Digitalt frikort:

Nå trenger du ikke lenger dette

Dermed mottar du frikortet for helsetjenester inntil en uke før det ville ha kommet fram i posten.

Det gamle frikortet er nå snart historie. Foto: Bigitte Hoff Lysholm
Det gamle frikortet er nå snart historie. Foto: Bigitte Hoff Lysholm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du har registrert deg med kontaktinfo på Helsenorge.no, blir du heretter varslet via sms eller epost idet du når egenandelstaket og kvalifiserer til frikort for helsetjenester.

Siden 22. juni har Helfo, helsedirektoratets ytre etat med ansvar for informasjon og veiledning om helsetjenester, sendt ut totalt 90.000 vedtak om frikort. 66 prosent av disse har fått vedtaksbrevet om frikort digitalt på helsenorge.no og 7 prosent i digital postkasse (Digipost eller e-Boks). Av de som har fått frikort i denne perioden, er 70 prosent i aldersgruppen 50 år oppover.

Fortsatt mulighet for papir

– I løpet av 2020 skal vi gjøre frikortordningen fullstendig digital. Det skal være enkelt for innbyggere å sjekke status for egenandeler og å finne frikortet sitt på helsenorge.no. Vi gjør ordningen enklere for både innbyggere og behandlere, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet.

Hvis du synes dette høres komplisert ut, beroliger Mathisen med at du sjelden trenger å foreta deg noe som helst. Frikortet som du tidligere har fått tilsendt i posten og har hatt i lommeboka skal strengt tatt ikke være nødvendig i vise fram lenger: Både helsepersonell og apotekansatte kan enkelt sjekke om du er kvalifisert for frikort.

- I de tilfellene du må vise frikortet, vil du enkelt kunne finne eller lagre frikortet digitalt – for eksempel på mobilen, sier Mathisen.

På Helsenorge.no kan du blant annet sende melding til lege, bytte lege, bestille legetime på nett, få resept, oversikt over vaksiner, frikort, se på journalen din og ha e-konsultasjon med legen din. 
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
På Helsenorge.no kan du blant annet sende melding til lege, bytte lege, bestille legetime på nett, få resept, oversikt over vaksiner, frikort, se på journalen din og ha e-konsultasjon med legen din. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer

- I en tilvenningsfase sender vi automatisk ut frikortet både på papir og digitalt, slik at brukerne får tid til å venne seg til at frikortet finnes på helsenorge.no. Når tilvenningsfasen er over, kan brukere som fortsatt foretrekker papir-frikort enten skrive det ut selv fra helsenorge.no eller digital postkasse – eller be Helfo sende det på papir.

I sommer har Helfo en Facebook-kampanje der de ved hjelp av en animasjonsfilm forteller hvor du finner frikortet. Etter en drøy uke er filmen spilt av over 120.000 ganger.

Hjelp på telefon

- Helfos tall viser at 96 prosent av våre brukermøter er digitale. For å sikre oss at vi når flest mulig brukere, har vi sendt ut mye informasjon til landets behandlere og tjenesteytere. De kan både fortelle brukeren hvor de finner frikortet og bruke Helsedirektoratets spørretjeneste for å sjekke om pasienten har frikort, sier Mathisen.

Digitalt frikort er en del av digitaliseringsarbeidet i helsenorge. Helfo betjener veiledningstelefonen for helsenorge.no, og Mathisen forteller at de hadde forventet en økning av brukere som trenger hjelp til å logge seg på under corona-situasjonen. Men få har ringt for å få påloggingshjelp.

- Mange brukere tar nå i bruk videokonsultasjon eller andre digitale kommunikasjonsformer når de trenger helsehjelp, og det går greit, sier han.

- Vår erfaring er at flere brukere fikser å bruke de digitale tjenestene, og det er vi veldig glade for. Men de som trenger hjelp, eller skal hjelpe andre, kan fortsatt ringe oss.

Brukerne finner frikortet under tjenesten Frikort og egenandeler på helsenorge.no. Veiledningstelefonen til helsenorge.no treffer du på telefonnummer 23 32 70 00 mandag til fredag klokken 08:00-15:30.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.