Reisetips for single:

Jovisst kan du reise på ferie alene!

VAKKER NATUR: Landet vårt har mange vakre steder vi kan oppsøke også for de som kan tenke seg ut på tur alene. Her er Okstinden på Helgelandskysten med Træna og Hestmannen i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
VAKKER NATUR: Landet vårt har mange vakre steder vi kan oppsøke også for de som kan tenke seg ut på tur alene. Her er Okstinden på Helgelandskysten med Træna og Hestmannen i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Sommeren kan by på store opplevelser, også om du reiser alene. Alt som trengs er riktig planlegging, og den hjelper vi deg med her.

- Folk gjør masse research for å reise på ferie i utlandet. Nå bør du utfordre deg selv til å dra til et område i Norge du ikke har vært før. Finn fjord, fjell og strand, oppfordrer Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT til Vi.no.

Vi vet hvordan bildet av en ferie ser ut: Glade mennesker, oftest en familie, som er sammen på tur. Men hva gjør du når den eller de du er vant til å reise med ikke er her lenger, eller har valgt å reise med andre enn deg? Slutter du med ferier, eller reiser du alene?

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Coronaviruset har satt en stopper for ferieplanene for mange av oss, men mulighetene for Norgesferie er mange - også om du hadde tenkt å reise alene: Hva med å dra på hengekøyetur alene i skogen? Eller besøke en av Norges vakre byer?

Drømmer du om en fjelltur alene, er det ingen grunn til å nøle:

- Det er noe med å bare gjøre det i stedet for å la det bli med tanken. Pakk sekken! Mangler du utstyr kan du spørre venner og kjente om de har noe å låne bort. Folk har som regel boden full av utstyr, sier Habberstad i DNT.

Slik starter du

Ifølge Habberstad er det mange godt voksne som reiser alene i den norske naturen. Hvis du er i helt vanlig god form og ikke har gått mye i fjellet, anbefaler hun å starte med å melde seg på en guidet tur.

- Det er en veldig fin måte å komme i gang på. Etter hvert kan du gå alene hvis du ønsker det. Ved betjente hytter kan du benytte deg av vertskapet som kan mye om området. Det kan være lurt å starte med kortere turer først, og så gå lengre etter hvert.

DNT arrangerer fortsatt singelturer for dem som vil reise alene.

- Vi har også seniorturer med samme opplegg. Både dagsturer og lengre turer med overnatting. Det er veldig sosialt.

Planlegg godt

Dette er imidlertid ikke året du kan være spontan. Hytte må bestilles i god tid.

- Planlegg turen godt i forkant. Ha med førstehjelpsutstyr og ekstra strøm til mobilen i tilfelle du skulle trenge å varsle, sier Habberstad.

- Hva bør man ikke gjøre alene?

- Du bør ikke klatre, krysse en stri elv eller dra på bretur. Bruk sunn fornuft. Les deg opp på fjellvettreglene. Du bør også friske opp bruken av kart og kompass. Hvis du er alene og vil gå langt, ville jeg investert i en GPS. Det er en trygghetsinvestering.

Habberstad påpeker at Norge også har perler der det er lite folk.

- Indre Troms har helt fantastisk natur. Femundsmarka og Finnskogen er også steder hvor det er lite mennesker, men fantastisk fine hytter. Jeg vil også anbefale å gå historiske vandreruter. De fortjener mer besøk. Dette er ruter som tidligere ble brukt til handel og ferdsel, som stølsruta i Valdres og en telegrafrute på Saltfjellet, sier hun.

Les deg opp

For noen er tanken om en singelferie fremmed – du kan føle deg utrygg på å skulle håndtere det praktiske alene, eller du er redd for å føle deg ensom. Og ja, det kan dukke opp følelser som er vanskelige, og opplevelser som er skapt for å dele med andre – men når kofferten er pakket ut igjen, så er fordelene fortsatt flest.

Ønsker du å besøke byer i Norge i sommer er det også gode råd å ta med seg. Start i det små: Hvis du aldri har reist alene før og er usikker på om det er noe for deg, kan du starte med én overnatting.

Gå på nett og les om byen eller stedets museer, forestillinger, butikker eller naturområder, ting som gir deg lyst til å reise.

I vår Norgesferie-protokoll kan du finne lesernes egne ferietips, og dele dine egne.

Derfra skal du gjennom de trinn som alle som reiser opplever: Booking av billett eller planlegging av kjørerute, planlegging og bestilling av overnatting og eventuelt billetter til teater, museum og kanskje en reservasjon på restaurant. Spesielt i byer er det blitt helt vanlig å spise alene – for eksempel ved en bar med utsikt til kokkene eller verden utenfor. Vær obs på at alle severdigheter har coronarestriksjoner, noen krever reservasjon på forhånd. Det er bare bra for deg som reiser alene, så vet du på forhånd at du er sikret plass til det du vil oppleve.

Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

Skap egen trygghet

Har du vært vant til å reise med en som har tatt hånd om alt, kan det føles vanskelig å ordne alt alene. Heldigvis kan du med få grep føle deg mer sikker. Del reiseplanen din med en nabo, søster, venn eller barna. Så vet de når du reiser, hvor du bor og når du kommer hjem igjen.

Bestill hotell. Les deg opp på byen og tenk over hvor du vil føle deg mest trygg: I et område uten mange turister eller midt i sentrum, hvor det er mange mennesker? Du vet hva som føles best for deg.

Når du ankommer kan det være fornuftig å nevne for resepsjonisten at du reiser alene, og at de gjerne må holde øye med meg, dersom du føler det tryggest slik.

Du kan også be om å bli vekket om morgenen og fortelle når du regner med å være tilbake fra en utflukt.

Selv om det i noen kretser er blitt moderne å reise alene, så kan soloreiser for andre oppleves som bortimot tabu.

- Opptatt av seg selv

Psykolog Neela Maria Sris, leder i psykologhuset Encounter og ekstern lektor ved Københavns Universitet, kan berolige med at det ofte er en fremkalt frykt.

- Det handler mest om tanker vi selv kan ha om å reise alene. Alle andre du møter er jo opptatt av seg selv og sin egen ferie.

- Hva om familie eller venner fraråder meg fra å reise alene?

- At andre føler frykt på dine vegne er også et uttrykk for omsorg. Er det derimot en ubegrunnet frykt, så kan du tenke på de gangene du selv var bekymret for dine barns første reise uten foreldre. Deres frykt skal ikke holde deg igjen.

- Jeg har ingen å glede meg til turen sammen med?

- Du vil uansett ha glede av å planlegge turen på egen hånd – og du kan jo involvere andre ved å spørre om deres anbefalinger. Utnytt gjerne tidens teknologi til å involvere dine venner og familiemedlemmer, for eksempel ved å publisere bilder av reisen på Instagram.

- Hva om jeg opplever ensomhet på reisen. Hva kan jeg gjøre med det?

- Begynn med å finne ut hva som gir deg en følelse av ensomhet. Er det noe konkret, for eksempel savnet av en ektefelle, et fast reisefølge eller er det mer en generell følelse av ensomhet? Prøv så å finne noe positivt. Ved å bli værende kan du erfare at situasjonen kan være ubehagelig, men ikke farlig. Slik kan du også styrke idéen om at du får til mer på egenhånd. Om du derimot forlater stedet, kan det forsterke følelsen av ensomhet.

- Jeg er redd for at andre gjester synes jeg er et trist tilfelle?

- Begynn med å spørre deg selv om du ville synes en singelreise er trist. Som nevnt er det de færreste som bryr seg om andre gjester. De fleste vil tvert imot se det som noe positivt og tenke at det er sterkt å reise på egenhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.