Kretas sjarmerende perle

Jakter du den gode, gamle feriefølelsen med skjulte badebukter, familiedrevne tavernaer og avslappende stemning, er Paleochora sør på Kreta et godt valg. Lokale Aris Liatakis viser oss rundt.

KVELDSKOS: Paleochora er en vakker liten ferieby på det sørvestlige Kreta. Dette er gresk lykke! Foto: NTB
KVELDSKOS: Paleochora er en vakker liten ferieby på det sørvestlige Kreta. Dette er gresk lykke! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Aris Liatakis (48) er født og oppvokst i Paleochora sør på Kreta. Her har han jobbet som hotellmanager i familie-bedriften de siste 15 årene.

– Paleochora er fortsatt et sted i fin balanse etter noen tiår med gryende turisme, og et godt og rimeligere alternativ til mer turisttette steder i nord, påpeker den lokale hotellsjefen.

Som en øy

– Dette er en halvøy, men likevel med følelsen av å være en egen øy. Paleochora er sjarmerende og hyggelig, og passer de fleste. Her er det dessuten flere ukjente perler som grotten ved Anydri-stranden. Et perfekt sted for ferier med sosial distansering, mener Aris.

LOKAL: Aris Liatakis synes hjembyen har bevart mye av sjarmen, selv etter at turistene for alvor har fått opp øynene for livets glade dager også sør på Kreta. Foto: Nikos Fazos
LOKAL: Aris Liatakis synes hjembyen har bevart mye av sjarmen, selv etter at turistene for alvor har fått opp øynene for livets glade dager også sør på Kreta. Foto: Nikos Fazos Vis mer

Variasjonen i attraksjoner kombinert med svært god livskvalitet og en endeløs sommer, gjør dette til et strålende feriealternativ. Paleochora er dessuten historisk, vakkert og med et perfekt klima – med både fotturer, strandliv og kulinariske nytelser omtrent på samme plass.

Aktiv og lat

Hvorfor velge den lille byen sør på Kreta?

– På grunn av kombinasjonen av aktive dager og strandliv, slår Aris fast. Og forteller om en herlig miks av muligheter i nærheten av hverandre.

– Se mot dalene som går ned fra fjellet for nydelige fotturer fra fjell til hav. Dette er særlig fint om våren og høsten. En fottur i Samaria-ravinen er alltid et godt valg for den som har base i Paleochora, råder han. Strandløver bør reise til mot Anydri, Grammeno og ikke minst verdensberømte Elafonissi (fergetilgang fra Paleochora).

CHARTER LIGHT: Glem de digre resortene og solstoler tett i tett. Det gode liv i Paleochora er gresk lykke som i gamle dager. Foto: NTB
CHARTER LIGHT: Glem de digre resortene og solstoler tett i tett. Det gode liv i Paleochora er gresk lykke som i gamle dager. Foto: NTB Vis mer

– Glem heller ikke historiske severdigheter; området er fullt av bysantinske bygninger fra 1500-tallet, der du blant annet kan se fresker i god stand. Kveldstur gjennom sentrum, fritt for trafikk, er alltid hyggelig. Her er det en fin miks av lokale og turister. Se til slutt solnedgangen fra den venetianske festningen, tipser «inn-sideren» fra Kreta.

Herlig hygge

I de trange smugene i sentrum finner du koselige tavernaer, kafeer og bakerier tett i tett. Små kunst- og smykkebutikker holder til på hvert gatehjørne, og de hvitkalkede husene er pyntet med frodige blomster i de friskeste farger.

GRESK SJARM: Ingen typiske suvenir- butikker, men Paleochora har stort sett små butikker med lokale varer, og ett marked. Foto: NTB
GRESK SJARM: Ingen typiske suvenir- butikker, men Paleochora har stort sett små butikker med lokale varer, og ett marked. Foto: NTB Vis mer

Hver ettermiddag stenges hovedgaten av for biltrafikk, slik at fotgjengere skal kunne bevege seg bekymringsfritt rundt om i gatene. Da dukker det gjerne opp flere bord og stoler ute på fortauskantene, der både fastboende og ferierende skaper en hyggelige stemning. Nede på havnen venter et stort utvalg av fiskerestauranter, der menyen ofte består av dagens fangst. Mens solen sakte forsvinner ned i Det libyske hav finnes det langt verre steder å spise middag!

Spis godt

Kretas kjøkken er kjent som et av verdens sunneste. Her er det selvsagt et bredt utvalg av internasjonale retter, men råvarene er gjerne lokale – og av høy kvalitet takket være det stabile sommerklimaet.

– Paleochora har tre ulike kategorier av restauranter i sentrum. For det første har vi gode tavernaer med fokus på greske spesialiteter, med fornuftige priser og høy kvalitet – for eksempel Methexix Taverna. I tillegg er det en del spisesteder med moderne gastronomi og godt utvalg av vin – som Pasifaei, sier Aris.

Du finner også restauranter med internasjonale menyer og spesialmenyer med vegetarianske alternativer. Small Garden (også kjent som Kiparaki) i hovedgaten, drevet av et nederlandsk par, er en av Aris personlige favoritter.

Kjøp med hjem

Hva så med shopping? Med unntak av øyhovedstaden Heraklion, er ikke Kreta øya der du tilbringer dagene med å gå fra butikk til butikk i jakt på siste mote. Men honning, olivenolje og urter er gode suvenirer.

– Paleochora har stort sett små butikker og marked der du får det du trenger for ferien – og gaver til dem som venter hjemme. En flaske tsikoudia (raki) er et must, synes Aris.

Sov søtt

Paleochora var på 1960- og -70-tallet en møteplass for mange hippieentusiaster fra alle kanter av Europa, og det kan virke som om den lettsindige hippiestemningen fortsatt henger igjen. Mye har forandret seg siden den tiden, men den lille byen er som en annen verden sammenlignet med de mer turisttette områdene på motsatt side av øya. Det er fortsatt mulig å snuble over skilt med «rooms to rent», akkurat som på 1980-tallet. Samtidig er stadig flere hus blitt til en Airbnb.

Familiehotell som Aris Hotel er jo et godt valg, lokker Aris – og foreslår dessuten en natt under åpen himmel.

– Selv om det er lenge siden «the good old days», så er det fortsatt mulig å finne seg et sted for å sove under stjernehimmelen på en øde strand, frister hotellsjefen fra Kreta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.