Plantene som bør fjernes fra norske hager:

- Luker fortsatt lupin ti år etter at den ble fjernet

Først ble frøene spredd av vegvesenet. Nå er lupin forbudt, men nesten umulig å bli kvitt. Sjekk lista over de andre hageplantene gartneren advarer mot nå.

Lupin finnes i alle sjatteringer fra nesten hvitrosa til mørkelilla. De vokser i klynger og veikanter, og kan fylle hele blomsterenger. Etter hvert vokser de ganske så alene på enger som tidligere har krydd av ulike markblomster. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Lupin finnes i alle sjatteringer fra nesten hvitrosa til mørkelilla. De vokser i klynger og veikanter, og kan fylle hele blomsterenger. Etter hvert vokser de ganske så alene på enger som tidligere har krydd av ulike markblomster. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg fjernet en lupin da jeg overtok huset mitt. Det er ti år siden, og jeg luker fortsatt lupin, forteller Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap.

Hun regner den fargerike og vakre blomsten, som inntil ganske nylig ble solgt som frø i norske hagesentre, som en av verstingene i norsk natur. Har du lupiner i hagen, må du regne med å ha dem i mange år fremover – selv om du fjerner planter med rota hvert år: Frø fra tidligere år kan overleve i jorda og gi nye planter, i inntil femti år.

- Lupinfrø ble spredd av vegvesenet i stor stil før vi skjønte at det var dumt, sier Utengen

- Bør fjernes i naturens tjeneste

Botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum uttrykker sin bekymring i et intervju med NRK:

– Om dette fortsett, får vi aldri sjå grøftekantar med norske villblomar igjen. Problemet er stort, sier hun til NRK. Hun frykter vi aldri blir kvitt lupin i norsk natur.

Utengen forklarer at lupiner overtar skråninger der det før vokste markblomster:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.