- Nå får det være nok, Apple!

Generalsekretær i Seniornett, Kristin Ruud, reagerer kraftig på at iPhone slutter å oppdatere iOS14, som gjør at eldre iPhoner ikke blir smarte lenger.

REFSER APPLE: Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett, er sint på den korte levetiden til en iPhone, som hun mener går ut over eldre. Foto: Seniornett
REFSER APPLE: Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett, er sint på den korte levetiden til en iPhone, som hun mener går ut over eldre. Foto: Seniornett Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Apple varsler nå at de slutter å oppdatere iOS 14, selv om hele 30 prosent av iPhone-brukerne ikke har oppdatert til iOS 15.

Vi vet at en stor del av disse er eldre personer. Det er fullstendig uakseptabelt.

Har du en iPhone fra 2014, altså en iPhone 6, kan du like greit levere den på gjenbruksstasjonen. Den blir ikke lenger oppdatert, noe som gjør deg sårbar for hackere. Mobilen kan fortsatt brukes til å ringe med, men du bør ikke bruke den til sensitive oppgaver som å gå i nettbanken. Og ganske fort vil appene slutte å virke.

Din iPhone vil ikke lenger være en smarttelefon.

Har du neste generasjon, en iPhone 6s, som kom i 2015, kan du fortsatt oppdatere til iOS 15 og ha full sikkerhet, men allerede nå har Apple laget begrensninger på hvilke funksjoner som virker. Det er like før den også havner på gjenbruksstasjonen.

Nesten like ille er det for de som bruker iPad.

Utnytter eldre

Mange eldre bruker telefonen lite. De ringer, sender SMS/MMS og bruker sosiale medier og e-post. Det er ikke uvanlig at telefonen ser nesten ny ut, selv om den kan være seks-sju år gammel.

iPhone er dyre mobiltelefoner. Da forventer vi at de skal ha en levetid på mer enn seks år. Faktisk vil årlig kostnad for en iPhone være 2000 kroner, gitt at levetida for billigste iPhone 13 kun kan brukes fullt ut i seks år - og med en innkjøpspris på nesten 13 000 kroner.

I et miljøperspektiv er denne forretningsideen en katastrofe! Vi tvinges til å kassere produkter som er fullt brukbare.

Flere undersøkelser peker på at det er under produksjonen av mobiltelefoner det er utfordrende for miljøet. Telefonen inneholder ulike miljøgifter. De settes sammen i fabrikker med kritikkverdige arbeidsforhold og mange av metallene i telefonen er hentet opp fra gruver hvor arbeidsforhold og sikkerhet ikke holder mål.

Forbrukermyndighetene i Europa og Norge har stilt strenge krav til elektronikkprodusentene om at produktene som selges skal ha minst fem års garanti, og forhåpentligvis lengre levetid.

Det hjelper lite å ha en iPhone som ser nesten ubrukt ut, når Apple ikke vil ta ansvar for sikkerheten til deg som kunde etter bare seks år!

Apple tvinger eldre mennesker til å kjøpe rådyre produkter som de ikke trenger. Men nettopp fordi mange er vante til iPhone, kjøper de ny iPhone. Og det er vanskelig å bytte til en Android-telefon, når du er vant til iPhone.

Da operativsystemet iOS 15 kom høsten 2021, kom det med mye nytt til iPhonen, noe som kan være utfordrende når du blir eldre. Og selv om iHealth-appen har blitt bedre, og blant annet registrerer ustø gange som ikke skyldes en sein kveld på byen, var svært mange av de nye funksjonene uten interesse for seniorene.

Når Apple ikke oppdaterer operativsystemene, kan telefonene lettere bli utsatt for hackere, svindel og virus. Jeg mener vi som samfunn må kunne stille krav til at Apple oppdaterer sikkerheten i sine mobiltelefoner – i hele telefonens levetid. Det er meningsløst å måtte kassere helt brukbare telefoner fordi de ikke kan kjøre nattskjermmodus eller en annen dille som seniorene stort sett ikke bryr seg om likevel.

Fortsatt er det rundt 138 000 personer i Norge som ikke er digitale. Men vi vet at 600 000 personer bosatt i Norge har lav digital kompetanse. Det betyr at de sliter med å oppdatere sine digitale enheter som PC, nettbrett eller smarttelefoner.

Lav digital kompetanse betyr også at de ikke har god nok kunnskap om hvordan beskytte seg mot svindel, hacking, phishing og alle de andre «morsomhetene» kjeltringene finner på.

Jeg ville trodd at Apple hadde omtanke og omsorg for sine kunder, også de eldre. Som passet på oss mot alle skumle skurker som lurer på nettet. I stedet lager de systemer som tapper kundenes lommebøker nesten like fort som kjeltringene, og gir samtidig en god dag i kloden vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.