Hus og hage

Lagring av hageredskaper på den late måten

Lagring og vedlikehold av hageredskaper, slik gjør du det på aller enkleste måte.

Sandbøtte: Plasseffetiv lagring, i tillegg får hageredskapene en liten skrubb og et beskyttende lag olje. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sandbøtte: Plasseffetiv lagring, i tillegg får hageredskapene en liten skrubb og et beskyttende lag olje. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Har du kjøpt deg skikkelig redskap til hagearbeidet, kan det være lurt å legge litt innsats i å holde det i orden.

Rens: Det finnes egen rensesray, men vanlig sprayolje fungerer også helt greit. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Rens: Det finnes egen rensesray, men vanlig sprayolje fungerer også helt greit. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Børste: Bruk gjerne en stålbørste i kombinasjon med oljen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Børste: Bruk gjerne en stålbørste i kombinasjon med oljen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

- Lagre alltid redskapene under tak, gjerne i boden, råder Marianne Strøm. Hun er sivilagronom og driver firmaet Lilleskagen AS.

- Skyll dem etter bruk. Før vinteren er det lurt å vaske dem rene og sette inn metallet og treskaftet med olje. Pass også på å ikke lagre redskap med trehåndtak i sola. Da tørker treverket ut, og skaftet kan løsne. Dette kan du fikse ved å legge redskapet med håndtaket under vann et par døgn.

Oppskrifter på snekkerprosjekter:
Lag en sammenleggbar hagestol
Benk til hage og terrasse
En levegg som tåler været

Slipe: Hold brynet i samme vinkel som eggen. Når du er ferdig tar du et par forsiktige drag flatt på baksiden av bladet.Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Slipe: Hold brynet i samme vinkel som eggen. Når du er ferdig tar du et par forsiktige drag flatt på baksiden av bladet.Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Bolt: Stram helt til saksen begynner å gå tregt. Husk å olje samtidig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Bolt: Stram helt til saksen begynner å gå tregt. Husk å olje samtidig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

- Beskjæringssakser og annet skjærende verktøy krever litt mer behandling. Først og fremst skal de kun brukes på treverk, og unngå røtter og annet som er fullt av jord og sand. Selve bladet bør renses for kvae og annet som kan ødelegge skjæreevnen. Her finnes egne rensesprayer, men du kan også bruke renseolje på sprayboks.

- Har saksen blitt sløv, kan den slipes, men da gjelder det å være litt nøye. Sakser skal kun slipes på den ene siden, og eggen har en definert vinkel. Bruk et bryne og slip eggen i den samme vinkelen. Begynn forsiktig og sjekk eggen underveis. Stram gjerne bolten i samme slengen. Er den slakk, hjelper det ikke hvor skarp den er, avslutter gartneren.

Latmannsmetoden

Olje og sand: Denne kombinasjonen gir redskapene rene spa-behandlingen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Olje og sand: Denne kombinasjonen gir redskapene rene spa-behandlingen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Ifølge nettstedet fix.com kan du sette hageredskapene ned i en blanding av sand og olje. Dette blir en smart kombinasjon av lagring og vedlikehold, men det er lurt å begrense seg til graveredskaper, ikke skjærende verktøy.

Du fyller ganske enkelt en bøtte med sand, og heller oppi noen liter med vegetabilsk olje. Bruk tørr, vanlig støpesand som du kjøper i byggevarebutikken. Mett sanden med så mye olje at redskapene får en fettet overflate når de har vært i bøtta.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.