Hvordan løse konflikten med naboen?

Krangler om trær, tomtegrenser og støy

Nabokrangler som ender i Konfliktrådet handler ofte om busker og trær. Etter antallet klager å dømme er det i sommerhalvåret at konfliktnivået øker mest.

NABOKRANGEL? Konfliktrådet bisto i rundt 400 sivile saker knyttet til krangler mellom naboer i 2022. Tomtegrenser og trær er noe av det som det krangles mest om i sommerhalvåret. Illustrasjonsfoto: NTB
NABOKRANGEL? Konfliktrådet bisto i rundt 400 sivile saker knyttet til krangler mellom naboer i 2022. Tomtegrenser og trær er noe av det som det krangles mest om i sommerhalvåret. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 behandlet konfliktrådet i alt 2599 sivile saker, som utgjorde en kraftig økning på 21 prosent fra året før, viser deres årsrapport. Av disse sivile sakene utgjorde nabokonflikter 16 prosent, forteller Anders Dahl, kommunikasjonsrådgiver i Konfliktrådet, til Vi.no.

Altså gikk 416 nabokonflikter såpass langt, at man tok saken til Konfliktrådet.

Trær og tomtegrenser

Ifølge Dahl er det noen gjengangere som går igjen når naboer ikke klarer å løse sine krangler på egenhånd, men tar saken videre til Konfliktrådet.

Han sier at deres nabokonflikter i hovedsak omfatter:

  • Felling/ikke felling av trær, klipping av busker, tomtegrenser, en generell plagsom/hensynsløs adferd ved naboen, bråk fra leilighet
  • Bruken av fellesarealer (snømåking/strøing, forsøpling, utgifter av fellesarealer)

Sommerhalvåret høysesong for nabokrangler

- Sommerhalvåret er nok høysesong for innmeldte klager, forteller Dahl, og viser til en oversikt over antallet innmeldte klager fordelt på måneder i perioden mars 2020-april 2023.

Her ser man tydelige topper i antallet klager i sommermånedene, med 70 klager som høyeste antall i perioden, dette i juni 2022.

- Det er en del økning i nabokonflikter under sensommeren/høsten. Lavest antall nabokonflikter ser ut å være i desember. Konfliktene er dog sesongsbaserte (trefelling og klipping av hekk på våren, eller grusing og snømåking på felles vei en kald vintermorgen), forklarer Dahl.

Forskjellige konflikter i forskjellige boligområder

Om man bor i hus eller leilighet, og i tettbygde eller mer spredt bebodde strøk, spiller også inn på hvilke klager som når Konfliktrådet.

Anders Dahl forklarer at noen av konfliktene er mer vanlig i boligområder med mange hus, som skrik fra barn som hopper på trampoliner, tomtegrenser og epler som faller ned i hagen hos naboen.

- Andre konflikter er mer vanlig i leiligheter, for eksempel ommøblering av leiligheten midt på natten flere dager i uken, fest og høy musikk, ølflasker og sneiper på naboens balkong fra overetasjen eller søppeloppsamling/bleieposer i trappeoppgangen som er fellesareal, forteller han.

- I hytteområder og på mindre steder med gårdsbruk er det støy fra traktor, hunder som tar livet av sauer, betaling av felles vei, dyr som river stengsler og forsyner seg av gresset på andre siden og liknende, forteller Dahl.

- Hva slags utfall er det vanligvis av at nabokonflikter som de du nevner, tas til Konfliktrådet?

- I de sakene, der begge parter ønsker å møtes, pleier man å skrive en avtale som oppsummerer det man har blitt enig om å fokusere på fremover. Det kan være enighet om hvilke hekker som skal klippes, hvem som skal gjøre det og når det skal gjøres. Det kan også være felles ordensregler i bakgården eller enighet om hva man skal gjøre dersom en konflikt/situasjon skulle oppstå på nytt, forteller Dahl, og legger til at det i 2022 ble meklet og skrevet avtale i 138 saker som gjaldt nabokonflikter.

Er du selv i krangel med naboen kan du melde inn saken for Konfliktrådet via deres nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.