Lyspærene hadde glødetid på 25 000 timer. Hva skjedde?

Hvis du tenker at ting som hvitevarer og klær var bedre før enn nå, har du muligens rett.

LYSPÆREMYSTERIET: En lyspære i Meråker lyser fortsatt etter 111 år. I California lyser en 120 år gammel lyspære. Når lyspærene ikke lyser like lenge lenger, henger det sammen med et møte i Berlin for snart 100 år siden. Illustrasjonsfoto: Frank May/NTB
LYSPÆREMYSTERIET: En lyspære i Meråker lyser fortsatt etter 111 år. I California lyser en 120 år gammel lyspære. Når lyspærene ikke lyser like lenge lenger, henger det sammen med et møte i Berlin for snart 100 år siden. Illustrasjonsfoto: Frank May/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Aud kan ha Norges eldste lyspære». Tittelen på gladsaken sto å lese i Stjørdals-nytt nylig og var gjengitt på Instagram-kontoen BAdesken.

Aud Tidemann fra Meråker er nemlig i besittelse av en lyspære fra 1910. Pæra er altså 111 år gammel og lyser fortsatt.

Har du noen gang hatt en lyspære du aldri har måttet skifte? I kommentarfeltet til BAdesken blir det raskt påpekt at det er en grunn til at produkter som lyspærer er blitt dårligere: Det er dårlig business for produsentene å selge varer forbrukerne aldri trenger å skifte ut. Det spekuleres på om selskapene med vilje lager dårligere produkter.

Selv om kanskje ikke alt var bedre før: Var det faktisk sånn at tingene vi omgir oss med, var det?

Jeg har hørt om en bestemor som nektet å bytte ut sin 30 år gamle komfyr. Årsaken var at den fungerte like godt som den alltid har gjort. Handler levetida på tingene vi eier om en stolthet i å ta vare på det vi har? Eller er det slik at det vi kjøper faktisk er laget for at det skal bli ødelagt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.