Soppsesong 2020

Nå kommer kantarellen!

Mens ferierende nordmenn klager over dårlig julivær, gir 15 grader og regn ypperlige vekstvilkår for sopp. Årets soppsesong kan bli meget god, spår ekspert.

SKOGENS GULL: Meldinger om soppforekomster kommer fra hele landet. Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix
SKOGENS GULL: Meldinger om soppforekomster kommer fra hele landet. Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Nå ser det bra ut. Sjampinjongene har vært på plass lenge, og nå kommer både kantarellen og steinsoppen, sier soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen til NTB.

Årets sesong har startet tidlig på grunn av junivarmen, etterfulgt av det dårlige juliværet. Meldinger om soppforekomster kommer nå fra hele landet.

Stortrives

– 15–18 grader og masse nedbør er helt fantastisk vær for sopp. Da stortrives de, mens vi synes det er litt for kaldt, sier Jenssen – som selv slukker skuffelsen over en dårlig sommer med en god sopphøst.

– Vi har et godt soppår i vente, slår han fast.

BRA FORHOLD: Steinsopp og andre soppslag trives i kaldere være og med masse nedbør. Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix
BRA FORHOLD: Steinsopp og andre soppslag trives i kaldere være og med masse nedbør. Foto: Gorm Kallestad NTB Scanpix Vis mer

På sosiale medier som Facebook har mange allerede lagt ut bilder av solide soppfangster.

Steinsoppen, av mange soppelskere regnet som selve kongen i soppriket, trives godt i furuskog. De som jakter på skogens gull, kantarellen, bør følge lysåpne stier i eldre granskog og blandingsskog. Kantarell trives nemlig best der trærne ikke står for tett. Og har man først funnet et kantarellsted, kan man trygt søke tilbake.

– Et kantarellsted kan bestå i generasjoner, sier soppeksperten fra Mycoteam.

Sjekk soppen

Samtidig har også meldingene om soppforgiftninger begynt å tikke inn.

– Vit hva du spiser, formaner Jenssen.

På nettstedet soppkontroll.no kan sopp man har i kurven, sjekkes digitalt. Der finnes også informasjon om hvor det er etablert fysiske soppkontroller.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.