Hagebelysning

Lyse tider året rundt

Britt-Marie og Per kommer aldri til å vende tilbake til mørket. Etter at hagebelysningen ble installert, har hagen fått en ny og enda mer viktig mening. – Vi har nok blitt litt avhengige, sier de.

ÅPNER OPP: Når skumringen faller, tennes belysningen automatisk, og Britt-Marie og Pers hage blir som et ekstra rom. Lyspunkter på flere steder gir hagen både bredde og dybde. Foto: Annie Jähde
ÅPNER OPP: Når skumringen faller, tennes belysningen automatisk, og Britt-Marie og Pers hage blir som et ekstra rom. Lyspunkter på flere steder gir hagen både bredde og dybde. Foto: Annie Jähde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I takt med at mørket faller stadig tidligere på, forsvinner også hagen inn i skyggene. Men med bare noen få belysningspunkter forandres alt, og hagen får et liv også i den mørke årstiden.

Da Per Lindström og Britt-Marie Winbo, som har en villahage på 800 kvadratmeter i Skåne i Sverige som de bygget om sammen med huset i 2018. De planla hagedesigneren også belysning.

– Jeg var skeptisk først, men belysningen har virkelig skapt en merverdi, og nå kan vi ikke tenke oss å være uten den, sier Britt-Marie.

LYS MOT STAMMEN: Trær blir veldig vakre med underbelysning. Stammer med fin struktur eller form trer fram i lyset.Foto: Christina Uhlin
LYS MOT STAMMEN: Trær blir veldig vakre med underbelysning. Stammer med fin struktur eller form trer fram i lyset.Foto: Christina Uhlin Vis mer

Lyset gir trær, busker og høyt gress et spennende uttrykk, punktmarkerer vakre urner og dekorasjoner og skaper dybde på flere nivåer. Det gir mange interessante blikkfang, og hele hagen oppleves varm og velpleid. Det er egentlig hvordan hagen oppleves innenfra som er det største poenget med belysning. Britt-Marie og Per demonstrerer når vi står i stuen hvordan med å slukke belysningen.

Utenfor de store vinduene blir det plutselig kullsvart. Det er som å stirre inn i en massiv svart mur, det føles nesten litt ubehagelig, og man vil bare dra for gardinene.

– Jeg skulle ønske at folk kunne oppleve hvor fantastisk det er med en opplyst hage, sier Britt-Marie.

– Det gir en veldig fin dybde til rommene, særlig hvis man har mye vinduer.

EKSTRA ROM: Stuen får en forlengelse når også hagen er opplyst. Foto: Christina Uhlin
EKSTRA ROM: Stuen får en forlengelse når også hagen er opplyst. Foto: Christina Uhlin Vis mer

Nylig satt Per og Britt-Marie ved middagsbordet og så at et felt med strå utenfor ville bli fint med belysning. Mørke hull i hagen vil de ikke ha.

– Ja, vi er kanskje blitt litt avhengige, sier Per og ler.

– Jeg kan styrte ut og flytte en armatur eller dra og kjøpe en ny hvis vi vil ha lys på et nytt sted.Belysningen endres altså i takt med at hagen vokser og utvikler seg. Behovene forandres når trær eller busker blir større, eller nye planter kommer til.

12-voltsystemet som Per og Britt-Marie har, er lett å endre på selv ettersom ledningene ikke er gravd ned.Riktig nok koster lamper og belysningssystem en del, men led-lamper er energieffektive og drar nesten ikke strøm.

Per og Britt-Marie liker dessuten at belysningen er en investering i sikkerhet – personer med tvilsomme hensikter har ikke samme lyst til å ta seg inn i en hage der de lett kan oppdages.

VISES FREM: Veggbelysning som gir et fint stilleben liv også på kvelden. Foto: Christina Uhlin
VISES FREM: Veggbelysning som gir et fint stilleben liv også på kvelden. Foto: Christina Uhlin Vis mer

Det som er vakrest for øyeblikket, får belysning. Det kan være sentblomstrende roser, et gress med fine aks eller en busks vakre blader. Britt-Marie og Per har etter hvert lært seg hva som fungerer å belyse og synes det er gøy å teste ut. Belysningen klarer seg på egen hånd ettersom den er koblet til astrour, og Per håndterer systemet via en app på telefonen. Det trenger egentlig ikke tenke på belysningen i det hele tatt, men kan endre innstillinger om de vil. For Britt-Marie og Per er et opplyst utemiljø nå helt selvsagt.

– Det kjennes så synd når man ser alle de mørke villa-hagene på høst- og vinterkvelder. Vi vet jo hvor annerledes og bra det kan være, sier Britt-Marie.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales heller ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.