Ikke klipp plenen

- Løvetann er festmat

La gressklipperen stå, oppfordrer miljøorganisasjonene. Det er gode grunner for å la løvetann være løvetann på våren og forsommeren.

KLAR MED GRESSKLIPPEREN? Kanskje bør du la gressklipperen stå og løvetanna gro: Mange ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for bier og andre pollinerende insekter. Foto: Kristin Sørdal
KLAR MED GRESSKLIPPEREN? Kanskje bør du la gressklipperen stå og løvetanna gro: Mange ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for bier og andre pollinerende insekter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Irriterer du deg over løvetann som spretter opp i plen og mellom belegningsstein? Ser du kanskje med ublide øyne på naboens uklipte plen full av løvetann som bare venter på å spre seg og er klar med eddik eller andre ugresstriks?

Kanskje bør du følge naboens eksempel og la løvetanna stå, enn så lenge. Løvetanna er nemlig blant blomstene (eller ugresset om du heller vil) som biene og andre insekter elsker.

Dropp plenklippen i mai

Du har kanskje lest om det: Kampanjen om å droppe plenklippen i mai? Medieoppslagene i Norge nå i vår har kommet etter at britene oppfordret til å la gresset gro og plenklipperen stå i mai. I Storbritannia kalles kampanjen «No Mow May» - som oversatt til norsk blir noe slikt som «mai uten plenklipp». Kampanjen er også mye markedsført i sosiale media under emneknaggen #NoMowMay.

Målet med å la gressklipperen stå og la gresset gro og ellers humla suse er akkurat det: Å la humla suse.

Ifølge miljøorganisasjonen WWF Verdens naturfond er 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene i Norge i fare for å dø ut.

- Løvetanna er festmat

Ser vi bort fra brunsnegler og kanskje skvallerkål, mose og brennesle, tør vi påstå at løvetann er blant de mest forhatte innslagene i norske hager. Den popper opp i plen og blomsterbed og hilser gjerne på både gjennom asfalt og mellom hageheller og belegningsstein.

Men løvetanna er faktisk en av blomstene du absolutt bør la stå, i alle fall i mai - om du vil gi et bidrag til artsmangfoldet og de utrydningstruede biene:

- Vent med plenklippen og la ville blomster som hvitkløver poppe opp. Også mange såkalte ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for pollinatorene – særlig om våren før andre blomster har sprunget ut, hevder WWF Verdens naturfond.

Visste du forresten at det finnes flere hundre ulike løvetannarter? Bare i Norge regner man cirka 370 «arter» - og i hele Nord-Europa er det snakk om over 500.

Du kan se hvilke andre planter og blomster som biene og andre pollinatorer liker lenger ned i artikkelen.

LUKING AV UGRESS: Velg riktig redskap til lukingen, så kan det til og med bli gøy. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Norsk tiltaksplan for insektene

Britene er selvsagt ikke alene om å ha fokus på bier og pollinerende insekter. Også norske miljøorganisasjoner har snakket bredt og høyt om dette i flere år - og i fjor høst kom regjeringen med en tiltaksplan for ville pollinerende insekter, som ble lagt fram av daværende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Tiltaksplanen handler om hva staten skal gjennomføre for å ta vare på og sikre levedyktige bestander av humler, sommerfugler, villbier og andre ville pollinerende insekter i Norge.

Et av tiltakene som presenteres i planen er at man ved hjelp av engasjerte borgere ønsker å registrere og kartlegge ville pollinerende insekter. Det foreslås en kampanje for å stimulere til økt registrerings- og kartleggingsaktivitet over hele Norge, hvor alle skal kunne bidra. Ifølge planen skal dette iverksettes i 2023.

ØLFELLE MOT BRUNSNEGLER: Felle med øl og sprit tar rotta på brunsneglene. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Flere bievennlige blomster

Vil du absolutt ikke la løvetanna stå, er det selvsagt mye annet du kan gjøre for å bedre livsgrunnlaget for de pollinerende insektene. Foruten å bygge humlekasser, insekthoteller og å gi insektene tilgang på litt vann i hagen din, kan du velge å plante blomster og vekster som er pollinatorvennlige:

  • Velg fargerike blomster som lukter godt.
  • Bærbusker som rips, solbær og blåbær er en fest for pollinerende insekter.
  • Det er også krydderurter som blant annet lavendel, oregano og purreløk.
  • For sommerfuglene er det en fordel å ha rikelig med plass å lande på. Tenk blomster med store kronblader, som for eksempel prestekrager.
  • Dyrke arter som blomstrer til ulike tider på året. Da har biene, blomsterfluene og sommerfuglene gode leveforhold gjennom hele sesongen.
  • Så gjerne prestekrager, forglemmegei, ringblomst og liknende på seinsommeren eller høsten, for tidlig vårblomstring.
  • Velg blomster som vokser fritt i naturen, kanskje i en viltvoksende blomstereng? Den er også nærmest vedlikeholdsfri.
  • Engblomster kan også plantes også i blomsterkasser og potter.

Kilder: WWF Verdens naturfond, Store norske leksikon, Regjeringens tiltaksplan for ville pollinerende insekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.