Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Irriterer du deg over løvetann som spretter opp i plen og mellom belegningsstein? Ser du kanskje med ublide øyne på naboens uklipte plen full av løvetann som bare venter på å spre seg og er klar med eddik eller andre ugresstriks?
Kanskje bør du følge naboens eksempel og la løvetanna stå, enn så lenge. Løvetanna er nemlig blant blomstene (eller ugresset om du heller vil) som biene og andre insekter elsker.

De beste ugress-tipsene

Bra eller dårlig for helsa? Dette sier forskningen om kaffe
Vi PlussDropp plenklippen i mai
Du har kanskje lest om det: Kampanjen om å droppe plenklippen i mai? Medieoppslagene i Norge nå i vår har kommet etter at britene oppfordret til å la gresset gro og plenklipperen stå i mai. I Storbritannia kalles kampanjen «No Mow May» - som oversatt til norsk blir noe slikt som «mai uten plenklipp». Kampanjen er også mye markedsført i sosiale media under emneknaggen #NoMowMay.
Målet med å la gressklipperen stå og la gresset gro og ellers humla suse er akkurat det: Å la humla suse.
Ifølge miljøorganisasjonen WWF Verdens naturfond er 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene i Norge i fare for å dø ut.
- Løvetanna er festmat
Ser vi bort fra brunsnegler og kanskje skvallerkål, mose og brennesle, tør vi påstå at løvetann er blant de mest forhatte innslagene i norske hager. Den popper opp i plen og blomsterbed og hilser gjerne på både gjennom asfalt og mellom hageheller og belegningsstein.
Men løvetanna er faktisk en av blomstene du absolutt bør la stå, i alle fall i mai - om du vil gi et bidrag til artsmangfoldet og de utrydningstruede biene:
- Vent med plenklippen og la ville blomster som hvitkløver poppe opp. Også mange såkalte ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for pollinatorene – særlig om våren før andre blomster har sprunget ut, hevder WWF Verdens naturfond.
Visste du forresten at det finnes flere hundre ulike løvetannarter? Bare i Norge regner man cirka 370 «arter» - og i hele Nord-Europa er det snakk om over 500.
Du kan se hvilke andre planter og blomster som biene og andre pollinatorer liker lenger ned i artikkelen.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi PlussNorsk tiltaksplan for insektene
Britene er selvsagt ikke alene om å ha fokus på bier og pollinerende insekter. Også norske miljøorganisasjoner har snakket bredt og høyt om dette i flere år - og i fjor høst kom regjeringen med en tiltaksplan for ville pollinerende insekter, som ble lagt fram av daværende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).
Tiltaksplanen handler om hva staten skal gjennomføre for å ta vare på og sikre levedyktige bestander av humler, sommerfugler, villbier og andre ville pollinerende insekter i Norge.
Et av tiltakene som presenteres i planen er at man ved hjelp av engasjerte borgere ønsker å registrere og kartlegge ville pollinerende insekter. Det foreslås en kampanje for å stimulere til økt registrerings- og kartleggingsaktivitet over hele Norge, hvor alle skal kunne bidra. Ifølge planen skal dette iverksettes i 2023.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi PlussFlere bievennlige blomster
Vil du absolutt ikke la løvetanna stå, er det selvsagt mye annet du kan gjøre for å bedre livsgrunnlaget for de pollinerende insektene. Foruten å bygge humlekasser, insekthoteller og å gi insektene tilgang på litt vann i hagen din, kan du velge å plante blomster og vekster som er pollinatorvennlige:
- Velg fargerike blomster som lukter godt.
- Bærbusker som rips, solbær og blåbær er en fest for pollinerende insekter.
- Det er også krydderurter som blant annet lavendel, oregano og purreløk.
- For sommerfuglene er det en fordel å ha rikelig med plass å lande på. Tenk blomster med store kronblader, som for eksempel prestekrager.
- Dyrke arter som blomstrer til ulike tider på året. Da har biene, blomsterfluene og sommerfuglene gode leveforhold gjennom hele sesongen.
- Så gjerne prestekrager, forglemmegei, ringblomst og liknende på seinsommeren eller høsten, for tidlig vårblomstring.
- Velg blomster som vokser fritt i naturen, kanskje i en viltvoksende blomstereng? Den er også nærmest vedlikeholdsfri.
- Engblomster kan også plantes også i blomsterkasser og potter.
Kilder: WWF Verdens naturfond, Store norske leksikon, Regjeringens tiltaksplan for ville pollinerende insekter.

Rettigheter og arv etter dødsfall: Her kan du få hjelp og oversikt
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.