Eldre mister førerkortet

Mistet lappen? Slik klager du

Blir du fratatt førerkortet av legen eller politiet kan du nekte.

RETT TIL Å KLAGE: Mister du førerkortet kan du ikke bare klage, du kan ha rett på ny legevurdering. Foto: NTB Scanpix
RETT TIL Å KLAGE: Mister du førerkortet kan du ikke bare klage, du kan ha rett på ny legevurdering. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Å bli fratatt retten til å kjøre kan kjennes både fortvilende og belastende i hverdagen.

Da Johanne (76) mistet førerkortet fordi hun besvimte hjemme, ble hun sendt fra lege til lege i ett år før de konkluderte med at hun ikke var trafikkfarlig.

Ingen fortalte henne hvordan hun skulle gå frem hvis hun var uenig med legens vurdering, og ønsket å få tilbake førerkortet raskere.

Krev ny vurdering

Ifølge Helsedirektoratet skal legen fungere som sakkyndig i en seleksjonsrolle, og ikke som en behandler, når det kommer til helsevurdering og bilkjøring.

Legen fyller ut en helseattest når hun/han skal vurdere helsetilstanden din, og skjemaet er likt for alle leger som skal vurdere kjøreevne. I helseattesten gir legen sin sakkyndige uttalelse til veimyndighetene om hvorvidt helsekravene er oppfylt.

Hvis vurderingen er at du skal miste førerretten, vil du få beskjed om dette i posten.

Det står imidlertid ikke noe i brevet om din rett til å klage.

Dersom du eller noen i din familie mener at legen tar feil, skal du i henhold til regelverket og Helsedirektoratets Førerkortveileder gå til en annen lege eller optiker for ny vurdering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.