Nav

Nav misbrukt i svindel: Nei, du har ingen Nav-refusjon i vente

Nav advarer nå om et pågående svindelforsøk på e-post, der svindlerne hevder at du har en refusjon fra Nav i vente. – Vi ber ikke om bankopplysninger over e-post. Slett den, oppfordrer Nav.

NAV MISBRUKT I SVINDEL: Svindlerne sier du har en ventende refusjon fra Nav - men det er ikke sant! Klikker du på lenken i e-posten så får du ikke penger fra Nav - men du blir utsatt for svindel. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NAV MISBRUKT I SVINDEL: Svindlerne sier du har en ventende refusjon fra Nav - men det er ikke sant! Klikker du på lenken i e-posten så får du ikke penger fra Nav - men du blir utsatt for svindel. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Viktig melding: Pågående svindelforsøk på e-post, melder Nav i en nyhetsmelding på sine nettsider.

Dette er en svindel som pågår nå, og Nav oppfordrer derfor alle til å være oppmerksom.

Svindelforsøket som pågår nå er altså på e-post, og svindlerne misbruker Navs navn og logo. Svindlerne vil lure deg til å tro at du skal få en refusjon fra Nav – men dette er altså ikke sant.

– Mange vil derfor kunne motta en e-post som ser ut som kommer fra NAV, hvor du blir bedt om å oppgi bankopplysninger, skriver Nav, og understreker videre:

– NAV ber aldri om at du skal oppgi bankopplysninger over e-post. Dersom du mottar en slik e-post, anbefaler vi deg å slette den.

Hva står det i svindelmailen?

Nav har delt et bilde av hvordan svindel-e-posten ser ut, som vi også viser nedenfor. I e-posten fra svindlerne står det:

«Vi vil gjerne informere deg om at en refusjon på NOK 1470,00 er klar til å bli behandlet. I forbindelse med våre interne faktureringskontroller har vi imidlertid støtt på et problem med betalingsinformasjonen vi har, noe som gjør at fefusjonen ikke kan behandles.

For å løse dette problemet så snart som mulig, ber vi deg om å oppgi en gyldig betalingsmåte. Når vi har mottatt den nødvendige informasjonen, vil vi kunne behandle refusjonen umiddelbart.»

Så et den et klikkbart felt med teksten «Gå til refusjonsskjemaet her».

Dette er altså ikke sant. Du skal ikke få refusjon fra Nav. Svindlerne vil bare ha deg til å klikke på knappen for deretter å lure fra deg bankopplysninger.

SVINDEL: Slik ser svindel-mailen ut. Den er altså ikke fra Nav, men fra svindlere. Du må ikke klikke på den blå knappen. Slett e-posten, oppfordrer Nav. Illustrasjon: Nav
SVINDEL: Slik ser svindel-mailen ut. Den er altså ikke fra Nav, men fra svindlere. Du må ikke klikke på den blå knappen. Slett e-posten, oppfordrer Nav. Illustrasjon: Nav Vis mer

Mye svindel i omløp nå

Svindlere er gode på «timing», det dukker ofte opp svindel i forbindelse med hendelser i samfunnet. Som for eksempel når skatteoppgjøret kommer. Det er mange virksomheter som melder om svindelaktivitet nå, her er noen av de vi har sett den siste tida:

  • Denne omtalte Vi.no for få dager siden: SpareBank 1 advarer i en pressemelding nå mot en ny type svindel. Svindelmetoden går ut på at «bankens sikkerhetsavdeling» ringer for å fortelle at kontoen din er hacket, og at du derfor må overføre pengene til en «sikker» eller «trygg» konto.
  • DNB advarer mot en ny phishing-svindel hvor personer lures til å overføre penger til en falsk konto. Banken har i løpet av sommeren sett flere som har gått på svindelen.
  • Politiet i Trøndelag melder om flere titalls forsøk på svindel på Fosen. Noen som utgir seg for å være politiet, prøver å skaffe seg folks personopplysninger.

Stopp, tenk, sjekk er politiets råd for å unngå å gå på svindel. Du kan lese mer av politiets råd her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.