Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Diskusjonen rundt bruken av søtningsstoffet aspartam har pågått i åresvis. Da Vi.no skrev om temaet og snakket med ulike fagfolk om temaet i 2022, var konklusjonen at det er trygt å drikke lettbrus som inneholder søtstoffet innenfor rimelige mengder. Den anbefalte daglige grenseverdien har av europeiske matmyndigheter vært satt til 40 mg per kilo kroppsvekt - og for å få i seg mer aspartam enn dette må man drikke 4-5 liter lettbrus på én dag.
Nå har Verdens Helseorganisasjon (WHO) kommet på banen med en fersk rapport der de ser på mulige helsefarer ved å konsumere aspartam, for eksempel gjennom inntak av lettbrus.

Kaffe: Faktisk energiboost eller bare placebo?
Mulig kreftfremkallende for mennesker
Rapporten er laget av WHO sammen med International Agency for Research on Cancer (IARC) og Food and Agriculture Organization Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA).
De to organisasjonene har gjennomført uavhengige, men komplementære vurderinger for å vurdere den potensielle kreftfremkallende faren og andre helserisikoer forbundet med aspartamforbruk.
IARC har en skala for å vurdere kreftfare som går fra 1 til 3, og de plasserer aspartam i gruppe 2B:
1: Kreftfremkallende for mennesker
2 A: Sannsynligvis kreftfremkallende for mennesker
2 B: Mulig kreftfremkallende for mennesker
3: Ikke klassifiserbar med hensyn til kreftfremkallende egenskaper for mennesker
Dette innebærer at de mener det er begrenset bevis hos mennesker for en kreftfare fra aspartam, og også mindre enn tilstrekkelig bevis hos forsøksdyr.
I rapporten mener JECFA at det akseptable daglige inntaket fortsatt er på 40 mg/kilo kroppsvekt - altså det samme som før, ettersom dataene de har gått gjennom ikke indikerte tilstrekkelig grunn til å endre det.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussUfarlig ved inntak under maksimale grenser
Jøran Hjelmesæth, seksjonsoverlege ved hormon-, overvekt- og ernæringsavdelingen på sykehuset i Vestfold, sier til NRK at han er enig i at aspartam er trygt å få i seg dersom man overholder de maksimale grensene.
– Faren for kreft er på ingen måte klar. Det er fortsatt et helt ubesvart spørsmål.
– Det fremkommer på ingen måte noe som helst nytt i denne rapporten som gjør at man skal ha større grunn til å frykte at lettbrus eller aspartamholdige produkter skal være farlig for helsa. Så dette er ikke egnet som folkeopplysning. Det er tvert imot egnet til å skape unødig frykt, sier Hjelmesæth.
- Den eneste helsemessige grunnen til å styre unna lettbrus, er tannhelse, uttalte Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og postdoktor ved Haukeland Universitetssykehus til Vi.no i fjor - da den daglige maksgrensa for aspartam altså var den samme som den som nå blir anbefalt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.