Holdbarhetsdato på mat

- Maten holder seg i årevis

Her er maten som er like god lenge etter utløpsdato. Noe blir til og med bedre!

LANG HOLDBARHET: Egg og meieriprodukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhetsdato. Få flere gode tips i artikkelen under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
LANG HOLDBARHET: Egg og meieriprodukter er blant matvarene som holder seg mye lenger enn angitt holdbarhetsdato. Få flere gode tips i artikkelen under! Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angsten for å spise mat som er utgått på dato er en av hovedårsakene til matsvinn. Akkurat det vil Mette Nygård Havre gjøre noe med. Hun er leder for folkebevegelsen Spis opp maten, daglig leder i selskapet Grønne verdier, og foredragsholder. Havre var også dama som fikk Q-meieriene til å endre datostemplingen på melk til «Best før, men ikke dårlig etter».

– Det er mange matvarer som holder seg godt lenge etter dato. Alt som er merket med «Best før» betyr at det ikke er dårlig etter. Da må du bruke sansene, se, lukte, smake og vurdere om det fortsatt kan spises, sier Havre.

MATENTUSIAST: Mette Nygård Havre, leder for folkebevegelsen Spis opp maten, og daglig leder i selskapet Grønne verdier. Foto: Privat.
MATENTUSIAST: Mette Nygård Havre, leder for folkebevegelsen Spis opp maten, og daglig leder i selskapet Grønne verdier. Foto: Privat. Vis mer

Du er gjerne redd for at melka skal være sur dersom du ser at den gikk ut for ti dager siden, men da skal du vite at meierivarer holder seg lenge etter best før-dato, så lenge du oppbevarer dem riktig. Melk, yoghurt, fløte, rømme og så videre, skal oppbevares i kjøleskap som er mellom to-fire grader, da holder de seg lenge, ifølge Havre.

– Jeg har eksempler fra folk som har spist yoghurt nesten ett år etter utgått datostempling. De fant den plutselig bakerst i kjøleskapet og så smakte de på den. Fortsatt helt fin, ivrer Havre.

– Men jeg anbefaler ikke å la maten stå så lenge som et år. Prøv å ha kontroll i kjøleskapet, råder hun.

Cecilie Maske, matrådgiver hos Opplysningsrådet for egg og kjøtt, forteller at også egg har mye lenger holdbarhet enn datostemplingen tilsier. Oppbevart i riktig - altså kaldt, mørkt og i kartongen, holder eggene seg flere måneder, ifølge Maske.

MATRÅDGIVER: Cecilie Maske hos Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Matprat. Foto: Alexander Benjaminsen.
MATRÅDGIVER: Cecilie Maske hos Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Matprat. Foto: Alexander Benjaminsen. Vis mer

– Det samme gjelder for kjøtt og fisk som er kald- eller varmrøkt. Oppbevart kaldt har de en mye lenger levetid enn det som står på pakken, forteller Maske.

– Uendelig holdbarhet

Er du fremdeles skeptisk til å spise mat som er utgått på dato? Kanskje du får deg en aldri så liten vekker her:

– Jeg har selv spist posesuppe fem år etter at den gikk ut på dato. En tidligere kollega spiste hermetikk som var flere tiår gammel. Fortsatt like god, bedyrer Havre.

– Alt av hermetikk, krydder og posemat varer i flere år etter datostemplingen er utgått! Her burde nok hele datomerkingen vært tatt bort, slår hun fast.

En pose-tomatsuppe er overhodet ikke farlig å spise flere år etter utgått dato, men det kan hende at den smaker litt mindre tomat, ifølge matentusiasten.

Maske mener til og med at enkelte matvarer holder seg i evigheter:

– Alle slags tørrvarer, hermetikk, syltetøy, suppeposer og frysetørket mat har tilnærmet uendelig holdbarhet såfremt de oppbevares riktig, sier Maske.

Men om emballasjen eller varen er tydelig skadet - for eksempel om hermetikkboksen buler eller risen har vært utsatt for fuktighet, må den kasseres, understreker hun.

Slik sjekker du selv

Hvis du stusser på om maten er spiselig når datomerkingen er passert, er det flere måter du kan sjekke dette på ifølge Havre.

Så lenge maten er merket med «best før», så er det sansene du må stole på. Har rømmen fått mugg på toppen, så må den kastes. Da kan soppsporer ha spredt seg nedover i rømmen. Men har gulosten fått mugg på seg, så kan du skjære det bort og spise resten av osten, tipser hun.

– Melk som har passert dato lukter vi alltid på. Kjenner vi ingen lukt, så heller vi litt i et glass. Ser den grei ut, så smaker vi.

Et kjennetegn på at melken er på vei til å bli dårlig er hvis den har fanget opp smak fra noe du har mye av i kjøleskapet, for eksempel gulrot:

– Vi hadde en melk som var to uker over dato. Den hadde blitt stående på grunn av ferie. Den luktet og så fin ut, men da vi smakte på den så smakte den gulrot. Den var ikke god å drikke, forteller Havre mens hun kjapt legger til:

– Men vi helte den ikke ut, vi laget vaffelrøre som melken ble brukt i. Da ble vaflene ekstra luftige. Det lærte nemlig min mormor meg. Hun levde helt til hun ble 104 år og hos henne gikk ingen mat til spille. Hun fortalte at melk som ikke var drikkenes lenger brukte de til bakst og til å lage pannekaker. Dermed visste jeg at den ville være god i vaffelrøren også.

Sjekk «Keep-it»

Et annet tips er å se etter «Keep-it» -indikator på kylling og fisk, det lille termometeret som også er festet på matemballasje som er merket med «Siste forbruksdag». Det betyr mat som kan bli helseskadelig etter dato.

Men: Indikatoren viser ofte lenger holdbarhetstid enn datomerkingen. Da kan du stole på indikatoren, ifølge Havre.

– Den har stått på i hele kjølekjeden for produktet. Er fisken eller kjøttet oppbevart kaldt nok, så holder den seg lenger enn datostemplingen. Keep-it kan også vise kortere holdbarhet. Da vet du at maten ikke er holdt kaldt nok slik den burde.

KEEP-IT: Det termoteter-lignende merket er festet på emballasjen til kylling og fisk som selges i enkelte butikker. Foto: Rema.no.
KEEP-IT: Det termoteter-lignende merket er festet på emballasjen til kylling og fisk som selges i enkelte butikker. Foto: Rema.no. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.