Kjøkkensvampen kan huse milliarder av bakterier

For bakterier er kjøkkensvampen din som et attraktivt boligkompleks med separate leiligheter og fellesområder, slår forskere fast. Milliarder kan bo der samtidig, men hvor farlig er det?

BAKTERIE-ELDORADO: Fukt og matrester gir supre leveforhold for bakterier, men det er flere grunner til at bakterier gjerne vil bo i kjøkkensvamper. Foto: NTB
BAKTERIE-ELDORADO: Fukt og matrester gir supre leveforhold for bakterier, men det er flere grunner til at bakterier gjerne vil bo i kjøkkensvamper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At bakterier trives der det finnes fuktighet og næring, vet de fleste. Kjøkkensvampen er rik på både væske og matrester, men det er flere grunner til at den gir bakteriene gode levekår, viser en fersk studie som forskning.no nylig har omtalt: Svampen har en arkitektur som gjør at både sosiale og mindre sosiale bakterier kan leve der, for å si det litt enkelt.

Bakterier er nemlig svært forskjellige, forklarer artikkelen. Noen liker å omgås andre bakterier, eller klarer seg rett og slett ikke uten dem. Andre trives best for seg selv, og velger boform deretter.

For at bakterier med ulike behov skal kunne eksistere på samme sted, må det med andre ord finnes boformer der som passer for alle. Jordsmonnet er et slikt sted. I jorda finnes både små lommer, eller "leiligheter", der usosiale bakterier kan leve livet sitt i fred, og større lommer - "fellesarealer" - der bakterier som er avhengig av hverandre kan boltre seg i skjønn sameksistens. Ergo eksisterer det et rikt og mangfoldig bakterieliv i jorda.

Overlever ikke under "samme tak"

Kjøkkensvampen har noenlunde det samme boligtilbudet, fastslår forskere ved Duke University i USA, etter å ha undersøkt hvorfor den er et eldorado for diverse bakterier.

Forskernes eksperiment gikk ut på å gjøre samboere av forskjellige E.colibakterier som ikke trives så godt i hverandres selskap. Bakteriestammene ble plassert i ulike kunstige miljøer som omfattet store og mindre store habitater.

Resultatet var i begge tilfeller at svært få bakteriestammer overlevde over tid, uavhengig av om de var plassert i store eller små miljøer. Med andre ord: Ulike bakterier krever ulik boform for å overleve, de kan ikke mikses sammen verken i større eller mindre miljøer. Og kjøkkensvampen byr altså på noe for enhver smak.

Formerer seg i rekordfart

Det er derfor ikke få bakterier som benytter seg av kjøkkensvampens fasiliteter. Antallet som kan bo der samtidig vil kanskje overraske - faktisk kan det bli milliarder av dem på kort tid. Grunnen er at enkelte bakterier formerer seg uhyre fort, skriver forskning.no, med henvisning til bakteriolog Jessica Lönn-Stensruds uttalelser i en tidligere publisert artikkel på nettstedet.

Bakterier formerer seg ved å dele seg i to. E. coli-bakteriene, som er en naturlig del av tarmfloraen vår, kan i snitt doble antallet sitt hvert kvarter, forklarer Lönn-Stensrud i den siterte artikkelen. Ifølge bakteriologen betyr dette at de kan skape hundre generasjoner i løpet av 24 timer og bli så mange at de kunne ha dekket hele jordas overflate i løpet av halvannet døgn. Bare én liten teskje jord fins det mer enn én milliard bakterier, forteller hun.

Bedre med oppvaskbørste?

Men før du skroter kjøkkensvampen for all fremtid: Hva slags bakteriebeboere kan du finne i den? Er de stort sett av det harmløse slaget, eller risikerer du å komme utfor Salmonella og andre uhumskeheter som truer med mage- og tarminfeksjon?

Joda, du kan støte på bakterier som gjør deg syk, men det er sjelden, opplyser forskning.no. Artikkelen siterer forsker Trond Møretrø i NOFIMA, som uttalte seg til DinSide i 2021. Ifølge Møretrø huser kjøkkensvampen i hovedsak harmløse bakterier, selv om de kan være milliarder i antall.

Bakterier som Salmonella overlever likevel lettere i kjøkkensvampen enn i oppvaskbørsten, noe som mest sannsynlig skyldes at oppvaksbørsten tørker slik at bakteriene dør, påpeker Møretrø. Rådet hans er derfor å bytte ut svampen dersom den for eksempel er brukt til å tørke opp rå kjøttsaft eller annet som inneholder farlige bakterier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.