Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Trenger det å koste dyrt å få større hotellrom med bedre utsikt, eller et restaurantbord som ikke er plassert i en krok ved do? Ikke nødvendigvis. De som reiser mye, bor ofte på hotell og spiser mye ute, har for lengst skjønt en ting som de mindre reisevante kan lære av:

- Jeg har aldri blitt meg selv igjen. Jeg hadde bare ham
- Første bud er å være hyggelig og høflig. Det skader heller ikke om du har lagt igjen en bra anmeldelse på stedets Facebookside eller tjenester som Tripadvisor om du har vært der før, sier en restaurantsjef med tjue års erfaring fra hotell- og restaurantbransjen til Vi.no.
- Vi lever av at kunder som har hatt en god opplevelse deler det med andre. Hvis de anbefaler oss, vil vi ønske å gi dem enda en positiv opplevelse - og gjerne overgå oss selv fra første besøk.
Vil snakke med sjefen
Undersøkelser viser at noen kunder har større mulighet til å få oppgradering enn andre: En velkledd, enslig mann i 30-årene er den passasjeren som har størst sjanse til å få en gratis oppgradering til businessklasse, ifølge reiseselskapet Skyscanners undersøkelse av 700 flyselskapsansatte. Undersøkelsen viser at nesten to tredjedeler (61%) av kabinansatte har gitt bort gratis oppgraderinger, og det er single menn som får de beste setene.
Dette har en forklaring, ifølge restaurantsjefen vi har snakket med:
- Det verste du kan gjøre, er å kreve oppgradering, gi inntrykk av at du forventer det, eller opptre belærende. Det vil virke mot sin hensikt. Min erfaring er at damer oftest havner i denne kategorien, det har jeg diskutert mye med kolleger som bekrefter inntrykket, sier han.

Datteren fant heltemedaljen på loftet etter hennes død
- I de fleste damegjenger finnes det minst én dame som ikke er redd for å be om å få snakke med sjefen. Hun tror hun skal snakke seg til fordeler ved å opptre belærende og påpeke hva de ansatte gjør feil. Jeg har aldri opplevd at det har virket etter intensjonen.
- Resepsjonisten er sjef
Børge Ånesen, leder av Fellesforbundets avdeling for hotell-, restaurant-, og reiseliv, deler dette inntrykket:

- Damer er som regel de vanskeligste kundene. Menn tar gjerne ikke ting så høytidelig, og har mer forståelse. Kvinnelige gjester forventer ofte mer, mener han, basert på tilbakemeldinger fra fagforeningens medlemmer.
- Det verste folk i vår bransje vet, er folk som smisker i den tro at de skal få noe tilbake. Medlemmene våre forteller at deres største irritasjonsmoment er gjester som oppfører seg som om de var kongelige.
Ifølge Ånesen ber ikke serviceansatte om mye: Se dem i øynene, hils pent og vær hyggelig, uansett om de står bak skranken, serverer deg mat eller rydder bordet ditt.

Solgte mer Viagra på én måned enn i hele 2019
- Er du grei og snill, får du gjerne de godene som mange tror de må smiske seg til, mener han.
- Det mange ikke vet, er at resepsjonisten bak skranken er hotellsjef der og da og har stor myndighet over avgjørelser. Hun kan disponere ledige rom som hun vil, og avgjør om du får et rom med utsikt eller ikke. Det samme gjelder kokken på kjøkken, bartenderen og servitøren; de bestemmer selv om du skal få en kompensasjon om noe er galt, for eksempel. Du trenger ikke be om å få snakke med sjefen.
Ingenting er verre enn dette
Selv har fagforeningslederen opplevd å få bedre billån ved å være hyggelig, ikke storforlangende. Det siste mener han er en grei regel:
- Ikke forvent mer enn det som er naturlig å få av service. Noen tror alt kan kjøpes for penger. Ingenting er verre enn det. I det øyeblikket du oppfører deg som arrogant bedreviter som forventer beste service bare fordi du betaler, vil du sannsynligvis få et dårligere rom.

Se hva du kan få for prisen av en baguette på Gardermoen
Og selv om undersøkelser viser at velkledde menn i 30-årene lettere får oppgradering, er det ting som tyder på at én ting trumfer dette. I hvert fall om vi skal dømme etter Ånesens ene erfaring med oppgradering: På vei hjem fra fire ukers backpacking i Mellom-Amerika hadde han kjøpt billett på businessklasse. Ved innsjekkingen oppdaget han at en familie på fire ble splittet fordi businessklasse var full, og far ble plassert langt bak i flyet. Da Ånesen tilbudte seg å ta fars plass, så han kunne sitte sammen med familien, reagerte besetningen med å flytte ham fram på førsteklasse i stedet.
- Jeg verken så bra ut eller luktet godt etter fire uker i gymklær og med ryggsekk. Likevel ble jeg oppgradert til førsteklasse fordi jeg tilbudte meg å løse et problem, forteller han.
- For meg beviser den episoden at det lønner seg å være grei. Det er det eldste trikset i boka, og det funker fortsatt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.