Slik unngår du dyretestede produkter

Kosmetikk solgt i Norge kan være dyretestet

Smutthull i loven gjør det mulig for selskaper å teste på dyr. Sjekk selv hvilke selskaper som garanterer produkter som ikke er dyretestet.

KAN VÆRE DYRETESTET: Kosmetikk du kjøper i Norge kan være involvert i dyretesting. Foto: NTB scanpix.
KAN VÆRE DYRETESTET: Kosmetikk du kjøper i Norge kan være involvert i dyretesting. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Å teste stoffer på dyr har vært gjort gjennom mange år. Hunder, kaniner, marsvin, rotter, mus og fisk er dyrene som oftest blir brukt.

De blir testet på alt fra kosmetikk, til rengjøringsmidler, bind og tamponger.

Det har vært ulovlig å teste ferdige kosmetikkprodukter og ingredienser på dyr i Europa siden 2009, da det ofte er skadelig for dyrene.

Les også: Slik blir du naturlig fin med make-up på voksen hud

- Smutthull sørger for at varene selges i Norge

Men selv om loven skal hindre slike tester, finnes det fortsatt smutthull som gjør at dyr kan ha lidd og dødd av produkter du kjøper i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind.

- Forbudet gjelder kun ingredienser som brukes utelukkende i kosmetikk. Ettersom kosmetikk er et sammensatt produkt og mange av ingrediensene også brukes til andre formål, fører det til at dyretesting gjennomføres, selv om 99 prosent av bruken er til kosmetikk, sier hun.

- Dette gjør det veldig enkelt for selskaper å omgå forbudet, ved å påstå at testingen er for andre hensyn enn de som forbudet dekker, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.