Te og Afternoon Tea på Britannia

Kvinnen bak selve Afternoon-teen til Britannia

Hanne Charlotte Heggberget gikk fra jobben som jurist til å bli teekspert - og produserer teen som serveres på Britannias «Afternoon Tea».

- TE ER SOM VIN: Hanne Charlotte Heggberget er damen bak Gravraak Teateliér, som leverer teen til Britannias Afternoon Tea. Hun produserer teen på Bakklandet i Trondheim - og er selv ute og sanker mange av ingrediensene i teene sine, som røsslyng og geitrams. Hun understreker at te er noe helt annet enn kaffe og har veldig mange flere variasjoner. - Det er ganske vanlig å sammenlikne te med vin, sier Heggberget. Foto: Eidsmo Fotograf
- TE ER SOM VIN: Hanne Charlotte Heggberget er damen bak Gravraak Teateliér, som leverer teen til Britannias Afternoon Tea. Hun produserer teen på Bakklandet i Trondheim - og er selv ute og sanker mange av ingrediensene i teene sine, som røsslyng og geitrams. Hun understreker at te er noe helt annet enn kaffe og har veldig mange flere variasjoner. - Det er ganske vanlig å sammenlikne te med vin, sier Heggberget. Foto: Eidsmo Fotograf Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg gikk direkte bort til Odd Reitan på en fest og sa «vet du at jeg er Norges eneste Master Tea Blender? Dere burde ha teen vår», forteller Heggberget.

Det var starten på samarbeidet som førte til at Heggberget og hennes teselskap Gravraak Teateliér leverer teen som serveres i Speilsalen og på eksklusive Afternoon Tea i Palmehaven på Britannia Hotel.

Vi besøker Heggberget i tebutikken på Bakklandet i Trondheim. Fra et stort vindu kan skuelystne kikke inn på teutvalget. Og på industrikjøkkenet bak butikken pakker og mikser Heggberget de unike teene. Her lages teblandingene som er spesielt utviklet for Britannias Afternoon Tea - samt mange andre som selges fra Gravraaks Teateliér og den tilhørende nettbutikken.

Etter det første møtet med Reitan ble Heggberget invitert til Britannia for å presentere teene sine for Michelin-restauranten Speilsalen.

- Henrik i Speilsalen fattet interesse ut fra kvalitet og smak - og at det er lokalt produsert, forteller Heggberget.

Og presentasjonen gikk som hun ønsket: Britannia ville ha teene hennes både til Speilsalen og til Afternoon Tea i Palmehaven.

Hun har stått for både kursing og opplæring av Britannia-personalet - slik at bryggingen foregår korrekt for å få fram de riktige te-smakene.

TE I BRITANNIA: Heggberget ble valgt til å levere teen som skjenkes på Britannias Afternoon Tea - og har også hjulpet med kursing og opplæring av ansatte for at de skal kunne levere den beste teopplevelsen. Foto: Jana Pavlova, Blinde Bonde og Babe AS
TE I BRITANNIA: Heggberget ble valgt til å levere teen som skjenkes på Britannias Afternoon Tea - og har også hjulpet med kursing og opplæring av ansatte for at de skal kunne levere den beste teopplevelsen. Foto: Jana Pavlova, Blinde Bonde og Babe AS Vis mer

- Det handler ikke bare om selve bryggingen - men også om det å kunne se det fra en annen vinkel; fra den som skal nyte teen sin vinkel. Det handler om å møte forventningene og ha et blikk på et konseptet som er en helhet - for teverdenen er en helt annen enn kaffeverdenen: Det handler ofte om stemning og går ikke å sammenlikne med kaffeverdenen, sier Heggberget engasjert.

Hun har tatt plass i en retro fløyelssofa under butikkvinduet. I bakgrunnen surrer rolig musikk - og vi nyter en kopp av Heggbergets Norwegian afternoon tea, som er en av teene som serveres i Palmehaven. Og ja, smaksopplevelsen er en helt annen enn poseteen vi kjenner fra jobben; den er rund og behagelig.

Heggberget forteller om te: at det handler om en sanselig verden og at det finnes mange flere variasjoner enn det gjør for kaffe.

- Det er ganske vanlig å sammenlikne te med vin; så store variasjoner er det, sier Heggberget.

- Og vinkulturen har det jo tatt Norge litt tid å bli kjent med - og det samme med ølverdenen - men nå begynner folk å bli litt mer kjent med de ulike typene og kan kjenne forskjellen fra bryggeri til bryggeri innenfor de ulike typene. Og litt det samme er det innenfor teverdenen - men i Norge er det ikke så mange som lager te.

Hanne Charlotte forteller at mange som har vært hos henne og smakt de ulike teene, ofte uttrykker en aha-opplevelse:

- De forbinder te med en pose som du skal trekke i sju minutter og som ikke smaker slik du forventer. Men her får de te lagd fra bunnen. Det blir som å komme inn på et bakeri hvor man lager varer fra bunnen i stedet for halvfabrikata. Forskjellen kan også sammenlignes med konfekt-sjokolade.

Selv om Hanne Charlotte alltid har vært interessert i te og er vokst opp i Hongkong og Sør-Afrika - som er to land hvor teen står sterkt - er teproduksjon noe som er ganske ferskt for henne.

- I mitt forrige liv jobbet jeg som jurist. Så tehistorien begynte med at jeg flyttet til en gård. Det var i 2016 og jeg var i 40-åra. Mannen min var nettopp blitt blind og da skulle jeg finne på noe med den gården som hadde vært i familiens eie siden 1787, forteller hun.

Interessen for urter og oppveksten i land hvor engelsk tekultur står sterkt, samt den store interessen for matkultur og lokalprodukter i trøndelagsregionen, var inspirasjonskilder som fikk henne til å se mot teutdanningen. Og etter at hun startet med det, har hun bare ønsket å lære mer og mer.

SMAK: Heggberget sanker og tørker selv mange av blomstene og urtene hun bruker i teene sine - som røsslyng, solbær, geitrams, kamille, mynte, sitronmelisse, bjerkeskudd og mye annet. Sanking og tørking foregår fra april til oktober. Foto: Jana Pavlova, Blinde Bonde og Babe AS
SMAK: Heggberget sanker og tørker selv mange av blomstene og urtene hun bruker i teene sine - som røsslyng, solbær, geitrams, kamille, mynte, sitronmelisse, bjerkeskudd og mye annet. Sanking og tørking foregår fra april til oktober. Foto: Jana Pavlova, Blinde Bonde og Babe AS Vis mer

I dag er hun utdannet Master Tea Blender fra International Tea Masters Association i London, en utdanning som kan sammenliknes med en kokk som lager te fra bunnen.

Vi blir invitert inn på kjøkkenet på innsiden av butikklokalet hvor Hanne Charlotte viser og forklarer hvordan hun blander teene sine. Hun koker opp vann og heller det over i en annen kanne for avkjøling - mens hun veier tebladene for å få korrekt mengde i koppen.

Selve tebladene kjøper hun direkte fra produsenter i landene der de dyrkes - for slik har hun kontroll på kvaliteten på produktet. Men teene er mye mer enn selve tebladene - og på gården i Trøndelag dyrkes både urter og bær som tørkes og blandes i teene. Hun bruker også blomster og planter som må sankes ute i skog og mark, som røsslyng og einerskudd - og sankingen er også noe Hanne Charlotte gjør selv. I tillegg har de ansatt sankere og kjøper bær fra andre gårder for å ha nok til økende produksjon.

- Det er et stort sprang å gå fra jurist til teprodusent? Hvordan har det vært?

- Ja, det er et kjempehopp fra jussen. Men jeg bruker jo jussen i praksis i det jeg gjør nå - og det er et trygt grunnlag å stå på. Men jeg savner det ikke, fordi jeg er i utvikling og i vekst hele tiden, sier Hanne Charlotte.

Hun legger til at det å se seg tilbake og savne ting, ikke er noe hun gjør:

- Det er hele tiden nye ting å oppdage. Hadde jeg sett meg tilbake og savnet ting, hadde jeg ikke klart å nyte livet - for jeg har jo flyttet mye fra folk jeg er glad i og fra steder jeg er glad i. Men jeg tar med meg alt jeg har lært - og bruker det videre.

Men likevel utelukker hun ikke at jussen eller at andre muligheter kan åpne seg igjen ved en seinere anledning.

- Jeg har jo lyst til at dette skal gå veldig bra - men gjør det ikke det så har jeg noe å falle tilbake på. Men det er ikke sikkert jeg faller tilbake og gjør akkurat det samme: Kanskje jeg bruker det jeg har lært nå og gjør noe helt annet, sier Heggberget.

Akkurat nå er hun veldig fornøyd med der hun er. Hun har oppnådd mye i løpet av åra fra hun startet opp teselskapet i 2018. De har opplevd katastrofer som vannskade og brann på gården - og så kom korona.

I november fyller Hanne Charlotte 50. Og hun har da, i løpet av sine 50 første år, flyttet 43 ganger. Det har vært storbyer med 13 millioner innbyggere - og Kvål, som en liten bygd utenfor Trondheim. Nå har hun bodd i Trondheim i ett år.

- Er du kommet hjem nå?

- Jeg er nyforelsket i Trondheim, sier Heggberget og ler.

- Trondheim er en god blanding av det trygge, norske; det å ta vare på norske verdier og norsk kultur - og nysgjerrighet til nye ting og spennende smaker. Så innen min verden akkurat nå, er det veldig spennende å bo her. Og folk er veldig åpne og det er lett å komme i kontakt med folk. Det at nordmenn er så lukket, stemmer ikke her i det hele tatt. Dette er virkelig et berikende sted å bo.

Hun skryter av den trønderske mentaliteten og egenskapen til å heie fram andre. Og forteller at hun opplever å bli veldig godt møtt i bransjen. Å være kvinne i forretningslivet opplever hun i alle fall ikke som noe problem - snarere tvert imot.

- Det er bare en fordel å være kvinne, det har jeg alltid syntes, sier Heggberget, ler og fortsetter:

- Men nå er jo ikke jeg mann, så jeg vet ikke hvordan det er i forhold. Men selv skiller jeg veldig lite på kjønn når det kommer til andre, fordi vi mennesker er så forskjellige som personer - og som kultur.

- Det var tøffere å være kvinnelig ung jurist i Oslo på 90-tallet: Det var tøft det! Men det er en helt annen bransje, kommenterer hun.

Klokka nærmer seg 12 og teatelieret skal straks åpne. En kunde venter på trappa utenfor. Dagen i butikken er snart i gang. Hanne Charlotte står selv bak kassa - i tillegg til at hun gjør det meste av den øvrige jobben med teproduksjonen.

- Vi merker etterspørselen godt, men framover kommer vi til å bygge sakte - litt for å ikke gjøre så mye om gangen. Men det er fortsatt mange i Norge som må bli kjent med oss, sier Heggberget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.