(Vi.no): Å teste stoffer på dyr har vært gjort gjennom mange år. Hunder, kaniner, marsvin, rotter, mus og fisk er dyrene som oftest blir brukt.
De blir testet på alt fra kosmetikk, til rengjøringsmidler, bind og tamponger.
Det har vært ulovlig å teste ferdige kosmetikkprodukter og ingredienser på dyr i Europa siden 2009, da det ofte er skadelig for dyrene.
Les også: Slik blir du naturlig fin med make-up på voksen hud
- Smutthull sørger for at varene selges i Norge
Men selv om loven skal hindre slike tester, finnes det fortsatt smutthull som gjør at dyr kan ha lidd og dødd av produkter du kjøper i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind.
- Forbudet gjelder kun ingredienser som brukes utelukkende i kosmetikk. Ettersom kosmetikk er et sammensatt produkt og mange av ingrediensene også brukes til andre formål, fører det til at dyretesting gjennomføres, selv om 99 prosent av bruken er til kosmetikk, sier hun.

- Dette gjør det veldig enkelt for selskaper å omgå forbudet, ved å påstå at testingen er for andre hensyn enn de som forbudet dekker, legger hun til.
Kjente merker som L'Oréal, Max Factor og Chanel står på listen til Dyrevernalliansen over firmaer de mener man bør styre unna.
Se hele listen her.
Selskapet Chanel benekter selv at de er involvert i dyretesting.

- Vi følger EUs regler, som bare autoriserer alternative testmetoder for produkter og ingredienser, skriver de i en mail.
På spørsmål om de bruker dyretestede ingredienser, som i utgangspunktet ikke er regnet på kosmetikk, får ikke Vi.no noe svar.
L'Oréal har ikke svart på Vi.no sine henvendelser.
Max Faktor skriver i en e-post til Vi.no at de kun bruker dyretesting de gangene det er påkrevd av loven å bruke det, som i produkter som selges i Kina.
Ingen produkter i Norge skal ha ingredienser fra dem som er testet på dyr:
- Alle produktene våre er laget ut fra strenge retningslinjer og regulert etter hvilket land de selges i. Vi har i tillegg vært involvert i forskning og utvikling av alternativer til dyretesting i mange år. Vi håper at vi finner erstatninger til alle typer dyretesting i fremtiden.
Les også: Tipsene som gjør deg vakker med grått hår
- Ikke kjøp kosmetikk fra Kina
Efskind, bekrefter at selskapet er på listen på grunn av sin aktivitet i Kina.
Hun anbefaler nordmenn å ikke bestille kosmetikkvarer over nett fra dette landet, og mener det ellers er lett for selskaper å unngå loven i Norge.
Rune Jemtland, seniorrådgiver i Mattilsynet, bekrefter at ingredienser til kosmetikkvarer som selges i Norge kan ha vært dyretestet.

- Selv om det er totalforbud mot dyretesting i forbindelse med kosmetiske formål har forbrukere ingen garanti for at kosmetiske produktene ikke inneholder ingredienser som kan ha vært testet på dyr for andre formål, for eksempel medisin eller husholdningsprodukter, sier han.
Efksind mener dyretesting ikke gir garanti for bedre produkter.
- Dyrene som brukes til testing av kosmetikk gjennomgår ofte grusomme lidelser. Alle disse forsøkene er unødvendige, det finnes gode metoder for å teste at kjemikalier er trygge å bruke uten at en må bruke dyr, sier hun.
Forskning viser at også Botox som brukes i skjønnhetsbehandlinger ofte er testet på dyr - dette blir et smutthull i loven, da produktet injiseres istedenfor å bli påført på huden. Det kommer dermed ikke under loven fra 2009.
Les også: Dørsalg: Derfor bør du unngå avtale på stedet
Dette er mulighetene dine for å finne ut om et produkt er dyretestet:
- Last ned app. Du kan laste ned Dyrevernalliansens app «dyretestet?». Her kan du finne ut om produktet kommer fra et selskap som ikke har garantert til Alliansen at produktene er frie for dyretesting.
- Dyrevernalliansen sin nettside: Organisasjonen har laget en liste over hvilke selskaper som tester på dyr, eller som ikke kan garantere at dyretesting ikke er involvert til Dyrevernalliansen.
- Ring produsenten: Vil du vite om ingrediensene i et bestemt kosmetisk produkt er testet på dyr må du ta kontakt med produsenten for å forhøre deg, mener Mattilsynet.
Les også: Derfor føler du deg yngre enn du er
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.