Sopp

- Ligger an til rekordår

2023 er et sjeldent godt soppår mange stedet i landet - og for soppkontrollen ligger det an til rekordår. Men mye sopp betyr også mye giftig sopp.

MYE SOPP: Det er mye sopp i skogen mange steder i landet nå. Det er mye rødskrubb og brunskrubb i år, som mange dermed er nysgjerrige på. Foto: NTB/Shutterstock
MYE SOPP: Det er mye sopp i skogen mange steder i landet nå. Det er mye rødskrubb og brunskrubb i år, som mange dermed er nysgjerrige på. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er et sjeldent godt soppår på Østlandet og bra på Sørlandet og Vestlandet. Nord-Norge er for tørt, foreløpig, sier Pål Karlsen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF), til Vi.no.

Han forteller at det på Østlandet har vært noe fantastiske uker for steinsopp - noe som ser ut til å fortsette. Men kantarellen, «skogens gull», har det ifølge Karlsen vært mindre av i år.

Rekordår for soppkontroll-app

Norges sopp- og nyttevekstforbund er en sammenslutning av lokale foreninger som blant annet arrangerer fysiske soppkontroller og som tilbyr digital hjelp til soppkontroll i appen Soppkontroll (Apple store, Google Play og pc).

I år er det planlagt over 300 fysiske soppkontroller over hele landet.

- Men det er i appen vi i år har hatt enorm pågang. Der ligger det an til et rekordår, forteller Karlsen.

- Bare sist søndag hadde nær 3500 innsendte sopper - og vi måtte ha åtte soppkontrollører i sving.

I appen sender du bilder av soppen du lurer på hva er, og så kan du få svar på om det er en matsopp og i så fall hvilken det er - og om det er en giftsopp.

- Dersom soppen tilhører de giftigste soppene vi har, vil brukerne få beskjed om at de bør kaste alle soppene som har ligget sammen med giftsoppen, da selv en liten bit av disse kan føre til alvorlige helseskader, ifølge NSNF.

- Det er cirka 50 arter vi artsbestemmer i appen, inkludert giftsoppene, forteller Karlsen.

De første soppkontrollene åpner 10. august. Du finner en fullstendig liste over soppkontrollene på soppkontroll.no. Alle lokalforeningene arrangerer også gratis soppturer i løpet av sesongen.

Skrubb og brunskrubb

Kantarellen er en populær sopp å plukke, også fordi den er blant de tryggeste soppene å plukke.

Ifølge NSNF er dette seks sikre sopper, som altså er sopper uten farlige forvekslingsarter:

  1. Kantarell
  2. Fåresopp
  3. Matpiggsopper
  4. Matrisker
  5. Matblekksopp
  6. Skrubber

Skrubb, som for eksempel brunskrubb, synes å være blant de mer populære denne sesongen, ut fra søk som gjøres på Google.

- I år er det masse fin rødskrubb og brunskrubb. Da blir det også et populært søkeord. Det er flott når sånt skjer, for da får folk opp øynene for nye arter og husker det til neste år. Så tilgangen på arter bestemmer også i stor grad hva som blir populært å plukke, kommenterer Karlsen.

Giftig sopp?

- Når der er mye sopp, er det også mye giftsopp. Vi ser nå at hvit fluesopp og spiss giftslørsopp begynner å komme. Ellers har det vært masse brun fluesopp i år, forteller Karlsen.

Ifølge Sopp- og nyttevekstforbundet finner de i snitt giftsopp i hver tiende soppkurv som de sjekker.

Her er de fire giftigste soppene som NSNF advarer mot. De fører til alvorlige helsekonsekvenser i små doser:

  1. Spiss giftslørsopp
  2. Butt giftslørsopp
  3. Hvit fluesopp
  4. Grønn fluesopp

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.