Matemballasje

Kraftig advarsel om emballasje: - En helserisiko

EUs mattrygghetsorgan skjerper kraftig vurderingen av helserisiko ved eksponering fra et mye brukt stoff i matemballasje. Mange får allerede i seg mer av stoffet enn de nye grenseverdiene anbefaler, hver dag. Også Mattilsynet sier det er grunn til bekymring.

HELSESKADE FRA STOFF I EMBALLASJE: Et mye brukt stoff i matemballasje kan migrere over i maten og være helseskadelig. Nå avslører en ny evaluering at grenseverdien for skade er enormt mye lavere enn tidligere antatt - og ny anbefalt grense for daglig inntak er 20 000 ganger lavere enn nå. Foto: NTB/Shutterstock
HELSESKADE FRA STOFF I EMBALLASJE: Et mye brukt stoff i matemballasje kan migrere over i maten og være helseskadelig. Nå avslører en ny evaluering at grenseverdien for skade er enormt mye lavere enn tidligere antatt - og ny anbefalt grense for daglig inntak er 20 000 ganger lavere enn nå. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stoffet det er snakk om er Bisfenol A (BPA), som er et kjemisk stoff som brukes i produksjon av polykarbonatplast - og som blant annet finnes i emballasje for mat og drikke, kosmetikk og medisinsk utstyr. Det brukes også i papir, papp, møbler, elektronisk utstyr, ladere og i en del leker og i noen typer klær, hovedsakelig polyester og spandex.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, konkluderer i en fersk evaluering av stoffet at det skal mye mindre mengder til enn man tidligere trodde, før det kan være helseskadelig:

- Bisfenol A i mat utgjør en helserisiko, skriver EFSA i en fersk vurdering.

Forbrukere får i seg stoffet ved at det lekker ut fra plasten eller det beskyttende belegget og overføres til mat- og/eller drikkevarer. Stoffet kan også tas opp via huden.

I den nye risikovurderingen peker EFSA spesielt på sammenhengen med autoimmune sykdommer som eksempelvis MS, revmatisme og psoriasis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.