Monstera og planter

- Ja, prisen stemmer

Interessen for spesielle grønne planter er stor, ifølge plantebransjen. Nå kan du få grønne planter opp i 10000-kronersklassen i vanlige, norske planteutsalg.

SPESIELL OG DYR MONSTERA: Jo mer spesielle og sjeldne de grønne plantene er - jo bedre - og jo dyrere! Monstera «Thai Constellation», som du kan se på bildet, er et eksempel på denne grønnplante-trenden. Prisen? Opptil 10 000 kroner. Planten er en genetisk mutasjon av Monstera deliciosa, fremstilt ved et thailandsk laboratorium. Foto: NTB/Shutterstock
SPESIELL OG DYR MONSTERA: Jo mer spesielle og sjeldne de grønne plantene er - jo bedre - og jo dyrere! Monstera «Thai Constellation», som du kan se på bildet, er et eksempel på denne grønnplante-trenden. Prisen? Opptil 10 000 kroner. Planten er en genetisk mutasjon av Monstera deliciosa, fremstilt ved et thailandsk laboratorium. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi må innrømme at vi ble stående og telle nullene på prislappen da vi tilfeldigvis var innom en Mester Grønn-butikk på Østlandet nylig. En, to, tre, fire, jo da, det så da vitterlig ut til å være hele fire nuller i prisen – altså 10 000 kroner. Men da må det vel være en feil, tenkte vi i vårt stille sinn. Men den gang ei:

- Er prisen korrekt, koster det 10 000 kroner for planten?

- Ja, det stemmer, kan innkjøpsdirektør i Mester Grønn, Anne Katrine Gangstad, bekrefte.

MONSTERA «THAI CONSTELLATION»: En genetisk mutasjon av Monstera deliciosa, fremstilt ved et thailandsk laboratorium. Planten kjennetegnes med store blader med kremhvite flekker, som ser ut som stjerner i en galakse - derav det kosmiske navnet. Det marmorerte utseendet er forårsaket av en sjelden mutasjon i plantens klorofylldannelse. Bladene får etter hvert perforeringer og skaper den spesielle «Monstera-effekten», forklarer Vibeke Næss hos Plantasjen. Foto: Kristin Sørdal
MONSTERA «THAI CONSTELLATION»: En genetisk mutasjon av Monstera deliciosa, fremstilt ved et thailandsk laboratorium. Planten kjennetegnes med store blader med kremhvite flekker, som ser ut som stjerner i en galakse - derav det kosmiske navnet. Det marmorerte utseendet er forårsaket av en sjelden mutasjon i plantens klorofylldannelse. Bladene får etter hvert perforeringer og skaper den spesielle «Monstera-effekten», forklarer Vibeke Næss hos Plantasjen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hun forklarer prisen slik:

- Det er veldig få planter tilgjengelig, og etterspørselen er høy i hele verden etter spesielle planter. Det tar mange år å dyrke fram en plante av denne størrelsen, og det krever også veldig spesiell kompetanse hos gartneren å få til disse spesielle sortene.

Du tenker kanskje at du i alle fall har sett en liknende plante tidligere? For ja, det er en Monstera – som er en ganske så populær plante i mer ordinær utførelse.

Men den aktuelle planten til 10 000 kroner som vi omtaler her, er en «Monstera Deliciosa Thai Constellation». Og om du ser nøye etter så har den flerfargete blader som gjør den ganske spesiell – og som øker prisen:

Gangstad forteller at Mester Grønn-kjeden har fått tak i kun sju eksemplarer av akkurat denne sorten. Også Plantasjen har en Monstera Thai Constellation til 7500 kroner i sitt sortiment med mer spesielle, unike planter.

- Dette er en svært sjelden, populær plante, som er et resultat av en genetisk mutasjon av Monstera deliciosa ved et thailandsk laboratorium. Planten har store blader med kremhvite flekker, som ser ut som stjerner i en galakse. Derav det kosmiske navnet. Det marmorerte utseendet er forårsaket av en sjelden mutasjon i plantens klorofylldannelse. Bladene får etter hvert perforeringer, som er spesielt for Monstera, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Flere dyre planter

Næss forteller at de i tillegg til grunnsortimentet av grønne inneplanter også har et eget utvalg av spesielle og sjeldne planter som er tilgjengelig i noen få, utvalgte butikker.

Den dyreste grønne inneplanten i Plantasjens grunnsortiment er en Fiolinfiken som er 2,8 meter høy – og som koster 9999 kroner.

Også Mester Grønn har en palme i pristoppen:

- Vi har for øyeblikket to varianter i dette prissegmentet; i tillegg til Monstera «Thai Constellation» har vi en fantastisk palme på nærmere 2,5 meter som heter Veitchia merrillii, forteller Gunn Pettersen, kategorisjef i Mester Grønn.

Også den koster 10 000 kroner.

- Har skutt fart

Tonje Bergh, som er kjent som planteekspert i TV-programmet «Sommerhytta», sier til Vi.no at granplantetrenden har skutt veldig fart de siste fem åra.

- På 80-tallet skulle alle ha Yucca- og kokospalme på badet. Det skulle være store planter. Etter en periode hvor interiøret ble mer minimalistisk, og hvor plantene ble borte, ser vi at det nå er kommet mer inn igjen. Grønne planter er blitt en del av interiøret. Nå skal det være større og større planter – og de store palmene er tilbake, sier Bergh.

Hun legger til at desto mer spesielle de er, jo mer populære blir plantene. Og jo mer spesielle plantene er, jo mer går prisen opp. Er planten i tillegg stor – og saktevoksende – spiller dette også inn på prisen, som da øker.

- Generelt kan man vel si at jo større de er - og desto mer spesielle de ser ut – jo dyrere blir planten. Det handler også om tilbud og etterspørsel, sier Bergh.

TULIPANER: Har tulipanene dine begynt å henge? Det gjør ingenting, for med veldig enkle grep kan du gi dem nytt liv! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ifølge Mester Grønn, har interessen for grønne planter har eksplodert de siste åra – og spesielt når mange har vært mye på hjemmekontor. Gangstad forteller at det er flere yngre kunder – og at også flere menn har meldt seg på plantetrenden.

- Vi opplever at mange ser på de grønne plantene som en del av familien, og bruker mye tid på å stelle dem. Mange flere ser på grønne planter som en del av interiøret, og de mest interesserte er da villige til å bla opp et 5-sifret beløp for å få de mest sjeldne godbitene. Disse spesielle grønne plantene blir nesten som designikon! hevder Gangstad.

Næss peker på at plantetrender oppstår på samme måte som andre typer trender, som formes av hva som rører seg i samfunnet for øvrig, hva som opptar oss på sosiale medier, hvilke nyheter som kommer på banen og også av mange planteengasjerte mennesker som deler tips, triks og nyheter med hverandre i plantegrupper.

Dette er plantetrendene nå

Vil du være plantetrendy men har ikke helt betalingsviljen til å bla opp 10 000 kroner for en grønn plante – som du attpåtil kanskje har vanskeligheter med å holde i live?

Stiklinger er noe av det som er skikkelig trendy akkurat nå – og ifølge Plantasjens nyeste trendrapport er faktisk Monstera-stiklinger den store stiklingfavoritten for nordmenn akkurat nå. 72 prosent av nordmenn tar stiklinger ifølge trendrapporten.

Skjønner du deg ikke helt på stiklinger, kan du også være plante-trendy ved å velge noen av årets mest trendy planter, som ifølge Plantasjen er Alocasia, Caladium, Coleus, Calathea og gummifiken.

- I år skal plantene ha mønstrede og fargerike blader, de skal være store trær og gi middelhavsfølelsen, og de skal være mulig å ta stiklinger av – slik at man på en bærekraftig og givende måte kan utvide plantesamlingen, sier Næss.

- I stedet for mange av de vanlige grønne plantene, har vi lyst på én spesiell en. Og vi bruker planten som et blikkfang i interiøret, legger Bergh til.

Hun forteller at nordmenn sammen med sveitsere er de folkeslagene i Europa som bruker mest penger på planter innendørs.

Slik holder du den i live

Så … om du nå bestemmer deg for å gå for en kjempedyr Monstera … hvordan holder du den i live?

Bergh forteller at Monstera generelt er en ganske enkel plante; den kan stå plassert egentlig hvor som helst og den tåler ganske mye mørke. Det eneste den ikke liker, er direkte sollys.

Utfordringen mange har med grønnplanter inne, er at de enten vanner for mye eller for lite.

- Og om vinteren har vi en tendens til å vanne for mye. Men om vinteren går plantene i dvalemodus; de får ikke så mye dagslys – og de trenger ikke så mye vann, sier Bergh.

Tabben her er å overvanne slik at røttene råtner – og planten visner.

- Man må faktisk bruke hendene og kjenne på jorda. Den kan være tørr øverst – men er det godt med fuktighet nede i potta så bør man vente litt med å vanne.

I tillegg er tropiske planter som eksempelvis Monstera, også glade for en liten dusj innimellom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.