Hvilken jord er best?

Kjøpe jord? Se opp her

- Jord er ikke bare jord, er ekspertene enige om. Se hvordan du kan avsløre god og dårligere jord.

HVILKEN JORD KJØPER DU? Kjøper du jord i sekk fra butikk, råder ekspertene til å kjenne på jorda; den billigste torvjorda er veldig finkornet - som ikke er gunstig for plantene dine. Og er du ute etter torvfri jord, bør du lese varedeklarasjonen, og ligge unna «sphagnum» - som er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN JORD KJØPER DU? Kjøper du jord i sekk fra butikk, råder ekspertene til å kjenne på jorda; den billigste torvjorda er veldig finkornet - som ikke er gunstig for plantene dine. Og er du ute etter torvfri jord, bør du lese varedeklarasjonen, og ligge unna «sphagnum» - som er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bør du kjøpe jord uten torv? Hvilken jord skal du bruke til grønnsaker, plen eller utekrukker? Og hvor bør du kjøpe jord?

Avhengig av hvor i landet du bor og hvor langt våren er kommet, er hagesesongen i gang.

Uansett hvor små eller store prosjekter du har, involverer planting også jord. Og her er ekspertene veldig enige: Jord er ikke bare jord.

Velg riktig jord til hagen din. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Om du handler jord eller jordprodukter i sekk på hagesenter som Plantasjen eller Hageland - eller i andre varehus som Europris, Bauhaus eller andre - eller om du kjøper jord i løsvekt på henger eller kompostjord fra gjenvinningsstasjonen:

Her er ekspertenes tips til valg av jord.

- Jord er ikke bare jord

- Jord er ikke bare jord, fordi jorda i hagen en type jord - mens jord på pose er noe helt annet. Ulempen er at vi i Norge har bare ett ord for jord, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap.

- JORD ER IKKE BARE JORD: Gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap sier det er stor forskjell på jorda i hagen og jord på pose. Foto: Tore Fjeld
- JORD ER IKKE BARE JORD: Gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap sier det er stor forskjell på jorda i hagen og jord på pose. Foto: Tore Fjeld Vis mer

At jord ikke bare er jord, er noe planteeksperter og hageentusiaster er enige om. Vi.no har tidligere skrevet om hageblogger Anne Holter-Håvind sine tanker og tips om valg av jord - som du også kan se i videoen ovenfor. Holter-Håvind driver hagebloggen Moseplassen.

Også Tonje Bergh, planterådgiver i selskapet Plantmania og kjent fra TV-serien «Sommerhytta» på TV2, understreker forskjellen på jord og jord:

- Særlig hvis det er snakk om torv så bør det ikke være for mye omdannet torv, for da får man bare subbuset - nesten som snus eller støv - som tørker fort ut og tar vanskelig opp vann, sier Bergh til Vi.no.

Torv i jord

Torv i jord er et tema for diskusjon. For selv om det fremdeles er en del torvbasert jord som selges i sekk på butikken, jobbes det for å finne erstatninger.

Problemet med torvbasert jord er at det ikke er bra for miljøet - og da er det ikke selve bruken i hagen som er problemet - men utvinningen av torv i naturen.

- Det med torven, er at det er en del CO₂-utslipp ved utvinning av torv fra myrene, forklarer Bergh.

Torv i proff-gartneriene brukes på grunn av at den er stabil, ren, holder godt på vann og at den kan tilsettes de næringsstoffene de trenger.

- Man prøver å finne nye jordprodukter som inneholder mindre torv, for å ikke slippe ut så mye CO₂. Og i hagesentrene nå er det kommet en del torvfrie produkter som vi fint kan bruke i krukkene våre på balkongen, sier Bergh.

Hun tipser om å blande inn litt hageavfall og kompost i torvjord for å spare miljøet for litt CO₂.

- VILLE GÅTT FOR KVALITETSJORD: Planterådgiver Tonje Bergh er også kjent fra TV-serien «Sommerhytta». Hun anbefaler kvalitetsjord for å få mest ut av plantene du kjøper. Foto: Anne-Line Biberg
- VILLE GÅTT FOR KVALITETSJORD: Planterådgiver Tonje Bergh er også kjent fra TV-serien «Sommerhytta». Hun anbefaler kvalitetsjord for å få mest ut av plantene du kjøper. Foto: Anne-Line Biberg Vis mer

Slik sjekker du jordsekkene

Dersom du ønsker å finne jord uten torv, eller med så lite torv som mulig, bør du være oppmerksom når du handler.

- Jeg ville gått for litt kvalitetsjord. Den koster mer, men når vi kjøper planter i dyre dommer, er det lurt å investere i litt god jord; da varer også plantene lenger, sier Bergh til Vi.no.

Hun anbefaler å ligge unna de billigste tilbudene som vi ser mange steder nå utover våren.

Les også på innholdsfortegnelsen på jordsekkene:

- Innholdsfortegnelsen forteller hva jorda inneholder. Og god jord bør inneholde blant annet sand og leire, og eventuelt prosenter av torv, sier Bergh - som også anbefaler å kjenne på jordsekken:

- Kjenn på pakken, at innholdet ikke bare er helt finkornet - det bør ha en grovere struktur som forteller at torva ikke er helt omdannet, sier hun.

- Og også prisen gjenspeiler det, igjen, poengterer Bergh.

- Ikke kjeft på naboen!

Utengen påpeker at man bør være oppmerksom på betegnelsen «sphagnum», om man vil ha torvfri jord.

SJEKK SEKKEN: «Sphagnum» er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK SEKKEN: «Sphagnum» er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Les på pakken og spør etter torvfritt dersom det er viktig for deg. «Sphagnum» er et annet ord for torv - så om det inneholder sphagnum, er det torv i pakka, sier Utengen - og oppfordrer:

- Du skal ikke kjefte på naboen, om han har kjøpt jord med torv. Det oppleves noen ganger at vi er så strenge med hverandre. De største mengdene jord går med i hagen, og der kan vi fint klare oss uten torv! Men skal du ha det hyggelig på balkongen, og dyrke i potter, er det ikke der de store mengdene torv går med, sier hun.

Spesialjord er ofte bortkastet

Utengen anbefaler at man kanskje spanderer krukkejord til terrassepottene - men at det ellers er lite av de forskjellige typene «spesialjord» man egentlig trenger.

- Surjordplanter trenger en jord med en annen surhetsgrad, men stort sett trenger du ikke velge spesialjord, sier Utengen.

- Men unngå den billigste jorda; det er stort sett bare torv som er kalket opp og tilsatt gjødsel.

- Vanskelig å ha i krukkene

En ting er miljøaspektet ved torvbasert jord. En annen ting er hvordan billig torvjord fungerer for plantene dine.

- Hvis jorda er for fin og torven for mye omdannet, vil dette kunne begrense lufttilgangen på røttene - og den har vanskelig for å ta opp vann og tørker fort ut, sier Bergh.

Og det er en god grunn til å investere i bedre jord til krukkevekstene dine:

- Torvbasert jord som er for fin, er vanskelig å ha i krukker fordi den tørker så fort ut og er vanskelig å vanne opp igjen, forklarer Bergh.

Har du jord i krukkene dine fra i fjor, er rådet fra Bergh at du kan ta den ut og blande opp med litt ny jord før du eventuelt bruker den om igjen, slik at du får inn mer luft og næring. Og gi krukkene en skikkelig rens - og tilfør gjerne en meitemark eller to. Men jord fra fjorårets potter som ga dårlig vekst eller som du mistenker sykdom i, bør selvsagt byttes helt ut.

- Kortlevde planter, som sommerblomster som bare skal være fine en sesong, bør få ny jord, bemerker Utengen.

- Til busker, stauder og trær i potte er det tilstrekkelig å legge litt ny jord på toppen, eventuelt skrape ev det øverste laget for å få plass til mer ny jord, men da uten å ta ut plantene, fortsetter hun.

- Anbefaler kompostjord

Utengen i Hageselskapet anbefaler kompostjord på det varmeste:

- Jeg har en hage på gammel tomt, med litt leire, litt sandjord og litt skogsjord; altså ulike typer jord. Og her bruker jeg utelukkende kompost som jeg lager selv eller kjøper i henger på gjenbruksanlegget, for å gjøre jorda bedre. Jeg kjøper ikke jord i sekk til hagen min - jeg tenker det er helt bortkasta, sier Utengen.

Kompostjord kan være fra hjemmekompost eller kjøpt fra gjenbruksanlegg. Du kan finne en over leverandører, private og offentlige, som selger kompost og kompostbasert jord, på kompostportalen.no.

- Kompostjord fra gjenbruksanlegg er hageavfall som folk har levert inn og som er kompostert - og så får jeg tilbake det som naturen ville tilført hagen min, som etterlikner naturens egen produkt, sier Utengen, og poengterer at det minst forurensende er å gjenbruke andres hageavfall eller eget.

Du kan kjøpe kompostjord både i større mengder løsvekt - eller i sekk. Men i pose er komposten ofte tilsatt litt torv og næring for å gjøre den brukervennlig, og også tilpasset bruk i potter. Men ifølge Utengen er det da i mindre mengder enn mye av den jorda du får kjøpt i butikken.

Bergh påpeker at utfordringen med hjemmekompostert jord er at det kan være vanskelig å finne den riktige næringssammensetningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.