Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er lite som kan slå smaken av brente mandler i førjulstiden: Søtt, sprøtt og knasende. Dessuten er det enkelt å lage.
Og selv om mange av oss forbinder jul mest med pepperkaker og andre godsaker, er mandelen en hovedkomponent som går igjen både i julegrøten, på kakebordet og i godteriskålen.
Juletradisjoner med mandelen i fokus
Ifølge Universitetet i Bergen har mandelen, som stort sett dyrkes i sydligere strøk, blitt importert til Norge siden middelalderen.
Det har blant annet resultert i bruken av marsipan og baking av kransekake - en skikk som kan spores tilbake til tradisjonen med å ha prydbrød på bordet - altså en pryd for øyet, noe som skal ha dukket opp på franske dessertbord på 1600-tallet. Det er funnet oppskrifter på slike kaker laget nettopp av marsipan fra den tiden, og også fra viktoriatiden i Storbritannia på slutten av 1800-tallet. I Norge er kransekake beskrevet i kokebøker fra midten av 1800-tallet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.