Bunad

Lykken er en sommerbunad

Men sommerbunaden var ikke død - i alle fall ikke for Vi.no's lesere.

BUNAD-LYKKE: Leserne er veldig glade sine sommerbunader, som du også kan lese om og se flere bilder av på Vi.no's Facebook-side. Her kan du se noen av de lykkelige bunadseierne: Gunn Evy Johnsen i sin hverdagsbunad fra Aust-Agder til venstre, Eva Jørgensens blåtøybunad fra Telemark som nummer to fra høyre og Heidi J. Baadstøe-Mork i sin Rondastakk ytterst til høyre. Foto: Privat/gjengitt med tillatelse
BUNAD-LYKKE: Leserne er veldig glade sine sommerbunader, som du også kan lese om og se flere bilder av på Vi.no's Facebook-side. Her kan du se noen av de lykkelige bunadseierne: Gunn Evy Johnsen i sin hverdagsbunad fra Aust-Agder til venstre, Eva Jørgensens blåtøybunad fra Telemark som nummer to fra høyre og Heidi J. Baadstøe-Mork i sin Rondastakk ytterst til høyre. Foto: Privat/gjengitt med tillatelse Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mai skrev Vi.no en artikkel om bunaden som forsvant: Sommerbunaden - eller hverdagsbunad eller blåtøysbunad som den også ble kalt. Ull var erstattet med bomull, stakken var kortere - og skjorta like så. Den hadde sin klare plass i trendbildet, før den plutselig ble glemt.

Men det er tydelig at det er mange av Vi.no sine lesere ikke helt har glemt sommerbunaden.

I kommentarfeltet på Facebook er det nemlig mange som har delt både bilder og historier om sine sommerbunader. Gunn Evy og Heidi er to av leserne som gladelig forteller om bunadene sine og hvor de kommer fra. Det kan du lese nedenfor.

Du kan også se alle bildene av lesernes flotte sommerbunader og lese historiene om du klikker deg inn på denne posten på Facebook.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Så fornøyd med blå hverdagsbunad fra Aust-Agder

Gunn Evy Johnsen er en av leserne som gjerne lar oss vise bildet av bunaden sin. Hun forteller også litt om den:

- Min bunad er hverdagsbunad fra Aust-Agder. Den er sydd på Husfliden i Arendal og jeg fikk den sydd til en konfirmasjon i Sverige for 20 år siden, forteller Gunn Evy til Vi.no.

- Stakken er i håndhevd solbergstoff. Den finnes jo i grønn, rød og blå. Jeg er så fornøyd med min blå, og den er ikke så varm som de i ull. Ellers er sølv og tilbehør det samme som på Aust-Agder festdrakt. Valgte denne pga. farge og stoff. Blå er min farge, sier Gunn Evy videre.

- Rutaliv er favoritten

Heidi J. Baadstøe-Mork skriver til Vi.no at bunaden hennes er rutaliv/Rondastakk - som hun har hatt hele livet.

- Jeg fikk min første da jeg var 2 år, forteller Heidi.

- Den jeg har i dag kjøpte jeg for 20 år siden. Farsslekta mi kommer fra Fåberg i Gudbrandsdalen (Baadstøe), så det har vært en selvfølge at det er hverdagsbunaden som har fulgt meg, sier Heidi.

En av leserne som ser Heidis bilde på Facebook kommenterer at hun har en lik - men med et annet forkle.

- Jeg har også svart forkle, men det bruker jeg til på julaften. Det røde er 17. mai-forkle mitt, svarer Heidi da.

Hun forteller at hun også har også en Lundeby-bunad, men at den brukes meget sjeldent.

- Er og blir rutaliv som er min favoritt, kommenterer hun til slutt.

BLÅTØYSBUNAD: Eva Jørgensen har arvet sin blåtøysbunad fra Telemark, som ble sydd på 1940-tallet. Bildet til venstre er av syersken og hennes datter, som i dag er 78 år gammel. Foto: Privat/gjengitt med tillatelse
BLÅTØYSBUNAD: Eva Jørgensen har arvet sin blåtøysbunad fra Telemark, som ble sydd på 1940-tallet. Bildet til venstre er av syersken og hennes datter, som i dag er 78 år gammel. Foto: Privat/gjengitt med tillatelse Vis mer

En blåtøysbunad i Australia

Eva Jørgensen forteller om sin blåtøysbunad fra Telemark, som hun har arvet etter sin mors tante:

- Mamma sin tante broderte og sydde sin Blåtøysbunad på 1940-tallet, hun lagde en til datteren også. I 50-årene bodde familien i Australia, og bildet av mor og datter er tatt der, forteller Eva, og viser til bildet i svart-hvit som du kan se ovenfor.

- Det morsomme er at barnebunaden fortsatt er i Australia. Den ble gitt videre til kusinen til jenta på bildet. Broren til bunadsyersken (min mors onkel) giftet seg i Australia, og hans familie bor der fortsatt.

Eva arvet sin bunad ettersom det var hun som passet inn i den. Sølvet har hun kjøpt brukt på Finn.no.

Til Vi.no forteller hun at den lille jenta på bildet har sydd flere bunader selv, både Telemarksbunader (beltestakk og sommerbunad) og Nordlandsbunad. Hun er nå 78 år.

- Jeg arvet denne i 2021, da jeg var den som passet inn i den. Sølvet har jeg kjøpt brukt på Finn.no, sier Eva.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.