Brente mandler

Mandelen: Prikken over i-en i norsk jul

Ribbe eller pinnekjøtt, pepperkaker og sursild er for mange av oss det som symboliserer julemat og spiselige juletradisjoner. Men det er kanskje mandelen som i flest former har sneket seg inn i norske juletradisjoner.

BRENTE MANDLER: For mange er brente mandler et must i førjuls- og juletida. Oppskrift finner du lenger nede. Foto: NTB
BRENTE MANDLER: For mange er brente mandler et must i førjuls- og juletida. Oppskrift finner du lenger nede. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er lite som kan slå smaken av brente mandler i førjulstiden: Søtt, sprøtt og knasende. Dessuten er det enkelt å lage.

Og selv om mange av oss forbinder jul mest med pepperkaker og andre godsaker, er mandelen en hovedkomponent som går igjen både i julegrøten, på kakebordet og i godteriskålen.

Juletradisjoner med mandelen i fokus

Ifølge Universitetet i Bergen har mandelen, som stort sett dyrkes i sydligere strøk, blitt importert til Norge siden middelalderen.

Det har blant annet resultert i bruken av marsipan og baking av kransekake - en skikk som kan spores tilbake til tradisjonen med å ha prydbrød på bordet - altså en pryd for øyet, noe som skal ha dukket opp på franske dessertbord på 1600-tallet. Det er funnet oppskrifter på slike kaker laget nettopp av marsipan fra den tiden, og også fra viktoriatiden i Storbritannia på slutten av 1800-tallet. I Norge er kransekake beskrevet i kokebøker fra midten av 1800-tallet.

Hvorfor mandel i grøten?

Mandelen dukker også opp i norsk julegrøt, en skikk som stammer fra den franske tradisjonen med å ha en bønne i kaken på de hellige tre kongers aften den 5. januar, ifølge Anne Kristin Moe, konservator ved Norsk Folkemuseum. Den som fant bønnen var konge for én dag og kunne befale hva de andre skulle gjøre. Skikken skal ha dukket opp i Danmark på 1800-tallet, men da i form av en mandel i grøt eller riskrem, men samme lek. Så har det utviklet seg til at man istedenfor å være konge for en dag, får en marsipangris i premie - som også inneholder mandler, skrev VG i 2016.

Oppskrift på brente mandler

Så tilbake til de brente mandlene - en favoritt i flere land enn i Norge. Drar du på julemarked i et av våre nærmeste naboland vil disse gjerne preges av lukten av brente mandler.

Her får du en vri på de brente mandlene, med kanel:

  • 200 g mandler
  • 2 dl melis
  • ½ ts kanel

1. Bland mandler og melis i en stekepanne. La det smelte sammen på medium varme til det «knepper» i mandlene og karamellen har fått fin farge. Rør hele tiden.

2. Strø over kanel og ta det av varmen.

3. Legg mandlene på bakepapir og la det stivne helt.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.