- Man kan bli gjort personlig erstatningsansvarlig

Betaler du en privatperson for å snekre, måke snø eller gjøre annet arbeid i hjemmet ditt, er det du som har arbeidsgiveransvar for personen.

HJELP TIL SNØMÅKING? Som privatperson er det ditt ansvar å sikre at den du betaler, ikke skader seg. Illustrasjonsfoto: NTB
HJELP TIL SNØMÅKING? Som privatperson er det ditt ansvar å sikre at den du betaler, ikke skader seg. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ber du noen gjøre enn jobb for deg i hjemmet, som en mindre snekkerjobb, måking av snø eller maling, og du betaler 6000 kroner eller mindre til denne personen i løpet av ett år, er denne lønnen skattefri for vedkommende. Skattefritaket gjelder for alle typer arbeid i hjemmet når det ikke er utført som ledd i næringsvirksomhet, ifølge Skatteetaten.

Men visste du og at den som hyrer inn noen til å gjøre jobber hjemme hos seg, også har arbeidsgiveransvar for vedkommende? Dette betyr blant annet at det er du som har ansvar for forsvarlig sikring av vedkommende.

Du kan bli erstatningsansvarlig

For alle typer arbeid er det arbeidsgiveren som har ansvaret for å forebygge at ulykker skjer, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding. Og det er altså du som regnes som arbeidsgiver om du som privatperson hyrer inn noen, for eksempel til å måke snø av taket.

– Det er du som huseier som er oppdragsgiver i denne sammenhengen. Dersom du hyrer inn en ungdom til å måke taket ditt, framfor en profesjonell aktør, så vil du som privatperson stå ansvarlig, opplyser Bård Hjorth, som er seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

– Man skal tenke nøye over at man tar på seg et stort ansvar. I verste fall skader personen seg stygt, og man kan bli gjort personlig erstatningsansvarlig, sier han.

Betaler du derimot et firma til å gjøre jobben, blir du fratatt dette ansvaret.

Sørg for sikring i høyden

Er det snakk om nettopp snekring av tak eller nå om vinteren: Måking av tak, er det viktig å være klar over at alt arbeid over to meter skal sikres.

I utgangspunktet skal man sette opp stillas når man jobber på tak, men det er vanskelig når det gjelder snømåking. Personlig sikring i form av sele kan vere tilstrekkelig på arbeid under fire timar, ifølge Arbeidstilsynet.

– Arbeidsmiljøloven er klar på det – arbeidstakere skal være sikret når de jobber i høyden, sier Hjorth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.