Svindel, falske nyheter og desinformasjon på nett

Lanserer «seniorskole»: - Sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant

Nå rulles det ut en egen «eldreskole». Her er triksene for å avsløre falske nyheter - og hvordan du skal bli tryggere på nett.

SVINDEL OG FALSKE NYHETER? Eldre er mer sårbare enn andre aldersgrupper når det kommer til desinformasjon og falske nyheter - og de føler seg mindre trygge på nett. Et nytt opplæringsopplegg skal lære seniorer å lettere skille sant fra usant, på nettet. Foto: Shutterstock/NTB
SVINDEL OG FALSKE NYHETER? Eldre er mer sårbare enn andre aldersgrupper når det kommer til desinformasjon og falske nyheter - og de føler seg mindre trygge på nett. Et nytt opplæringsopplegg skal lære seniorer å lettere skille sant fra usant, på nettet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange potensielle fallgruver man kan gå i på nett - som å tro at en falsk nyhetsartikkel egentlig er sann; å gi fra seg personopplysninger man egentlig ikke burde - eller å gå rett i garnet til kjærlighetssvindlere.

En fersk undersøkelse gjort av Medietilsynet avslører at eldre synes det er langt vanskeligere enn yngre å håndtere desinformasjon og falske nyheter på nett.

  • Bare 16 prosent i alderen 60 - 79 år synes det er enkelt å håndtere falske nyheter på nett, mot et snitt på 30 prosent i befolkningen generelt.
  • Seniorene kom også dårligere ut i en test der de ble bedt om å identifisere en falsk nyhet.
  • De som er 80 år og eldre sliter aller mest: Kun én av ti blant de eldste svarer at de synes det er enkelt å håndtere desinformasjon og falske nyheter

– Resultatene viser at eldre sliter mer enn yngre med å skille sant fra usant. I tillegg opplever den eldste aldersgruppen seg som mindre kompetent enn andre når det gjelder å navigere trygt på nett. Dermed er det ekstra viktig å styrke den kritiske medieforståelsen blant de eldste, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.