Advent

Lag en ekstra flott adventsstake

Kranser, lys og kalendre skaper forventning i førjulstiden, enten de er laget med blomster fra butikken eller materialer fra naturen. Pimp opp med gullstøv, glitter og gullmaling - men pass på brannfaren!

NYDELIG ADVENTSKRANS: Med kongler og kvister fra naturen, og litt hobbysaker, kan du lage flotte adventsstaker. Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
NYDELIG ADVENTSKRANS: Med kongler og kvister fra naturen, og litt hobbysaker, kan du lage flotte adventsstaker. Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På tide å finne frem adventskransen! Syns du den kunne trenge et løft der den står helt fram til jul, kan du kanskje hente inspirasjon fra disse flotte tipsene - og gi den et hjemmelaget preg?

Når du setter i gang - husk på avstand mellom lysene og de brennbare materialene. Du kan kanskje også vurdere bruk av LED-lys?

Lilla evighetskrans med gullkongler

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Dette trenger du:

Gullfarget hobbymaling, liten pensel, lerkekongler, helst på kvister, halmkrans 30 cm, myrtetråd, blå eller lilla tørre hortensiahoder, hjertegress farget rødt (blomsterbutikken), havre farget lilla (blomsterbutik-ken), lilla, tettblomstret risp, siv eller lange strå du plukker selv, mose (tørr eller frisk), lim, fat, 1 furukvist, 4 store, beige, kremfargede eller nude kubbelys.

Slik gjør du:

Mal alle lerkekonglene med gullmaling og la dem tørke. Det tar en dags tid. Sorter alle materialene til kransen i små bunker, så du har oversikt. Bind materialene på kransen med myrtetråd i tilfeldig rekkefølge. Sørg for å dekke hele kransen. Lim eller bind de tørre gullkonglene på kransen her og der. Legg kransen på et fint fat, og legg en furukvist og litt gullkongler omkring. Sett kubbelysene i midten av kransen.

Kalenderlys i et lite stykke natur

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Dette trenger du:

Kongler av or, gullfarget hobbymaling, liten pensel, grønn oasis, hobbykniv, avlangt fat, kalenderlys, kvister av furu, kvister av nobilisgran, kvister fra skarpgrønn stuegran (Araucaria), frisk putemose, ev. hårnåler, islandslav, reinmose, tørre rosegreiner med nyper, lammeøre, frø-aks fra krydderplanter, lim, vokset eple eller lilla julekule, rosett av Echeveria, dusjeflaske for vann, gullglitter.

Slik gjør du:

Mal orekongler med gullmaling og la dem tørke. Skjær til oasisen så den passer til fatet. La den trekke rikelig med vann og legg den i fatet. Plasser kalenderlyset. Stikk så de ulike grantypene langs sidene i oasisen. Fyll opp med det andre. Den friske putemosen kan du eventuelt feste med et par hårnåler. La kvistene med nyper stikke litt opp, så det blir et levende uttrykk. Plasser de gullmalte orekonglene i dekorasjonen. Lim på det voksede eplet/julekulen og Echeveria-rosetten. Spray med vann der du ønsker å ha gullstøv, og dryss rikelig med glitter på.

Et lysende stilleben

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Dette trenger du:

En rett glassvase, svart poscatusj (hobbybutikker), kubbelys, lerkekvist med kongler, julerose i potte, julekuler eller annen pynt, nips eller små skulpturer.

Slik gjør du:

Skriv tallene 1–4 som romertall på pc-en. Print ut så de passer i størrelsen til glassvasen din. Plasser printen innvendig på glasset, og tegn opp tallene med svart poscatusj. Fjern printen og la tallene få tørke godt. Sett kubbelyset ned i vasen. Legg lerkekvisten og julepynt foran, og plasser en julerose i potte ved siden av sammen med nipsen du har valgt ut. Dermed er det klart for advent!

Feminin krans

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Du trenger:

Halmkrans, lerkekongler, gullfarget hobbymaling, pensel, friske og tørre hortensiahoder, et par stilker juleroser, et par rosa svibler, et par roser og nelliker, eukalyptuskvister, einebær- og furukvister, svarte ligusterbær, rosett av echeveria eller andre små sukkulenter, vindseltråd, elefanttråd, lim, dusjeflaske for vann, gullglitter, fat, 4 kubbelys, ev. leire.

Slik gjør du:

Mal lerkekongler med gullmaling, og la dem tørke. Klipp alle materialer i passe lengde. Bind dem litt tilfeldig på halmkransen med vindseltråd, fordel blomstene så de ikke sitter på samme sted. Sukkulentene kan du sette på små biter elefanttråd og putte ned i kransen. Lim de gullfargede lerkekonglene litt her og der på kransen. Dusj litt vann over kransen og dryss gullglitter på. Når vannet er fordampet, setter glitteret seg godt fast, og du slipper å skade blomstene med spraylakk. Legg kransen på et fat med fire lys i midten. Lysene kan du ev. sette fast med leire.

Glitrende eventyrkrans

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Dette trenger du:

Blomster fra en klase hortensia, gullfarget hobbymaling, liten pensel, klematisranke med frø, ranker fra arkitektens trøst, kvister fra spøkelsestre (Corokia cotoneaster), gullmyrtetråd, 8 små svarte lysestaker, 8 høye hvite stearinlys, 1 fint fat.

Slik gjør du:

Press en håndfull hortensiakronblader mellom tunge bøker. Det tar rundt en dag før de er helt flate. Mal kronbladene nøye med gullmaling. Form en krans av klematisranker med frø ved å vikle rankene sammen til en krans i passende størrelse. Så vikler du greiner fra arkitektens trøst inn og ut av klematiskransen – hold hele tiden kransen lett og luftig. Avslutt med å vikle inn kvister fra spøkelsestre. Sett de fine gullkronbladene på en gullmyrtetråd med passelige mellomrom, og snurr den forsiktig rundt kransen. Pass på at bladene ikke går i stykker. Plasser lysestakene rundt om og inni kransen, samt et par stykker ned mellom kvistene i kransen. Sett de høye, hvite stearinlysene i stakene, og nyt mesterverket ditt!

Enkel, hvit adventskrans

Foto: Martin Panduro/Stöj Foto
Foto: Martin Panduro/Stöj Foto Vis mer

Du trenger:

1 stor bunt brudeslør, halmkrans, vindseltråd, ranker fra arkitektens trøst, små glassrør (fra blomsterbutikken), 1 julerose med hvite blomster, 4 lys, elefanttråd eller spyd til lys, 1 dusjflaske for vann, gullglitter, fat.

Slik gjør du:

Gi alle brudeslørstilkene et skråsnitt, og la dem suge rikelig med vann. Klipp dem i mindre biter, og bind dem på halmkransen med vindselstråd. Dekk hele kransen også ned på sidene. Vikle ranker fra arkitektens trøst rundt om kransen litt her og der. Plasser 2–3 glassrør med vann i kransen. Klipp juleroser av planten, og sett dem i rørene. Spidd lysene med små stykker kraftig elefanttråd og stikk dem ned i kransen så de sitter godt fast. Alternativt kan du stikke 4 lysspyd ned og plassere lysene i dem. Spray vann over kransen og dryss rikelig med gullglitter over. Legg kransen på et fat og tenn lysene.

JULEBLOMST: Visste du at den populære juleblomsten tåler kulde svært dårlig? Selv plussgrader kan være tøft for julestjerna, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Fint gjenbruk

Kjøp en enkel julerose, og bruk blomstene i kransen. Når de første er visne, klipper du av nye og setter i kransen. Plant ut julerosen i hagen når frosten har gått. Det samme kan du gjøre med hortensia. Kjøp en plante, bruk blomstene og ta vare på planten til den kan settes ut. Etter jul kan du gjenbruke kransen som dørkrans. Ta bort de visne blomstene, og piff opp med noen tørre blomster.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.