Tilfluktsrom

Kun 1 av 4 vet hvor nærmeste tilfluktsrom er

De over 60 har spesielt dårlig kjennskap til møtesteder ved krisesituasjoner og kommunenes beredskapsplaner. Kun 1 av 4 vet med sikkerhet hvor nærmeste tilfluktsrom er.

HVOR ER NÆRMESTE TILFLUKTSROM? Det er kommunen som har ansvaret for vedlikehold av offentlige tilfluktsrom, som skal gi vern til de som som befinner seg i nærheten. Foto: Kristin Sørdal
HVOR ER NÆRMESTE TILFLUKTSROM? Det er kommunen som har ansvaret for vedlikehold av offentlige tilfluktsrom, som skal gi vern til de som som befinner seg i nærheten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er veldig mange som nå søker etter tilfluktsrom på Google. «Kart tilfluktsrom» og «nærmeste tilfluktsrom» er blant det mange nå søker etter.

NRK skriver at dette skjer samtidig som konflikten mellom Russland og Ukraina har preget nyhetsbildet - og at Rådet for psykisk helse ikke er overrasket over at folk nå søker på dette, fordi behovet for ro og forutsigbarhet rokkes ved når det er en krig på gang.

Ifølge en større rapport om nordmenns egenberedskap som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utga i januar 2021, er det mange som ikke vet hvor nærmeste tilfluktsrom er eller som kjenner til kommunens møtested ved ulykker eller kriser - eller som kjenner til kommunens beredskapsplan.

Og den største aldersgruppen som ikke har kunnskap om dette, er de over 60:

Blant de over 60 år svarer hele 64 prosent at de ikke vet om kommunen har et fast møtested ved større ulykker eller kriser.

Rapporten forteller også at:

  • 54 prosent vet ikke hvor nærmeste tilfluktsrom er - og like mange vet heller ikke om kommunen har et fast møtested for innbyggerne ved større ulykker eller kriser
  • 21 prosent sier de ikke er sikker på hvor nærmeste tilfluktsrom er
  • 25 prosent sier de vet hvor nærmeste tilfluktsrom er
  • 15 prosent sier kjenner til om kommunen har et fast møtested for innbyggerne ved større ulykker eller kriser - og 32 prosent sier de ikke er sikker på dette
  • 61 prosent sier de ikke kjenner til beredskapsplanen i sin kommune - mens kun 14 prosent sier de kjenner til det. 25 prosent er usikre.
  • De som bor i Oslo (70 prosent) og de som bor i Nord-Norge (73 prosent) har gjennomsnittlig dårligst kjennskap til beredskapsplanen til sin kommune

Kart over tilfluktsrom

Lurer du på hvor du finner nærmeste tilfluktsrom? DSB har et kart som viser alle tilfluktsrom.

Der kan du zoome inn og ut og søke etter nærmeste tilfluktsrom der du bor eller oppholder deg. Kartet viser også hvor mange det er plass til i de ulike tilfluktsrommene.

Plass til 2,5 mill. mennesker i norske tilfluktsrom

Det er Sivilforsvaret som har ansvaret for norske tilfluktsrom, og ifølge dem er det omtrent 20 000 tilfluktsrom i Norge - med plass til cirka 2,5 millioner mennesker.

Ifølge Sivilforsvaret er tilfluktsrom plasserte i de områdene der man regner med at behovet er størst.

Det er DSB og Sivilforsvaret som har ansvaret for tilsyn med både offentlige og private tilfluktsrom.

Sivilforsvaret påpeker at standarden på rommene varierer som følge av at de er bygget under ulike forskrifter, og at det har vært varierende grad av vedlikehold.

Stortinget har bestemt at eksisterende tilfluktsrom skal opprettholdes og at regler om pliktig vedlikehold fremdeles gjelder. Dette kan du lese mer om i en stortingsmelding om nettopp dette, men blant det som omtales er at innretningen av framtidige sivile beskyttelsestiltak skal baseres på tre hovedtiltak:

  • befolkningsvarsling med høy dekningsgrad
  • hensiktsmessig evakuering til trygge oppholdssteder
  • egenberedskap

Tilfluktsrom omtales spesielt, og regjeringen understreker i stortingsmeldingen at det er behov for trygge oppholdssteder for befolkningen i hele krisespekteret, dersom evakuering er nødvendig.

De skriver at DSB sammen med andre relevante aktører skal vurdere og foreslå kriterier for trygge oppholdssteder for befolkningen ved evakuering i hele krisespekteret.

«Som del av dette arbeidet skal det særskilt vurderes å videreføre tilfluktsrom med høy beskyttelsesevne i spesielt utsatte områder. Tilfluktsromsordningen i sin nåværende form avvikles når det er etablert ny ordning for trygge oppholdssteder for befolkningen i hele krisespekteret.»

Sivilforsvaret understreker at eiere og brukere av tilfluktsrom fremdeles er pliktig til å vedlikeholde tilfluktsrommene fram til en eventuell ny ordning er på plass.

Dette er hjemlet i Lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven)

Det er en egen forskrift om tilfluktsrom, hvor det står en del om hvordan disse skal være utformet. Og at det for eksempel skal være sanitærinstallasjoner der slik at man skal kunne oppholde seg der i minst 6 timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.