Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Folk trenger hjelp til mye, men tar seg ikke råd til advokat av redsel for å bli ruinert. Advokatene har kunstig høyt prisnivå, mener Nina Dybedahl, jurist og gründer av Webjuristene, til Vi.no.
Dybedahl jobber som rettshjelper, en juridisk rådgiver med eget firma. I likhet med advokater har også rettshjelpere bevilling fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Rettshjelpere har samme jusutdannelse som advokater og kan bistå i de samme sakene, men må ha tillatelse fra domstolen for å møte i retten.

Bommer med 60.000: - Alle bør bruke NAVs kalkulator
Vi PlussFlest kunder over 50
– Forskjellen på oss er at advokatene har hatt praksis i et advokatfirma og jobbet som advokatfullmektig for å få advokatbevilling. Fordelen med å bruke rettshjelper er at vi generelt ligger lavere i pris. Vi har en timespris på totalt 875 kroner. Vår gjennomsnittsfaktura er på 3.000 kroner, sier Dybedahl.
Vi.no har tidligere skrevet at en time med advokat koster mellom 1500 og 2000 kroner pluss merverdiavgift.
- For identiske saker er prisen hos oss en tredjedel av hva det ville koste hos en advokat, hevder rettshjelperen.
Hovedvekten av hennes kunder i alderen 50 pluss.
– Mange av dem er i sitt ekteskap nummer to og har barn fra tidligere ekteskap. De er bekymret for hvordan arven skal fordeles og for at ektefelle nummer to skal bli satt på gata ved et eventuelt arveoppgjør med barna, sier hun.
Hun bistår også ofte i saker angående testamente, fremtidsfullmakt og skilsmisseoppgjør.

- Det er nok sjelden at man får satt opp et testamente med rådgivning om innholdet for under kr 10 000-20 000 hos en advokat. Vi tar kr 1875 kroner inkludert moms for inntil to timer rådgivning og oppsett av testamente.
Ville gjøre det billigere
Dybedahl ønsker å gjøre juridisk bistand tilgjengelig for flere.
- Det er litt idealisme, men det er langt fra veldedighet. Jeg tjener til smør på brødet selv om jeg legger meg på et lavt prisnivå, sier hun.
- Jeg kommer fra små kår selv, mamma var vaskehjelp og pappa var mekaniker. Det var en tilfeldighet at jeg startet på jusstudiet.
Etter en god embetseksamen hadde hun praksis hos store advokatfirmaer.
- Kunsten på veggene kostet mer enn årslønna til mamma og pappa. Jeg følte litt at jeg sviktet mine egne og tenkte at rettshjelpen kunne gjøres billigere for folk.
Billigere skilsmisse
Ifølge Dybedahl tenker mange par som går gjennom samlivsbrudd at de trenger hver sin advokat. Unødvendig, mener hun.
– Å ha hver sin advokat tar lang tid. En rettshjelper kan jobbe for begge to og hjelpe dem med å bli enige om verdi på bolig og hvem som skal overta boligen til hvilken pris. Det kan være svært mye penger å spare på det, men noen ganger kan konfliktnivået være for høyt til at det går, sier hun.
Juristen anslår at maks ett av hundre oppdrag hun påtar seg ender i retten. De øvrige sakene er preventivt arbeid slik som samboeravtaler, ektepakter og testamenter.
– Tvistene klarer vi som oftest å løste utenfor domstolen, sier hun.
Jusinfo.no bekrefter at rettshjelpere gjennomgående tar mindre betalt enn advokater. I den offentlige utredningen av konkurranseforholdene i markedet for juridiske tjenester, slås det også fast at det generelle inntrykket er at rettshjelpere som gir bistand til privatpersoner har et prisnivå som ligger noe under advokaters prisnivå.

Har du råd til å skilles?
Like vilkår som advokater
I dag er det registrert 54 rettshjelpere og 8429 advokater i Norge.
– Regelverket er slik at enhver jurist i utgangspunktet har rett til å starte som rettshjelper, sier Dag Eriksen, assisterende direktør hos Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, til Vi.no.
Eriksen opplyser at driftsvilkårene for å jobbe som rettshjelper stort sett er de samme som for advokater. De må ha lovpålagt sikkerhetsstillelse og ansvarsforsikring, betale bidrag til Tilsynsrådet og har regnskapsplikt, revisjonsplikt og rapporteringsplikt til Tilsynsrådet.
– Rettshjelpere kan gi rettslige råd på samme måte som advokater, men kan ikke føre saker for domstolene med mindre de får godkjenning til å gjøre det av retten, sier Eriksen.

Dette brevet er verdt flere millioner kroner
Vi PlussGratis rettshjelp
Eriksen opplyser at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet også gir tillatelse til drift av rettshjelpstiltak som Gatejuristen og Jussbuss.
Gatejuristen opplyser på sin nettside at de gir gratis rettshjelp til personer som har, eller har hatt rusproblemer. Studentdrevne tiltak som Jussbuss ved Universitetet i Oslo gir også gratis rettshjelp i enkeltsaker.
I Norge er det til sammen 17 rettshjelpstiltak.
– Disse tiltakene vil være under ledelse av en jurist. Veldig mange av disse rettshjelpstiltakene tilbyr tjenester til en bestemt målgruppe og innen et begrenset fagfelt. Hva de bistår med og i hvilket omfang varierer, sier Eriksen.

Måtte ta vanskelige avgjørelser for faren da han ble syk
Fri rettshjelp dekket av staten
Det er også mulig å få Fri rettshjelp. Det vil si advokatbistand, eller bistand fra rettshjelper, som helt eller delvis dekkes av staten. I noen saker kan du få økonomisk støtte til juridisk rådgivning eller støtte til å føre en rettssak for domstolene.
Ifølge Fylkesmannen.no må du ha en inntekt som ligger under inntektsgrensene i rettshjelpsloven for å få dekning fra det offentlige, men i enkelte tilfeller kan det gjøres unntak fra reglene om inntekts- og formuesgrenser.
Det er også mulig å få fri rettshjelp i noen saker uavhengig av inntekt eller formue. All informasjon om dette finner du på Fylkesmannen.no.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.