Beredskapslager hjemme

Må du ha DAB-radio i beredskap?

Viktig melding - lytt på radio? Batteridrevet DAB-radio er en av tingene du anbefales i ditt beredskapslager i tilfelle en krise. Men hva om du ikke har en DAB-radio?

RADIO I BEREDSKAP? Du anbefales å ha en batteridrevet DAB-radio som en del av ditt egenberedskapslager. I 2017 gikk de store radiokanalene over fra FM til DAB - men noen lokalradiokanaler kan fremdeles sende på FM-nettet. Mange har fremdeles en FM-radio hjemme - og kanskje også i bilen. Foto: NTB
RADIO I BEREDSKAP? Du anbefales å ha en batteridrevet DAB-radio som en del av ditt egenberedskapslager. I 2017 gikk de store radiokanalene over fra FM til DAB - men noen lokalradiokanaler kan fremdeles sende på FM-nettet. Mange har fremdeles en FM-radio hjemme - og kanskje også i bilen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du er kanskje, som oss, oppvokst i ei tid da meldingen «Viktig melding - lytt på radio» ble innprentet i befolkningen?

Tuting fra Sivilforsvarets sireneanlegg i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr imidlertid ikke lenger at du må skynde deg og skru på radioen. Sirenevarslingen betyr nå «Søk informasjon».

Likevel er batteridrevet DAB-radio anbefalt befolkningen som en del av et beredskapslager hjemme i tilfelle en hendelse, ulykke, krise eller liknende - sammen med vann, mat og jod.

Men det er ikke sikkert det er tvingende nødvendig å løpe til butikken og kjøpe en DAB-radio nå, dersom du egentlig ikke har bruk for en i det daglige:

Du vil også få informasjon fra andre hold, dersom det skulle bli nødvendig.

Viktig melding - søk informasjon

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det viktig at du har tilgang på offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre i tilfelle kriser og ulykker.

Varslingsanleggene, også kalt tyfoner eller flyalarm, kan brukes i tilfeller med akutt fare. Og når alarmen uler, betyr det at du må søke informasjon.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Viktig melding kun på DAB?

Men ettersom det anbefales spesifikt at man har en DAB-radio: Er det slik at all viktig informasjon ved en krise vil komme på radio og at denne da kun vil tas inn med en DAB-radio? Hva med FM-radio eller varslinger på andre måter?

- NRK P1 er den offisielle beredskapskanalen ved kriser. Dersom signalet «viktig melding – søk informasjon» sendes gjennom Sivilforsvarets sirener, vil den første offisielle informasjonen fra myndighetene bli sendt på NRK P1, forteller Jørn Atle Moholdt, seksjonssjef i DSB.

- Siden NRK P1 sender på DAB, anbefaler DSB at alle har en DAB-radio med ekstra batterier slik at man raskt kan få offisiell informasjon ved kriser, sier han videre.

At NRK P1 er beredskapskanal betyr også at radiokanalen skal sikre informasjon til publikum, også dersom andre nyhetsmedier og offentlige nettsteder ikke er tilgjengelige. De kan også bryte inn med viktige meldinger på alle NRKs radiokanaler. Det spiller derfor ingen rolle om du hører på P13 eller P1+.

Moholdt understreker i tillegg at både myndigheter og redaksjonelle medier vil ta ansvar for å informere befolkningen ved store hendelser og kriser.

- Slik vil man med stor sannsynlighet få informasjon gjennom en rekke ulike kanaler som nettaviser, nettradio, nettsider, sosiale medier, TV med mer.

Informasjon også via FM-radio

Moholdt legger til at det også er en avtale mellom NRK og Norsk Lokalradioforbund om samsending ved kriser og katastrofer der myndighetene trenger å gi befolkningen rask informasjon.

Det betyr at du slik også vil kunne få informasjonen fra lokalradioer som fremdeles sender på FM-båndet.

Se opp for falske nyheter

DSB advarer også mot falske nyheter i en krisesituasjon:

- Krisesituasjoner er uoversiktlige, og noen kan ha egeninteresser av å spre feilinformasjon. Vær derfor ekstra oppmerksom på at du får informasjon fra pålitelige kilder, skriver DSB på Sikkerhverdag.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.