Holdbarhetsdato på mat

- Maten holder seg i årevis

Her er maten som er like god lenge etter utløpsdato. Noe blir til og med bedre!

LANG HOLDBARHET: Egg og meieriprodukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhetsdato. Få flere gode tips i artikkelen under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
LANG HOLDBARHET: Egg og meieriprodukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhetsdato. Få flere gode tips i artikkelen under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angsten for å spise mat som er utgått på dato er en av hovedårsakene til matsvinn. Akkurat det vil Mette Nygård Havre gjøre noe med. Hun er leder for folkebevegelsen Spis opp maten, daglig leder i selskapet Grønne verdier, og foredragsholder. Havre var også dama som fikk Q-meieriene til å endre datostemplingen på melk til «Best før, men ikke dårlig etter».

– Det er mange matvarer som holder seg godt lenge etter dato. Alt som er merket med «Best før» betyr at det ikke er dårlig etter. Da må du bruke sansene, se, lukte, smake og vurdere om det fortsatt kan spises, sier Havre.

Du er gjerne redd for at melka skal være sur dersom du ser at den gikk ut for ti dager siden, men da skal du vite at meierivarer holder seg lenge etter best før-dato, så lenge du oppbevarer dem riktig. Melk, yoghurt, fløte, rømme og så videre, skal oppbevares i kjøleskap som er mellom to-fire grader, da holder de seg lenge, ifølge Havre.

– Jeg har eksempler fra folk som har spist yoghurt nesten ett år etter utgått datostempling. De fant den plutselig bakerst i kjøleskapet og så smakte de på den. Fortsatt helt fin, ivrer Havre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.