Elektriske varmetepper

- Kan være brannfeller

DSB advarer mot feil bruk av elektriske varmetepper.

ELEKTRISK VARMETEPPE: Et varmeteppe skal ikke brukes mens du sover, da kan det bli en potensiell brannfelle, ifølge DSB. Foto: NTB
ELEKTRISK VARMETEPPE: Et varmeteppe skal ikke brukes mens du sover, da kan det bli en potensiell brannfelle, ifølge DSB. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høsten gjør det kjøligere også innendørs, og det kan være fristende å ta med det elektriske varmeteppet i senga for å bli god og varm - men her bør du være forsiktig.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) advarer mot at det er viktig at disse produktene brukes riktig og at man derfor leser bruksanvisningen før man tar det i bruk.

- Brukt på feil måte, eller bruk av eldre varmeteppe som er slitne, kan i verste fall være brannfeller, sier DSBs pressevakt til Vi.no.

Ikke sov med varmeteppe

DSB legger til at mange elektriske varmetepper er beregnet på oppvarming av senga, men skal skrus av eller tas vekk før man legger seg.

- Det er veldig viktig å lese og følge bruksanvisningen til det enkelte produkt, understreker pressevakta.

Også Fortum påpeker dette på sine nettsider, og forklarer at teppet må fjernes og frakobles strøm i det du går til sengs. «Bakgrunnen for dette rådet, er at alle bevegelsene vi gjør i søvne etter hvert vil begynne å slite på de elektriske ledningene i teppet, skape friksjon og øke brannfaren», skriver Fortum.

Tok fyr i senga til kvinne (97)

Statistikk fra DSB viser for perioden 2016-2021 at elektriske varmetepper og -puter har stått for eller vært involvert i et fåtall branner de siste åra, selv om det heldigvis er snakk om lave tall:

  • 2016: 2
  • 2017: 3
  • 2018: 1
  • 2019: 3
  • 2020: 1
  • 2021: 2

Dessverre kan slike branner gå skikkelig galt: I 2018 skrev NRK om hvordan et slikt varmeteppe tok fyr i senga til en 97 år gammel kvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer