Hvordan lagre vann

Lagre vann? Unngå denne feilen

Det er spesielt to ting du bør passe på om du skal lagre vann på hytta eller til akutte behov i hjemmet.

LAGRE VANN: Ren flaske er punkt nummer en når du skal lagre vann. Du bør dessuten holde vannet unna sollys. Foto: NTB
LAGRE VANN: Ren flaske er punkt nummer en når du skal lagre vann. Du bør dessuten holde vannet unna sollys. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kanskje har du hytte uten innlagt vann, og tar med ekstra vann du kan ha stående til neste besøk? Eller du har vann i bakhånd hjemme i tilfelle brunt vann, kokevarsel eller brudd på vannledningen?

Generelt anbefaler Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) at man lagrer hele ni liter vann per person i hjemmet.

Da er det greit å lagre vannet riktig - så det ikke har blitt dårlig dersom du plutselig får behov for å bruke det.

Viktig med vann

Ifølge DSBs befolkningsundersøkelse fra slutten av 2020, er det bare 3 av 10 nordmenn som har lagret vann hjemme. Da de gjennomførte sin årlige egenberedskapsuke i november 2021, uttalte direktør Elisabeth Aarsæther følgende:

– Norge er blant verdens mest stabile land. Men også vi og våre nærmeste må være forberedt på å miste tilgangen på viktige varer og tjenester, som strøm og vann, for en periode, uttalte Aarsæther i en pressemelding, og understreket nettopp behovet for vann.

– Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Hovedutfordringen for de fleste er vann. Vi anbefaler alle å lagre ni liter vann per person, sier Aarsæther.

Hvordan lagre vann riktig?

Skulle det bli behov for drikkevannet du har stående, gjelder det å ha lagret det riktig: Gjør du det, kan vannet lagres i årevis, selv om det generelle rådet er å bytte ut vannet en gang i måneden.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Slik lagrer du vann, ifølge Sikker hverdag:

  • Rengjør flasker eller dunker med såpe og vann og skyll dem. Tilsett deretter to korker husholdningsklorin per 10 liter vann. La det stå i minst 30 minutter før du skyller godt.
  • Etter rengjøringen fyller du flaskene eller dunkene helt fulle med kaldt vann fra springen. La vannet renne helt til det er kaldt.
  • Lagre vannet på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Sollys og høy temperatur kan langsomt bryte ned plastbeholdere slik at det blir lukt og smaksstoffer i vannet, og det kan føre til vekst av alger.
  • Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom sammen med bensin, plantevernmidler og andre lignende stoffer. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.