Nå kan du få pant på gammel skismurning

Heng gammel skismurning på døra og få gavekort på 500 kroner.

FÅ 500 KR FOR GAMMEL FLUORSMØRING: Frem til 1. mai kan du returnere gammel skismøring med fluor til Swix, og få gavekort på 500 kroner i pant. Foto: Kristin Sørdal
FÅ 500 KR FOR GAMMEL FLUORSMØRING: Frem til 1. mai kan du returnere gammel skismøring med fluor til Swix, og få gavekort på 500 kroner i pant. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du gammel skismurning liggende hjemme eller på hytta som inneholder fluor?

Det kan du nå levere inn og få gavekort på 500 kroner i pant.

Det er Swix som står bak kampanjen som startet 4. februar og som går fram til 1. mai 2022. Du kan lese mer om hva slags skismurning som kan leveres inn og hvordan du gjør det nedenfor. Men aller først:

Responsen fra folk har vært over all forventning, ifølge Swix.

Forventet 1000 - har fått fem ganger mer

Åse-Line Eide, markedssjef i Swix, forteller til Vi.no at de i utgangspunktet hadde som mål å oppnå 1000 returer i løpet av kampanjeperioden. De forventet altså at 1000 stykker skulle benytte seg av muligheten til å sende sin gamle fluorsmurning inn til dem.

Men allerede etter få dager var dette målet passert:

- Dette målet nådde vi allerede fire dager inn i kampanjen, noe som gjorde oss kjempestolte og glade for at folk faktisk benyttet seg av muligheten til å sende inn sin fluorholdige skismøring, sier Eide.

Hun forteller at per 11. april så har 4402 bestilt opphenting og 681 har levert skismøringen i butikk. Det er totalt 5083 returer.

- Det er fem ganger mer enn målet vårt!

Fluorsmøring forurenser

Kampanjen gjelder altså fluorholdig skismøring, som det har vært mye fokus på de seinere åra:

Man vet at det skader helsa for de som har blitt utsatt for mye fluorholdige smøreprodukter - og seinere tids undersøkelser viser også at fluorstoffer fra skismøring blir havner i miljøet, hvor det er tungt nedbrytbart. Det er vist høyere nivåer av fluorstoffet PFAS i blant annet snø, jord og dyreliv i områder der mange går på ski om vinteren, sammenliknet med områder uten skiløyper.

- Vi ønsker virkelig at folk skal være med på dette. Vi vet at fluor blir liggende i naturen i flere hundre år. Hvis alle sammen blir med på dette løftet vil det være bra for alle, har utviklingssjef Christian Gløgård i Swix uttalt til Gudbrandsdølen Dagningen.

Ifølge Swix stanset de all produksjon og kommersielt salg av fluorholdig skismøring i 2020.

- Likevel finnes det fremdeles fluorsmøring der ute - og nå ønsker vi å sette ytterligere fart mot en skisport uten fluor! skriver Swix om pantekampanjen.

DETTE GJELDER FOR TURGÅERE I SKILØYPA: Vinter og kuldegrader lokker ekstra mange ut, men kan de som går til fots egentlig legge turen til skiløypene? Allemannsretten tillater at alle kan bevege seg fritt i naturen, ifølge Norsk Friluftsliv. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Pant alt - også det som ikke er laget av Swix

Panteordningen foregår slik at du må fylle ut et returskjema hos Swix på nett - og så kan du velge når skismurningen skal bli hentet hos deg. Det er gratis å få den hentet. I retur får du et gavekort fra Swix på 500 kroner, som må brukes i nettbutikken til Swix.

Det spiller ingen rolle om smurningen er laget av Swix eller andre produsenter: Du kan likevel levere den inn og få pant for den.

- Så let i boden, i smørekofferten, på loftet, nederst i ski-sekken, i den litt klissete posen i jakkelommen - og bli med på oppryddingen! oppfordrer Swix.

Kampanjen gjelder for hele landet.

Må inneholde fluor

Det er altså skismurning som inneholder fluor, som er omfattet av kampanjen. Swix har laget en liste med de mest solgte fluorholdige skismøringsproduktene som de har produsert fra 2000 fram til i dag, som du kan sjekke for å se om du finner produktene dine der.

- Hvis du ikke finner navnet på listen er det nok god grunn til å anta at produktet fluorfritt, sier Eide.

Hva så med den gamle Blåswixen fra 1990 som mange kanskje har liggende på hytta eller i anorakken? Er den fluorholdrig, selv om det ikke er spesifisert på pakken?

- Det er veldig få typer festevoks hvor fluor har vært brukt, og de mest kjente festevoksene som er blå «Blåswix», rød, grønn (v40, v45 etc.), har alltid vært fluorfrie, svarer Eide, som legger til at fluor har vært mest brukt i glidere.

Jobber for et forbud

Norge har gått sammen med flere andre europeiske land for å foreslå forbud mot om en del fluorstoffer som man vet er skadelige. Skismøring er blant produktene som vil bli omfattet av reguleringsforslaget, og all skismøring som inneholder disse stoffene vil da bli forbudt.

Forslaget skal etter planen legges fram i januar 2023, og endelig vedtak om forbud blir sannsynligvis vedtatt i løpet av 2025.

Miljødirektoratet anbefaler forbrukere å allerede nå velge miljøvennlige, fluorfrie alternativer da det finnes flere slike på markedet.

Inntil videre er det grenseverdier produsentene må forholde seg til - men en tilsynsaksjon i 2021 avslørte at 12 av 31 skismurninger inneholdt et forbudt fluorstoff.

Det er Miljødirektoratet som jobber med reguleringen av fluorstoffer og som gjennomfører tilsyn for å kontrollere at gjeldende regler blir fulgt.

I 2019 ble fluor forbudt for bruk i skirenn for barn under 16 år i Norge, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt et forbudet mot fluorholdige glidprodukter fra 2022-2023-sesongen.

RIKTIG SKITEKNIKK: Haakon Magan fra Skiforeningen lærer til daglig voksne nordmenn å stå på ski. Her viser han deg de fire viktigste punktene for en god diagonalgang: Rytme, fraspark, hvordan unngå "klakkelyden" og det å ha riktig kroppsposisjon! Video: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.