Stekeovn med selvrens

Kjæledyr drept av pyrolyse

Ovnens selvrenseprogram drepte Evas fire undulater. Nå advarer hun andre.

STEKEOVN MED SELVRENS? Eva Wilhelmsson visste ikke at stekeovnens selvrenseprogram var farlig for kjæledyr. Hennes fire undulater døde en halvtime etter at hun hadde satt i gang pyrolysen. Nå advarer hun andre (bildet av stekeovnen er et illustrasjonsfoto og er ikke den ovnen som er omtalt i artikkelen). Foto: Eva Wilhelmsson&NTB/Shutterstock
STEKEOVN MED SELVRENS? Eva Wilhelmsson visste ikke at stekeovnens selvrenseprogram var farlig for kjæledyr. Hennes fire undulater døde en halvtime etter at hun hadde satt i gang pyrolysen. Nå advarer hun andre (bildet av stekeovnen er et illustrasjonsfoto og er ikke den ovnen som er omtalt i artikkelen). Foto: Eva Wilhelmsson&NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I en artikkel på Vi.no tirsdag 10. januar, forteller vi om sjokkavsløringen av utslipp fra stekeovner:

Stekeovnens pyrolyseprogram, som brenner bort smuss og fett inne i ovnen på ekstremt høye temperaturer, skaper partikler som i sin tur slippes ut i rommet og forurenser innelufta.

Dette er partikler som kan føre til ubehag for utsatte grupper, og man vet fra andre arenaer i samfunnet at langvarig eksponering av disse stoffene kan være helseskadelige.

For Eva Wilhelmsson ble det skjebnesvangert da hun startet i gang pyrolyseprogrammet på ovnen sin:

Utslippene førte til at hennes fire undulater døde. Nå vil hun advare andre.

Slik døde undulatene

Det er Allas.se som forteller historien, som Eva også har delt på sin facebookside.

En torsdag i oktober startet Wilhelmsson ovnens pyrolyseprogram, etter en melding på ovnen at dette måtte gjøres, og dro ut for å handle.

Da hun kom tilbake en halvtime seinere, var tre av undulatene døde. Vivvi, Kaj och Bubis lå i bunnen av buret. Den fjerde undulaten, Kajsa, døde litt etterpå, etter et mislykket gjenopplivingsforsøk.

Undulatene hadde dødd av utslippene fra ovnen som ble skapt under pyrolysen.

- Vi var helt uvitende om de ødeleggende konsekvensene som denne selvrensefunksjonen hadde; at denne rengjøringen avgir en giftig gass som er dødelig for fugler og dyr, skriver Wilhelmsson på sin facebookside.

Til Vi.no sier Wilhelmsson at savnet etter de fire undulatene fremdeles er enorm, fordi de var dem så kjære.

Etterlyser tydelig advarsel

Hun er svært kritisk overfor produsenten av ovnen og etterlyser en advarselstekst som er synlig på ovnen i butikk - og at det ikke bare er noe som etter Wilhelmssons mening er gjemt langt inne i bruksanvisningen. Der står det ifølge henne at reptiler og småfugler kan være ekstremt sensible for rengjøringen.

- Dette må spres til alle som har en slik ovn eller tenker å kjøpe en, for dette er alvor. Og bare ved å få kjennskapen om dette spredt, kan andre beskytte sine kjæledyr, uttaler Wilhelmsson.

- Det burde stå tydeligere i bruksanvisningen og på ovnsdisplayet, når programmet skal startes: «Fjern husdyr», burde det stå, uttaler Wilhelmsson til svenske Aftonbladet.

Hun ble seinere kjent med at dette også hadde skjedd ved et annet tilfelle i Sverige, og da døde to undulater rett etter igangsetting av pyrolyseprogrammet.

- Hold dyr unna

Det danske forbrukerrådet Tænk utfører jevnlig tester av stekeovner, også med selvrensefunksjonen pyrolyse. De advarer spesielt om partikkelutslippene i forhold til dyr og skriver på sine nettsider at spesielt fugler og krypdyr kan være ekstremt sensitive overfor potensielle gasser som slippes ut under pyrolyse. Derfor råder de til at husdyr ikke er i nærheten av ovnen når pyrolysefunksjonen går.

Også veterinærer advarer om pyrolysegassene i forhold til smådyr som undulater:

Veterinær Cecilia Trägårdh uttaler til Allas.se at man også skal være oppmerksom ved bruk av stekepanner med teflonbelegg, fordi det også der kan dannes gasser som i likhet med det som skjer med pyrolysefunksjonen kan være svært skadelig.

- Når de puster inn gassen, får de blødninger i lungene og akutte pusteproblemer og kan dø veldig raskt, har Trägårdh uttalt til Allas.se.

Dette svarer produsenten

Wilhelmsson går sterkt til angrep på butikken der hun har kjøpt ovnen, som er Ikea. Men som også Ikeas talsperson i Sverige sier til Allas.se, er dette noe som angår alle typer pyrolyseovner, og ikke kun den fra Ikea. Hun beklager hendelsen stort og uttaler til bladet at man må ta lærdom av dette og spre kunnskapen. Hun påpeker også at hun ikke tror det vil løse problemet å merke ovnen spesielt i butikk - også fordi produktet ved videresalg eller flytting vil kunne miste merkingen.

Electrolux, som er en annen produsent av pyrolyseovner, har i forbindelse med en tidligere artikkel uttalt til Vi.no at mange ovner som produseres i dag, har et filter som renser lufta som slippes ut i rommet under en pyrolyse.

Norske eksperter uttaler til Vi.no i artikkelen om sjokkutslippene fra pyrolyseovner som den danske professoren Torben Sigsgaard har avslørt, at forskning på utslipp fra pyrolyseovner ikke er noe de kjenner til eller tidligere har vurdert.

Det er ingen lovgivning som regulerer utslipp fra pyrolyseovner per i dag.

- Lufting er viktig

De norske ekspertene som Vi.no har snakket med, understreker at det er veldig viktig at man lufter godt både under pyrolyseprogrammet - og også i en god periode etterpå.

Det anbefales både bruk av kjøkkenvifta - men aller helst god gjennomtrekk.

Du kan lese mer om hva du bør huske på ved bruk av stekeovnens pyrolyseprogram i denne artikkelen.

Husk også å tørke godt ut av ovnen og fjern så mye du kan av skitt og smuss, før du starter pyrolysen. På den måten kan du redusere partikkelproduksjonen - og dermed også utslippene som forurenser innelufta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.