Snekring og verktøy

Joda, disse maskinene gjør deg til en bedre hobbysnekker

Har du eget verksted, er dette maskinene for deg som vil ta snekringen et skritt videre.

MINI-HØVLERI: Med en tykkelseshøvel får du et lite høvleri inn på verkstedet. Foto: Produsenten
MINI-HØVLERI: Med en tykkelseshøvel får du et lite høvleri inn på verkstedet. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kapp- og gjærsag, sirkelsag, drill og stikksag. Dette er en del av standardutrustningen på mange hobbyverksteder.

Og det er suverene verktøy som holder til mange oppgaver, men skal du ta snekringen et skritt videre, kan det hende du bør rydde plass til noen nye maskiner på verkstedet.

Da kan du eksperimentere med ulike treslag, og lage bord i nøyaktig den dimensjonen du trenger. Er du ute etter møbelsnekkerfinish på det du lager, er det også innen rekkevidde.

Håndoverfres

– En håndoverfres, gjerne med et bra fresebord, er selve hjertet i et skikkelig hobbyverksted, forklarer Trond Gustavsen hos Gustavsen AS.

Perfekte avrundinger, profilerte lister og skapdører i heltre: En overfres er egentlig alt du trenger for å få «møbelsnekkerfinish» på det du snekrer.

FRES: Denne fresen fra Metabo koster rundt 5000 kroner, men disse maskinene kommer i alle prisklasser, fra under 1000 kroner og oppover. Foto: Produsenten
FRES: Denne fresen fra Metabo koster rundt 5000 kroner, men disse maskinene kommer i alle prisklasser, fra under 1000 kroner og oppover. Foto: Produsenten Vis mer

Maskinen består av en kraftig motor og et fresestål som roterer i høy hastighet. Fresestålet byttes ut etter hvilken profil du vil ha. Det finnes et utall varianter til ulike oppgaver.

Skal du bare gjøre kantfresing, kreves ikke en stor maskin. Skal den brukes til varierte oppgaver er en maskin på mellom 700 og 1200 watt et bra valg.

Sjekk også hvor stort fresestål maskinen er laget for å klare. Da er det diameteren på den delen av stålet som skal festes i maskinen som gjelder (tangen). Her er det 8 - eller 12 mm som er mest kurant.

DYRT: En formatsag er kostbare saker. Denne sagen fra Axminster koster rundt 16.000 kroner og er regnet for å være rimelig. Foto: Produsenten
DYRT: En formatsag er kostbare saker. Denne sagen fra Axminster koster rundt 16.000 kroner og er regnet for å være rimelig. Foto: Produsenten Vis mer

Formatsag

En formatsag er utstyrt med et skyvebord som gjør det enkelt å skjære plater med stor nøyaktighet. Et skikkelig anlegg og god kapasitet gjør det også enkelt å kløyve og rette av grovt virke. Da kan du lage bord i nøyaktig den dimensjonen du vil ha.

Solide materialer er viktig på disse maskinene. Sagbord i støpejern og en solid maskinkropp er det vi snakker om da. Jo tyngre, jo bedre.

Sjekk også hvor langt skyvebordet vandrer forbi bladet. Dette bestemmer hvor store plater du kan kappe.

SJEKK BRUKT: Dette er en skikkelig sagmaskin fra Dhamsom og ligger ute på Finn til 8500 kroner. Foto: Skjermdump / Finn.no
SJEKK BRUKT: Dette er en skikkelig sagmaskin fra Dhamsom og ligger ute på Finn til 8500 kroner. Foto: Skjermdump / Finn.no Vis mer

Tykkelseshøvel

Dette er en kombimaskin fra Dewalt. Både avretter og tykkelseshøvel. Den koster rundt 20.000 kroner. Går du ned i størrelse og kapasitet, koster de billigste maskinene rundt 3000 kroner. Foto: Produsenten
Dette er en kombimaskin fra Dewalt. Både avretter og tykkelseshøvel. Den koster rundt 20.000 kroner. Går du ned i størrelse og kapasitet, koster de billigste maskinene rundt 3000 kroner. Foto: Produsenten Vis mer

Med en slik maskin har du fått et lite høvleri inn på verkstedet.

Dimensjonshøvelen gir deg muligheten til å høvle ned bord til nøyaktig den dimensjonen du ønsker. Samtidig får du en strøken, høvlet overflate.

Det finnes også kombimaskiner som har en avretter i tillegg. Avretteren fungerer som en stor el-høvel med anlegg. Anlegget gjør at du kan lage rettvinklede flater på det du høvler.

Kapasitet er viktig når du velger en slik maskin, og da snakker vi om den maksimale bredden den klarer å høvle. En liten kombimaskin til noen tusenlapper kan fungere til mindre dimensjoner, men skal du dytte gjennom lange, grove planker, må du opp i størrelse.

Jakter på fine mønstre

Tom Santtu er det man trygt kan kalle en erfaren hobbysnekker. Etter mange år med rehabilitering og restaurering av både hus og hytte, har han gått over til mindre prosjekter.

Det er særlig flotte skrin og bokser som har kommet ut av snekkerverkstedet hans de siste årene. Skrinene er fulle av detaljer der han feller inn og blander ulike treslag.

– Jeg jakter på fine mønstre i veden, forklarer Santtu.

- Da er det hele stokker eller grovt virke fra ulike treslag som er utgangspunktet. Dette må sages og etter hvert bearbeides til den dimensjonen jeg vil ha.

BLANDING: Ulike treslag som limes sammen og høvles til nye bord gir flotte mønstre. Foto: Tom Santtu
BLANDING: Ulike treslag som limes sammen og høvles til nye bord gir flotte mønstre. Foto: Tom Santtu Vis mer

I tillegg til de maskinene vi tidligere har nevnt, vil gjerne Santtu føye til båndsag i det selskapet.

MØNSTER: For å hente frem fine mønstre i treverket må store stokker og grovt virke sages og høvles. Foto: Tom Santtu
MØNSTER: For å hente frem fine mønstre i treverket må store stokker og grovt virke sages og høvles. Foto: Tom Santtu Vis mer

­­– Jeg bruker båndsagen til å gjøre grovarbeidet. Når bordene skal få riktig dimensjon, er det formatsag og dimensjonshøvel som må til, avslutter Santtu.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.