Fugleinfluensa

Kan fugleinfluensa smitte mennesker og kjæledyr?

Utbruddet av fugleinfluensa i Finnmark er det største som er sett her til lands, og det er funnet store mengder døde fugler i området de siste ukene. Ifølge Mattilsynet bør du vurdere å holde kjæledyr inne om du bor i et utsatt område.

FUGLEINFLUENSA: Selv om det er liten risiko for smitte fra fugl til menneske eller kjæledyr, er det lurt å følge noen enkle råd for om man er i et utsatt område. Illustrasjonsfoto: NTB
FUGLEINFLUENSA: Selv om det er liten risiko for smitte fra fugl til menneske eller kjæledyr, er det lurt å følge noen enkle råd for om man er i et utsatt område. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Utbruddet av fugleinfluensa i Finnmark er en alvorlig situasjon for villfuglene i området. Jeg har bedt om å bli holdt orientert om utviklingen i saken, og Mattilsynet vurderer fortløpende tiltak for å hindre smittespredning, sier landbruks- og matminister Sandra Borch i en pressemelding.

Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal, sier i en pressemelding at utbruddene vi ser ulike steder i Finnmark i år er større enn de man har sett tidligere.

- Dette er alvorlig, ikke minst for de mest sårbare artene våre, som for eksempel krykkje, sier hun.

Ifølge Mattilsynet bør du unngå områder der det er mye fugler, og vurdere å holde katter innendørs.

Kan fugleinfluensa smitte mennesker?

Folkehelseinstituttet vurderer risikoen for smitte til mennesker som svært lav, også i områder der det er funnet døde fugler og det er påvist fugleinfluensa hos villfugl. Du bør uansett ikke ta på syke og døde fugler, og begrens unødvendig ferdsel i områder med mye fugler, siden smitte kan spres via fottøy og klær, skriver Mattilsynet.

Finner du en død fugl på eiendommen din, kan du fjerne den. Bruk hansker, legg den i en plastpose og kast den i restavfallet. Eventuelt kan du plukke opp fuglen med hånden inne i en plastpose som så vrenges om fuglen. Mattilsynet anbefaler å vaske hendene godt med såpe og vann etterpå.

Fugleinfluensa kan smitte andre dyr

Selv om smitte fra fugl til pattedyr kan skje, er det ikke særlig vanlig. Mattilsynet skriver at smitte til katt er lite sannsynlig, men i sommer har det blitt rapportert om noen katter i Polen som har blitt syke av fugleinfluensa. Det er ikke påvist fugleinfluensasmitte på katt i Norge, men i områder hvor det er mange fugler som dør av fugleinfluensa, bør man vurdere å holde katter innendørs og å lufte hunder i bånd, slik at de unngår kontakt med syke og døde fugler, anbefaler Mattilsynet.

Dette vil også beskytte mot andre smittsomme sykdommer, som for eksempel salmonella. I tillegg bør syke fugler få være mest mulig i fred fra andre dyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.