KAN KRYMPET ULL REDDES?: Enkelte ulltyper kan faktisk strekkes tilbake i opprinnelig størrelse hvis det krymper i vask. Få tipsene under! Foto: Scanpix.
KAN KRYMPET ULL REDDES?: Enkelte ulltyper kan faktisk strekkes tilbake i opprinnelig størrelse hvis det krymper i vask. Få tipsene under! Foto: Scanpix. Vis mer

Hvordan redde krympet ull?

Joda, det er mulig å redde ullplagg som har krympet

Det gjelder ikke for alle ulltyper, men visse ullplagg kan reddes etter krymping. Hvordan, får du vite her.

Det er utrolig kjedelig når den fine ullgenseren har krympet etter at den ved et uhell havnet i 60-gradersvasken sammen med undertøy og filler. Men det er ikke sikkert at den har blitt helt ubrukelig og ødelagt av den grunn.

I noen tilfeller kan du faktisk redde krympet ullplagg.

Strekk i vei

Det er mulig å strekke visse ullplagg tilbake i våt tilstand, mener Lars Thronsen, brand director hos Ullvang:

- Det er utrolig hvor mye en kan dra i plagget slik at plagget kommer tilbake til opprinnelig størrelse. Etter vask strekkes plagget til ønsket form. Strekk litt av gangen. Dette kan du gjerne gjøre i flere omganger, tipser Thronsen.

Balsam-trikset

Det finnes mange kjerringråd og «gjør det selv-triks» som lover å redde krympet ull. Ett av dem er balsam-trikset som blant annet Huffington Post har skrevet om tidligere:

  1. Fyll vasken med kaldt vann og bland inn 1/4 kopp balsam. Legg genseren eller ullplagget så flatt som mulig i vannet og la den ligge i cirka 15 minutter. Skyll genseren i rent, kaldt vann til all balsamen er ute.
  2. Etter dette vrir du opp plagget og legger det flatt på flere håndklær. Hold så fast genseren ved halsen mens du strekker den forsiktig ut.
  3. Når du har fått den tilbake i den størrelsen den hadde, lar du plagget lufttørke på et håndkle.
  4. Dinside påpeker at dette trikset ikke vil funke om stoffet har rukket å bli tovet. Dette virker kun om stoffet har blitt noe strammere.

Thronsen mener at dette er en praksis som kan brukes, men han anbefaler stort sett normal vask med ullvaskemiddel - uten tøymykner.

Mary-Ann Astrup, markeds-og informasjonsansvarlig hos House of Yarn, har hørt om balsamtrikset, og mener at det kan være verdt forsøket hvis uhellet først er ute.

- Har plagget bare tovet/ krympet i veldig liten grad, så kan du være heldig ved å bruke balsamtrikset, i alle fall hvis plagget ikke har rukket å tørke etter vask, sier Astrup.

Men hun understreker at dette ikke er noen sikker suksessoppskrift.

- Det er heller ikke noe vi vil gå god for, for det er uansett ikke noen garanti for at man vil få plagget like fint som før. Det samme gjelder for damping og strekking av ullplagg. Man kan få strukket plagget noe ved hjelp av damp, men helt tilbake til opprinnelig fasong er det dessverre vanskelig å få det, sier hun.

Ullplaggene som kan reddes

Om krympede ullplagg kan reddes, kommer an på hva slags type ull det er laget av.

Ifølge Thronsen er rene ullplagg i hundre prosent ull lettere å strekke tilbake enn plagg som har iblandet andre fiber som for eksempel nylon og andre syntetiske materialer - for eksempel polyester og lycra.

Det siste er Astrup enig i:

- Er garnet halvsyntetisk så tover det som regel ikke like lett, og det kan da være noe lettere å redde med balsamtrikset, men ikke noe man kan garantere da heller, sier hun.

Astrpup mener likevel i motsetning til Thronsen at alt som er av hundre prosent ull, og av alpakka ikke kan reddes.

Men strikkede gensere er generelt lettere å strekke tilbake til opprinnelig størrelse, mener Thronsen.

- Dette er vanskeligere med vevd ullundertøy, legger han til.

Ull som må vaskes i maskin

Superwash-behandlet ull tover eller krymper sjelden, da det er behandlet for å skulle tåle maskinvask på 40 grader, opplyser Astrup.

- Men der er det andre hensyn å ta, for Superwash-ull må aldri bløtlegges, ligge stille i vann eller brukes skyllemiddel eller balsam på, for da løser fibrene seg opp og plagget vil sige og bli løst, forklarer hun.

Har det skjedd, så er det sannsynligvis umulig å krympe det tilbake.

- For Superwash-ull er dermed problemet det motsatte, og mange opplever at plagget mister fasongen etter en runde med håndvask. Plagg i superwash ull bør ergo vaskes i maskin, avslutter Astrup.