Gressklipper på batteri

Nå kommer batteriklipperne for de store plenene

Batteriklippere er ikke lenger bare for de små hageflekkene. Nå gir de bensinklipperne konkurranse.

Store plener: De nye batteriklipperne er helt på høyde med bensinklipperne. Foto: Produsenten
Store plener: De nye batteriklipperne er helt på høyde med bensinklipperne. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no):

Gå til Vi.no-forsiden

En oppladbar gressklipper er ikke lenge bare for små hageflekker. Har du en stor plen, bør du definitivt sjekke ut de nye batteriklipperne.

Har du bensindrevet gressklipper? Slik får du start på den!

– Nå er batteriklippere helt på høyde med bensinklippere, hevder Christian Brenne. Han er daglig leder i Stiga Norge. Du får batteriklippere med klippebredde over 50 centimeter, kraftig motor, klippepanne i stål, drift på hjulene, og ikke minst kapasitet til å klippe store plener.

Kjøper du en klipper i det som kalles volumsegmentet, med priser fra 5.000 til 8.000 kroner, får du en maskin med klippebredde på 46cm som klarer 400 til 500 kvadratmeter på én lading. De største klipperne har klippebredde på 53 centimeter og klarer et areal på 800 kvadratmeter. Men det koster - her blir prisen fort nærmere 10.000 kroner.

Les mer: Hvordan rette opp en dør

Dette skal du se etter

Pris: Pass på å ta med batteri og lader i regnestykket når du sammenligner klippere. Foto: Produsenten
Pris: Pass på å ta med batteri og lader i regnestykket når du sammenligner klippere. Foto: Produsenten Vis mer

Produsentene opererer med ulike tekniske spesifikasjoner på klipperne. Her varierer antall volt, amperetimer og ladetid. Det er ikke alltid like enkelt å gjøre sammenligninger.

– Det er størrelsen på arealet klipperen klarer som er interessant, forklarer Jan Tore Strøm hos Norlett Service i Askim. Dette er noe de fleste produsenter oppgir. Har du en plen med skrått og ulendt terreng kan det være lurt å øke motorstørrelsen, siden oppgaven blir tøffere for klipperen.

Les mer: Du trenger ikke putekasse på terrassen

Sjekk at lader og batteri er inkludert i prisen når du sammenligner klippere. Noen produsenter skiller også mellom vanlige ladere og hurtigladere. Skal du ha et ekstra batteri, er det oftest lønnsomt å kjøpe samtidig som du handler klipperen.

Klippebredde

Klippebredde angir størrelsen på klippebladet, men størst er ikke alltid best. Her er det lurt å velge klippebredde etter størrelsen på plenen. Med for stor klippebredde på en liten plen, vil du slite med å håndtere klipperen på trange steder. For liten klippebredde på en stor plen vil gjøre at du bruker for lang tid på jobben.

Passe stor: Kjøp en klipper som passer til din plen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Passe stor: Kjøp en klipper som passer til din plen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Kjøpetips til batteriklipper

Sjekk at det er enkelt å justere hastigheten mens du går. Den store fordelen med en batteriklipper er at den elektriske motoren gir mulighet for finjustering av farten. Da blir det enklere å tilpasse farten etter forholdene. Er gresset vått, skal hastigheten ned for å få gressoppsamlingen til å fungere 100 prosent.

Pakke sammen: Har du liten plass i boden er det lurt med en klipper som er enkel å slå sammen. Foto: Produsenten
Pakke sammen: Har du liten plass i boden er det lurt med en klipper som er enkel å slå sammen. Foto: Produsenten Vis mer

Startbøylen må kunne holdes inne med en hånd slik at det er enkelt å skifte grep uten at klipperen stopper. Sjekk også at det er enkelt å trykke inn startknappen samtidig som du holder bøylen inne.

Les mer: Slik temmer du den irriterende skjøteledningen

Klippehøyde: Med kun ett grep på klippehøyden går det raskt å justere klipperen riktig. Foto: Produsenten
Klippehøyde: Med kun ett grep på klippehøyden går det raskt å justere klipperen riktig. Foto: Produsenten Vis mer

Skal du bruke oppsamler, må den være enkel å ta av, tømme, og sette på igjen. Klippehøyden må være enkel å justere, det hele skal kunne gjøres med kun ett enkelt grep.

Når klipperen skal lagres og flyttes, bør håndtaket være enkelt å slå sammen, og klipperen bør være utstyrt med et skikkelig bærehåndtak.

Er plenen stor, er det poeng med en selvgående klipper. Trekk på bakhjulene letter manøvreringen. Det samme gjelder om bakhjulene er store.

Lite vedlikehold

Det er lite vedlikehold på en batterikllipper. Batteriet må vedlikeholdslades 2-3 ganger i løpet av vinteren. En gang imellom må klipperen inn til verkstedet for å slipe og balansere knivsystemet. Likeledes trenger hjulene litt vedlikehold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.