Måker

Lei måkebråk? Dette kan du gjøre nå

Er du plaget med måker som bråker eller at de plager deg eller gjør skade på hus? Det er faktisk noe du kan gjøre - men da må du reagere nå!

MÅKE TIL PLAGE? Dette bildet er fra Trondheim, hvor en fiskemåke hadde bygget rede på et biltak og ruger på eggene. Om du ikke er plaget med måke på biltaket, kan det kanskje være andre steder du helst ikke ønsker den skal bygge rede der du bor. Og da er det nå du må reagere, for så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Foto: NTB
MÅKE TIL PLAGE? Dette bildet er fra Trondheim, hvor en fiskemåke hadde bygget rede på et biltak og ruger på eggene. Om du ikke er plaget med måke på biltaket, kan det kanskje være andre steder du helst ikke ønsker den skal bygge rede der du bor. Og da er det nå du må reagere, for så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Forebygg problemer med måker nå, oppfordrer Miljødirektoratet.

De henviser til at fem av sju måkearter nå er inne på rødlista, som er en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut fra Norge. Hettemåken regnes som kritisk truet.

Med henvisning til rødlista, sier Miljødirektoratet at tiltak for å forebygge problemer med måker må gjøres nå, før hekkingen starter.

Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter.

Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og krever tillatelse.

– Nå går vi straks inn i hekketida for måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Er du av dem som opplever problemer med måker, for eksempel at de bråker? Hadde du kanskje problemer i fjor - og ønsker å gjøre noen forebyggende tiltak?

Det er faktisk flere ting du kan gjøre for å hindre at dyret plager deg eller gjør skade på hus eller avling. Nedenfor kan du se råd om hva du kan gjøre.

- Men med én gang måkene begynner hekkingen, må de få være i fred, opplyser Miljødirektoratet.

- Best å hekke i byene

Måkebestanden har hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Måkene sliter med å produsere unger og tilpasse seg klimaendringene.

– I byene spesielt kan det virke som at det tilsynelatende er mye måker om våren. Men alle de fire urbane måkeartene, hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke er rødlistet, sier Hambro.

I 2010 var tre av sju måkearter på rødlista, men nå er det økt til fem av sju.

  • Måkene har en rekke utfordringer, slik som forstyrrelser og arealendringer som ofte fører til at hekkeområder forsvinner.
  • I tillegg har de fått færre unger over flere år, noe som har redusert bestanden.
  • De urbane måkene har lært seg at det er best å hekke i byene, hvor de enkelt finner mat og unngår rovdyr.

Dette kan du gjøre med måkene

Miljødirektoratet har en veileder med tiltak for deg med problemer med blant annet måker. Hovedpunktene er at du først må gjøre forebyggende tiltak. Avliving er siste utvei, og kan kreve at du må søke myndighetene om tillatelse til skadefelling.

Dette kan du selv gjøre med måker som bråker:

Før måkene bygger reir, kan du gjøre forebyggende tiltak. Disse tiltakene må skje i god tid før hekkesesongen på våren. Når måkene først har begynt å bygge reir, må du la dem være i fred.

  • legge til rette for hekking andre steder ved å bygge måkeplattformer som settes opp på egnede steder
  • sette opp forstyrrende pigger på typiske sitteplasser, på gesimser og takutstikk der fuglene ofte sitter for å observere og følge med
  • spenne tråder opp på taket med 30 cm mellomrom og 30 cm opp fra taket før hekking, men ikke bruk nett som fuglene kan sette seg fast i
  • variere med ulike typer fugleskremmere før hekking

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.