Riktig lagring av tørrvarer

Lys og varme er hovedproblemet

For å unngå at nøtter og frø harskner og slippe unna småkryp i forkostblandingen, bør du lagre både nøtter, frø og tørket frukt riktig. Her kan du lese mer om hvordan.

RIKTIG LAGRING: Både nøtter, frø og tørket frukt bør lagres riktig. Les hvordan i artikkelen under. Foto: NTB
RIKTIG LAGRING: Både nøtter, frø og tørket frukt bør lagres riktig. Les hvordan i artikkelen under. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Svært mange tørrvarer har veldig god holdbarhet, men ved feil oppbevaring kan det gå ut over kvaliteten på matvarene.

Dette gjelder ikke minst nøtter og frø. Du bør også være obs på hvordan du lagrer tørket frukt og frokostblandinger som gjerne inneholder både nøtter, frukt og frø.

Kan harskne ved feil lagring

Nøtter og frø inneholder som kjent en del fett, dermed kan de harskne ved feil lagring.

Ifølge Matvett.no er det kontakt med luft som gjør at de harskner raskere. Umettede fettsyrer, som både frø og nøtter inneholder, oksiderer lett, og dette gir vond lukt og smak. Oksidasjonen skjer raskere i høy temperatur og lys. Derfor lønner det seg å oppbevare nøtter og frø kjølig, tett og mørkt.

Altså er en kald bod gunstigere for langvarig oppbevaring, enn et varmere kjøkkenskap.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Matvett.no skriver at nøtter, frø og tørket frukt er holdbare i minst seks måneder, gjerne lenger, om de oppbevares mørkt og kjølig, og uten lufttilgang. De påpeker og at det ikke er farlig å spise nøtter eller frø som har harsknet.

Tenk på mengde

Et annet aspekt ved lagring av tørrvarer er at skadedyr er glade i dem. For eksempel er Tørrfruktmøllen glad i tørkede dadler og rosiner, nøtter, mel og kornvarer, ifølge en pressemelding fra Norsk Hussopp Forsikring. De sier videre at disse ofte kan følge med frokostblandinger - og deretter spre seg videre til andre matvarer.

Rådet for å unngå skadedyr i kjøkkenskapet er blant annet å ikke oppbevare store mengder tørrvarer, og bruke opp det du har før du kjøper nytt.

Det er også lurt å oppbevare disse tørrvarene i tette bokser, så du unngår at skadedyrene sprer seg til flere av tørrvarene.

Med tanke på småkryp kan det også være lurt å oppbevare disse matvarene i kjøleskapet spesielt om våren og sommeren, ettersom lave temperaturer hjelper for å unngå at egg utvikles og at insekter formerer seg

Se etter mugg

Et annet problem med både en del nøtter og tørket frukt, som rosiner, er at de kan inneholde mugg, og sjansen er stor for at det er muggsopp i tørrvarer som nøtter, frø og tørket frukt, ifølge Matvett. Ser du mugg på eksempelvis nøtter bør disse kastes.

De skriver videre at det ikke er muggen i seg selv som er farligst men mykotoksinene muggsoppen produserer, som er skadelig om du får i deg for mye. Disse kan finnes i korn, tørket frukt, nøtter og krydder, skriver UIOs institutt for biovitenskap.

Ifølge Matportalen er målet så lavt nivå som mulig av mykotoksiner i mat, som kan være helseskadelige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.