Holdbarhet på solkrem

Må vi kaste solkremen fra i fjor?

Sannsynligvis ikke. Ta en sjekk av lukt og konsistens før du legger den på, og husk: Det viktigste er å bruke solbeskyttelse, uansett.

SOLKREMEN «GÅR UT PÅ DATO»: Selv om produsenten kun lover at solkremen holder i 12 måneder, er det ikke slik at den plutselig slutter å virke etter et år. Men det kan skje ting med den som du bør være oppmerksom på. Foto: Kristin Sørdal
SOLKREMEN «GÅR UT PÅ DATO»: Selv om produsenten kun lover at solkremen holder i 12 måneder, er det ikke slik at den plutselig slutter å virke etter et år. Men det kan skje ting med den som du bør være oppmerksom på. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når sola først begynner å titte fram på våren, er det kanskje solkremen fra i fjor som er nærmest innen rekkevidde hva gjelder solbeskyttelse for mange.

Men fungerer solkremen fra i fjor (eller året før …) like godt? Bør du egentlig bruke den? Og hvordan sjekker du om den fremdeles er i orden?

- Kan sannsynligvis bruke den

Ifølge Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen, er det veldig mange som lurer på om vi kan bruke solkremen fra i fjor.

- Det korte svaret, er at høyst sannsynlig så kan du det. Men det kommer også an på hvordan du har lagret den; Har du for eksempel vært på tre ukers ferie i Thailand og oppbevart solkremen i sola hele tiden, kan den forringes av varme og sol, sier Stensrud.

- Men de fleste har hatt solkremen oppbevart på annen måte; antakelig mørkt og ute av varmen, og da er det helt greit å bruke den, sier spesialrådgiveren videre.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Kristin Sørdal Vis mer

- Ikke slik at den absolutt ikke virker

Hun sier at du uansett bør ta en sjekk av solkremen før du bruker den; lukter den greit og ser grei ut, er det ifølge Stensrud sannsynligvis helt greit å bruke den.

- Men om den ikke lukter greit og ser greit ut, bør man ikke bruke den, sier hun - og poengterer at det ikke er slik at kremen etter et år, plutselig slutter å virke selv om den kanskje har mistet litt effekt.

Tips: Skriv dato

På solkremer og annen type kosmetikk, er det angitt en varighetsperiode på emballasjen. Dette er vist med et piktogram som forestiller en krukke - og med en avgivelse av hvor lenge produsenten lover at den skal vare.

En solkrem varer vanligvis i 12 måneder - som er angitt som 12M ved krukke-piktogrammet.

Dette er etter åpning - og for å vite når du åpnet den, kan det være lurt å skrive på emballasjen når du åpnet den. Så slipper du å være i tvil om det er solkremen fra i fjor eller fra 2017 du egentlig har stående i skapet.

- Ikke kast klærne for brått

Ifølge Kreftforeningens solvaneundersøkelse, er det 77 prosent som sier de bruker solkrem.

Stensrud påpeker at det er spesielt viktig å være bevisst på sola og solvanene våre, nå som sola først titter fram.

Dette er både fordi UV-strålingen faktisk begynner å bli såpass sterk at det er tilrådelig å bruke solkrem (anbefalt fra UV-indeks fra 3 og over - du kan sjekke UV-indeksen der du er i Yr-appen) - men også fordi det kan være lett å glemme sola nå, og være litt for ivrig med å kaste trøya.

- Når det nå blir varmere i været, er det lett for at man plutselig begynner å kle av seg og kaste skjorta - og da kan man lett bli solbrent, sier Stensrud - og oppfordrer til ikke å kaste klærne for brått.

- Det er kjempeviktig å huske solkrem når man ikke er beskyttet på annen måte, kommenterer hun videre, og henviser da til at bekledning eller skygge er den aller beste beskyttelsen.

Vi bruker for lite solkrem

Stensrud poengterer at selv om mange sier de bruker solkrem, så er det likevel mange som blir solbrent. Og dette henger sammen med at folk bruker solkrem feil: Mange bruker for lite og smører seg for sjeldent.

- Men vi prøver å få folk over på et bredere spor når gjelder solbeskyttelse. For uansett om man bruker mye solkrem og høy faktor, kan man ikke smøre seg en gang og være ute hele dagen og tenke at det sikkert går greit, sier hun.

Du bør ikke være i sola hele dagen, og du må smøre deg flere ganger i løpet av dagen.

Og det generelle rådet hva angår solfaktor, er at du bør bruke minst faktor 30.

- Viktig hele livet

Kvinner er mer bevisste enn menn om å bruke solkrem. Det er mest vanlig å bli solbrent på skuldrene - og menn blir oftere solbrent i nakken og på hodet enn kvinner.

- Solbeskyttelse er viktig også for de over 50 og det er ikke sånn at det ikke har noe for seg selv om man har blitt gammel. Det er viktig hele livet, sier Stensrud, og forteller:

- Ble du solbrent da du var barn og flere ganger over mange år, kan det likevel være den sommeren du er 62 at begeret blir fullt og det utvikler seg til hudkreft.

- Det er aldri for seint å få gode solvaner, og det går helt fint å nyte sol og varme likevel, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.