(Vi.no): Å bli fratatt retten til å kjøre kan kjennes både fortvilende og belastende i hverdagen.
Da Johanne (76) mistet førerkortet fordi hun besvimte hjemme, ble hun sendt fra lege til lege i ett år før de konkluderte med at hun ikke var trafikkfarlig.
Ingen fortalte henne hvordan hun skulle gå frem hvis hun var uenig med legens vurdering, og ønsket å få tilbake førerkortet raskere.
Krev ny vurdering
Ifølge Helsedirektoratet skal legen fungere som sakkyndig i en seleksjonsrolle, og ikke som en behandler, når det kommer til helsevurdering og bilkjøring.
Legen fyller ut en helseattest når hun/han skal vurdere helsetilstanden din, og skjemaet er likt for alle leger som skal vurdere kjøreevne. I helseattesten gir legen sin sakkyndige uttalelse til veimyndighetene om hvorvidt helsekravene er oppfylt.

Helsepersonell kan nekte deg innsyn i pasientjournalen
Hvis vurderingen er at du skal miste førerretten, vil du få beskjed om dette i posten.
Det står imidlertid ikke noe i brevet om din rett til å klage.
Dersom du eller noen i din familie mener at legen tar feil, skal du i henhold til regelverket og Helsedirektoratets Førerkortveileder gå til en annen lege eller optiker for ny vurdering.
Si nei til politiet
Politiet har rett til å ta beslag av førerkortet på stedet, dersom du har vært involvert i en alvorlig ulykke og de mener ulykken oppsto på grunn av din sviktende helse eller manglende vurderingsevne.
Trafikkorganisasjonen NAF skriver på sine nettsider at «Ved alvorlige brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og beslaglegge førerkortet på stedet. Vilkåret er at føreren med skjellig grunn kan mistenkes for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerett.»
Dette betyr altså at før politiet kan kreve førerkortet ditt beslaglagt, må det foreligge et alvorlig brudd på trafikkloven, og du må være mistenkt for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerrett.
- Du kan ikke hindre selve inndragelsen. Det vil si at førerkortet fysisk beslaglegges på stedet. Men du kan nekte å gi samtykke til slikt beslag og virkningen av det vil være at lovligheten av beslaget skal domstolbehandles innen en frist på tre uker, sier advokat Vidar Sinding til VI.no. (sitatet er endret, se egen faktaboks).
Har du kjørt alt for fort, eller i ruspåvirket tilstand, kan politiet inndra førerkortet på stedet, uten at du kan protestere (se faktaboks lenger ned i saken).
Dette skjer hvis du klager
Når politiet tar beslag i førerkortet ditt, skal du signere et skjema der du samtykker i inndragelsen. Gir du samtykke, kan politiet beholde førerkortet til saken er endelig etterforsket og/eller avgjort.
Dette skal gjøres innen tre uker, i følge Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn.
Hvis du samtykker kan du likevel klage dersom du angrer i etterkant.

Da må du melde ifra til politidistriktet som behandler saken så fort som mulig, og opplyse skriftlig om at du klager.
Politiet må da sende saken til tingretten for avgjørelse av det midlertidige beslaget innen tre uker etter at samtykket ble trukket.
Hvis du ikke samtykker, kan politiet likevel inndra førerkortet. Saken må også da avgjøres i Tingretten innen tre uker, i følge Forskrift om tap av retten til å miste førerkort.
- I slike situasjoner vil jeg allikevel anbefale at du ber politiet om en nærmere begrunnelse for beslaget, og eventuelt ber å få snakke med overordnet tjenestemann, slik at uklarheter og misforståelser avklares der og da. Helt rettsløse er man ikke ved ulovlig eller usaklig beslag idet slike etter omstendighetene kan utløse erstatningsansvar for det offentlige. (saken er oppdatert)
Stor forskjell på beviskravet
For å bli dømt i straffesak, gjelder sterke beviskrav, forteller advokat Sinding.
- Retten skal være helt sikker for å avsi fellende dom og enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. I saker om midlertidig tilbakekall er det gjort unntak fra de strenge beviskravene ved at det er nok med «skjellig grunn til mistanke». Da er det tilstrekkelig at den mistenkte med vanlig sannsynlighetsovervekt har begått den straffbare handlingen, sier han.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.