Gamle rør i huset

Jo eldre huset er, desto større er risikoen

Om du ikke sjekker rørene jevnlig, kan du ende opp med store ødeleggelser på boligen.

ILLE: Særlig i eldre boliger bygget i etterkrigstiden kan det stå ekstra ille til med vannrørene dersom de ikke har blitt vedlikeholdt. Foto: Scanpix
ILLE: Særlig i eldre boliger bygget i etterkrigstiden kan det stå ekstra ille til med vannrørene dersom de ikke har blitt vedlikeholdt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et eldre hus, for eksempel fra 1970-tallet, kan du ende opp i en kjedelig, og ikke minst dyr situasjon dersom du sjelden eller aldri tar en helsjekk på rørene i hjemmet.

Alle rør bør sjekkes, men det er særlig to steder i huset du først og fremst bør ta en titt.

– Dunker i rørene

Om du ikke sørger for å sjekke rørene, er sannsynligheten for at vannlekkasjer og råte oppstår, eller i verste fall kan ha skjedd, svært høy.

TIPSER: Are Skaar Nielsen, fagsjef Sanitærteknikk, utdanning og rekruttering ved Rørentreprenørene Norge. Foto: Privat
TIPSER: Are Skaar Nielsen, fagsjef Sanitærteknikk, utdanning og rekruttering ved Rørentreprenørene Norge. Foto: Privat Vis mer

– Ifølge statistikker er elde på rør den største grunnen for vannlekkasjer, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef Sanitærteknikk, utdanning og rekruttering ved Rørentreprenørene Norge.

Men lekkasjer oppstår også på grunn av rør ved for eksempel skuffer i kjøkkenskap som stadig dunker i rørene, forklarer Nielsen.

– Dette gjelder ikke bare trykksatte rør - avløpsrør er også veldig utsatt. Derfor er det viktig å ikke fylle kjøkkenskap og skuffer så fulle at dørene må sparkes igjen med makt, understreker han.​

Disse boligene har gamle rør

Det var stor boligbyggevirksomhet i Norge i hele etterkrigstiden, og helt fram til tidlig 80-tall, viser tall fra SSB. Totalt ble det bygget 970.000 boliger i Norge på 50-, 60- og 70-tallet, med aller størst byggevirksomhet i perioden 1971-1978, da det ble bygget nærmere 40.000 boliger årlig.

I de typiske etterkrigshusene fra 50-tallet var det mest vanlig å bruke vannrør av kobber. Disse er nå i ferd med å nå sin anbefalte brukstid, ifølge Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk.

– På 50-tallet hadde man få materialer å velge mellom, men de var generelt av god kvalitet. Men nå er rørene såpass gamle at de er i ferd med å bli utslitte. Den tekniske levetiden for disse kobberrørene er på mellom 25 til 100 år, med en anbefalt brukstid på 50 år, har Fiskum uttalt til DinSide.

FORKLARER: Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. Foto: Sintef Byggforsk
FORKLARER: Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer

Nielsen mener at det er vanskelig å si eksakt etter hvor lang tid man kan forvente at rørene i huset vanligvis bør skiftes ut. Dette kommer an på hva slags miljø rørene blir utsatt for, og hvilken del av landet man bor.​

– Enkelte deler av landet har surt vann, andre mye kalk - og det vil være med å påvirke levetid. En annen ting er hvor i huset rørene ligger; er det avløp fra kjøkken blir disse gjerne raskere ødelagt en avløpsrørene som bare tar avløpsvann fra bad, sier han og legger til:

– Etter cirka 20 år bør man i det minste begynne å mistenke at lekkasjer kan oppstå, men her er det ingen fasit.

Her må du sjekke

Du bør altså sjekke rørene i hjemmet jevnlig.

– Rør som ligger åpent på vegg eller tak er enkle å sjekke. Nyere, moderne røranlegg hvor rørene ligger gjemt i vegger og tak, bør du åpne fordelerskapet og sjekke om det er fuktig der, sier Nielsen.

Samtidig er noe annet som er enkelt å sjekke, men som mange likevel aldri tenker over:

– Det er også lurt å sjekke i servantskap og kjøkkenskap om du finner fuktighet, dette er ofte de mest utsatte stedene, understreker Nielsen.

– Å vente med vedlikeholdsarbeider til skader har oppstått, er ofte dårlig butikk, og anbefales ikke. Derfor bør det utføres regelmessig tilsyn og vedlikehold for å redusere og forebygge vannskade, sier Bjarte Vesthovde ved Huseiernes Landsforbund, avdeling Byggteknisk Support.

Han forteller at vannskadestatistikk fra forsikringsselskapene viser at cirka 80 prosent av alle vannskader skyldes lekkasje fra eller brudd på rørinstallasjonen, det vil si vann- og avløpsrør, skjøter, armaturer og ventiler.

– De resterende 20 prosent av vannskadene oppstår i forbindelse med løse installasjoner tilknyttet vann, for eksempel vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, kjøleskap med isbit- og vanndispenser, automat for varm drikke og vannfilter i kjøkkenbenk, sier Vesthovde videre.

– Hold deg unna!

Har du først fått vannlekkasje i ett av rørene, bør du ikke forsøke å fikse dette selv. Ifølge Plan-og bygningsloven skal eier av teknisk anlegg benytte kvalifisert mannskap for å skifte rør. Det er ikke beskrevet hva dette innebærer men man må tenke seg at man skal benytte personell med svennebrev, mener Nielsen.

– Har du ikke utdanning i dette fagfeltet, bør du holde deg unna! Hvis lekkasje skulle oppstå, og det blir bekreftet av forsikringsselskap at du har skiftet deler av anlegget selv, kan selskapet gå til avkortning på betaling av deler eller hele beløpet - du må altså betale for alt selv, avslutter Nielsen.

Vannrør og vannskader:

  • Jo eldre rør, jo større er risikoen for vannskader.
  • Både 50-talls og 70-talls-rørene er utsatte for frost. Sørg for å ha plussgrader i rom som er utsatte for frost.
  • Rørene fra 50-tallet kan i enkelte tilfeller være synlige, og man vil se hvis det drypper vann fra dem.
  • Rørene fra 70-tallet ligger alltid skjult inni veggen, noe som gjør det vanskeligere å oppdage vannskader. Dermed blir også omfanget av skadene ofte større.
  • Erfaring og forskning viser at når en installasjon har vært i bruk i et visst antall år, vil sannsynligheten for funksjonssvikt eller lekkasje øke markert.
  • Levetid og anbefalt brukstid på forskjellige installasjoner, varierer med materialvalg, produksjonsår.
  • Oversikt over levetid/anbefalt brukstid finnes hos Sintef Byggforsk.
  • Les mer om vedlikehold av rør her. (Kilde: SINTEF)

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.