Slik limer du treverk

Møbelsnekkerens tips: Hold trebitene opp mot lyset

Unngå disse limtabbene.

TA EN SJEKK: Hold bitene opp mot lyset. Da er det enkelt å sjekke om du får en god limflate eller ei. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
TA EN SJEKK: Hold bitene opp mot lyset. Da er det enkelt å sjekke om du får en god limflate eller ei. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert

(Vi.no): Når du limer treverk får du en sterk sammenføyning, forutsatt at du gjør det på den riktige måten.

Hvis du har limt på riktig måte er det ikke limet, men selve treverket rundt som gir etter.

Tabbe nr 1: Ujevne flater

- Første bud er slette og rene flater på det som skal limes sammen, sier Martin Kraut til Vi.no.

Han er ekspert på restaurering av møbler. Ujevne flater gir mindre kontaktflate og dårligere hold.

Sett flatene sammen og hold opp mot lyset. Da ser du fort om det er gliper. Likeledes må selvsagt flatene være støvfrie og tørre.

Les også: Derfor er det lurt å bore et ekstra hull i nøkkelen

SLETTE FLATER: Hold emnene opp mot lyset, kommer det lys igjennom må det slipes eler høvles. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen)
SLETTE FLATER: Hold emnene opp mot lyset, kommer det lys igjennom må det slipes eler høvles. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen) Vis mer

Tabbe nr 2: For lite lim

Det skal være passe mye lim, og det skal være spredd jevnt utover før du setter emnene sammen.

Legg på lim på det ene arbeidsstykket og dra det ut med en pensel. Da skal det være så mye lim at du ikke ser tegningene i treverket under.

Når du klemmer sammen emnene skal det tyte ut litt lim jevnt i hele fugen. For mye lim er heller ikke bra. Da kan det oppstå bobler som gir en svakere limfuge.

Les også: Slik fikser du den trege skuffen

NOK LIM: Du skal så vidt skimte tegningene i treet, da er det passe. Spre limet ut med en pensel, da er det lettere å se. Det skal piple ut litt i hele fugen når du setter press på. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen)
NOK LIM: Du skal så vidt skimte tegningene i treet, da er det passe. Spre limet ut med en pensel, da er det lettere å se. Det skal piple ut litt i hele fugen når du setter press på. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen) Vis mer

Tabbe nr 3: Feil press

Du skal hverken ha for lite eller for mye press på emnene som limes sammen, kan Cristo Andresen-Ots hos Gustavsen AS fortelle.

Press til limet slutter å piple ut, ikke hardere.

Jevnt press er også viktig, særlig når det er lange trebiter som skal limes sammen.

Da må du ha nok tvinger. Presset på emnet virker 45 grader ut fra der tvingen klemmer. Da må de settes så tett at du får overlapp i limfugen:

RIKTIG PLASS: Tvingene virker i en vinkel på 45 grader. Da må du sette dem så tett at du får en overlapp i limfugen. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen)
RIKTIG PLASS: Tvingene virker i en vinkel på 45 grader. Da må du sette dem så tett at du får en overlapp i limfugen. (Foto: Øivind Lie-Jacobsen) Vis mer

Les også: Bruk tannkrem når du skal henge opp bilder

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.