Sanke mat i naturen

Mesterkokkens beste sanketips

Supermat i nærmeste grøft og et hav av smaker: Her får du mesterkokk Trond Svendgårds beste sanketips.

BEGYNN I HAVET: Et hav - bokstavelig talt - av smaker, finner du i havet, uten å risikere skumle forvekslinger med giftige planter, forteller forfatter av boken Plukk selv, og mesterkokk Trond Svendgård. Foto: Privat
BEGYNN I HAVET: Et hav - bokstavelig talt - av smaker, finner du i havet, uten å risikere skumle forvekslinger med giftige planter, forteller forfatter av boken Plukk selv, og mesterkokk Trond Svendgård. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det fins langt mer som kan sankes i norsk natur, enn blåbær og kantareller. Men det er ikke alltid like lett å vite hva annet som er trygt å sanke og tilberede, og hva man heller bør la stå igjen.

Det vet derimot mesterkokk og tidligere Bocuse d´Or-vinner Trond Svendgård, som står bak boken Plukk selv. Her gir han Vi.nos lesere sine beste sanketips om du vil komme i gang med å høste fra naturen i ditt nærområde.

Sanke trygt? Begynn i havet

- Det er alltid enklest å lære nyttevekster av noen som kan det. Ta kontakt med din lokale sopp- og nyttevekst-forening og meld deg på en hyggelig tur, lyder Svendgårds første råd.

Bor du i nærheten av sjøen og vil unngå de skumleste fellene, er det et gunstig sted å starte, ifølge mesterkokken.

- Vil du unngå giftige planter, er det enkleste å sanke i havet. Plantene med aller best smak vokser langs kysten og ofte helt i vannkanten. Prøv å lær deg å finne strandkarse, strandasters/strandstjerne, skjørbuksurt, strandkål eller østersurt, er Svendgårds anbefaling.

- Bor du langt fra havet er jo ramsløk en klassiker og mjødurt to gode tips som er enkle å bruke, legger han til.

Her er det greit å merke seg at ramsløk er rødlistet og bare skal sankes i små mengder.

Brennesle er supermat

Også brennesle er en fin plante å starte med for de som vil teste ut enkel sanking.

- Tenk spinat i bruken og bruksområdene blir straks flere enn kun brenneslesuppe med kokt egg, bacon og krutonger. Og så er det jo supermaten over all supermat, sier Svendsgård, og råder om å kaste kostholdstablettene i skapet og heller ta litt brennesle.

Mange vet heller ikke at brennesle kan spises rått:

- På bladenes underside er brennhårene, så tar du bladet kun i oversiden, bretter det i hop og knuser det i hendene slik at bladenes saft kommer ut kan du spise bladet rått. Barna blir stor i øynene når du gjør det. Derfor vil heller ikke brenneslesmoothie brenne, fordi saften i bladene nøytraliserer brennhårene på bladets underside, forklarer han.

Vær åpen for nye smaker

Har du først bestemt deg for å prøve deg på sanking til eget bruk, er det første du bør gjøre å lære hvordan man kan tilberede det man sanker.

- Lær deg bruken av de spiselige råvarene, hvis ikke er det ingen vits å sanke, understreker mesterkokken.

Han mener det dessuten er viktig å ikke la seg lure av første smakebit.

- Prøv heller å tenke på hva smaken kan assosieres med, da er du på vei til å skjønne hva den kan brukes til. Husk at den første som smakte en chili neppe syntes første smakebit var så god, påpeker Svendgård, som mener norsk natur har et hav av smaker som kan brukes på matfatet.

- Det spennende er at i norsk natur finner du smaker som kan erstatte alt fra ananas og jordskokk til pepperrot og wasabi. Og bruken er mer et nytt åpent og spennende kapittel enn selve sortene der ute som du kan forske på, sier han.

Hvordan fjerne brunsnegler? Felle med øl og sprit tar rotta på brunsneglene Vis mer

Vær forsiktig meg forvekslinger

For å unngå forvekslinger mellom trygge og giftige planter, er det også noen plantegrupper det kan være lurt å styre unna.

- I starten kan det være lurt å holde seg unna planter i skjermplantefamilien da de er vanskelig å skille, og det finnes noen uhyggelige forvekslinger. Men også her er det kjennetegn man kan lære seg over tid som gjør det sikkert, påpeker Svendgård.

Også om man vil prøve å plukke strutseving, en bregne som kan minne om asparges i bruk, er det viktig å kunne kjennetegnene til planten skikkelig.

- Strutseving må man ihvertfall lære seg kjennetegnene på da det er giftige planter som ligner. Den skal heller ikke spises rå, men tilberedt. Absolutt en sprø god grønnsak som du kan tenke asparges på i bruken, kokt, stek eller kanskje grillet, sier Svendgård.

Her kan du lese flere råd om sanking om våren fra Naturvernforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.