Hvordan bytte bank

Lurt å bytte bank så snart du oppdager dette

Det er enkelt å bytte men det er også smart å ha mer enn én fast bank.

BYTTE BANK: Noen ganger lønner det seg å bytte bank, men det er ikke alltid det lønner seg å flytte over alt på én gang. Få tipsene i denne saken. Foto: Scanpix.
BYTTE BANK: Noen ganger lønner det seg å bytte bank, men det er ikke alltid det lønner seg å flytte over alt på én gang. Få tipsene i denne saken. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Når du oppdager at en banktjeneste som er viktig for deg ikke er konkurransedyktig, bør du bytte bank, mener Elisabeth Realfsen, fagansvarlig hos Finansportalen, en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Hvor konkurransedyktig din nåværende bank er, kan ifølge Realfsen dreie seg om for eksempel:

  • Prisen du betaler for boliglånet
  • Rentene du får på innskuddene dine
  • Prisene du betaler for dagligbanktjenestene
  • Andre ting, som kvaliteten på nettbanken

Flere bankforbindelser

Er du ikke fornøyd med banktjenesten, bør du ikke nøle med å bytte til en annen bank, råder Realfsen.

- Så fort du ikke er fornøyd med ett eller flere av tilbudene du nå mottar, bør du vurdere å flytte.

Men - er det bare én eller to tjenester du ikke syns er god nok i banken din, er det fullt mulig å bare flytte enkelttjenester fra din bank over til en ny bank:

- Nei, du trenger ikke å flytte alle banktjenestene over i én bank. Ofte er det gunstig å ha flere bankforbindelser, og det er blitt svært vanlig, mener Realfsen.

Slik bytter du bank

Har du bestemt deg for å flytte en banktjeneste, er det greiest å ta kontakt med banken du vil flytte til, og be dem om hjelp og veiledning. Den nye banken din kan ta seg av kontakten med den gamle banken.

Da er det din nye bank som skal sørge for at din gamle bank for eksempel avslutter kontoene, og overfører pengene til dine nye kontoer. Også AvtaleGiro-fullmaktene blir overført til din nye konto, det samme gjelder for e-fakturaene.

Dette er relativt fort gjort.

- Det enkleste å flytte er nok innskudd, mens dagligbank krever nok fortsatt litt tid å flytte, ifølge Realfsen.

Finansportalen har også lagt ut en veiledning for deg som ønsker å bytte bank her.

I denne saken fra Dinside får du vite hvor lett du selv kan bytte bank på nett.

Kan gå en måned

Dersom du vil flytte lånet ditt, må du naturlig nok søke om få lån i ny bank, og det medfører blant annet å legge frem nødvendig dokumentasjon. Det kan for eksempel være at du må skaffe en ny verditakst på boligen.

Realfsen forteller at en forbruker som henvendte seg til Finansportalen opplyste om at det tok cirka tre uker fra signering av lånedokumenter til det gamle boliglånet ble innfridd.

- Hvis du benytter deg av bankbytte-funksjonen hos bankene har vi fått opplyst at det tar cirka 30 dager å få på plass avtalegiroer med mer i en ny dagligbank.

- Ut fra dette, anslår vi at det kan ta omtrent en måned å bytte hele kundeforholdet - i utstrekning - ikke i tidsbruk, understreker Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.