Skadedyr

Inviterer du til rottefest i juleneket?

Det er ikke alle juletradisjoner som er like gunstige å holde i hevd, i hvert fall ikke i byene. Å plassere juleneket inntil husveggen, for eksempel, kan invitere helt andre gjester på besøk enn dompap og småfugler.

JULENEK: Koselig juletradisjon, eller invitasjon til fest for rotter og skadedyr? Plasseringen har mye å si. Men også annen fuglemat er populær blant rotter i bynære områder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
JULENEK: Koselig juletradisjon, eller invitasjon til fest for rotter og skadedyr? Plasseringen har mye å si. Men også annen fuglemat er populær blant rotter i bynære områder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Julenek, fuglenek, kornbånd, fuggelband: Kjært barn har mange navn. Og selv om tradisjonen med å sette ut et julenek til fuglene ikke er av de aller eldste juletradisjonene våre, er den for mange en viktig del av juleforberedelsene.

Småfuglene må jo også ha noe å kose seg med i jula, ikke sant? Dessuten er det ganske dekorativt med et pent julenek ved trappa eller hageplattingen, med rød sløyfe rundt magen og frostbelagte kornaks som dingler som små bjeller i vinden. Og skulle det dukke opp en julestemt dompap eller to i nabolaget må vi jo ha noe godt å tilby?

- Ikke sett juleneket ved husveggen

Tja. Småfugl flest - kanskje med unntak av gulspurven - er egentlig ikke så veldig glad i julenek. Havre er mager kost, så finner de meiseboller, solsikkefrø eller annen fett- og næringsrik mat i nærheten, velger de heller å ta julemåltidet sitt der. Dompapen er i hvert fall ingen gjenganger i juleneket, alle de fine julekortmotivene til tross.

Sannsynligheten er større for at de som koser seg vel så mye med neket ditt, er nabolagets mest forhatte, ubudne gjester: Rottene.

- Skal du mate fugler i vinter, gjelder det å bruke hodet, sier Jens Galby, fagleder skadedyr og forsikring i skadedyrkontrollfirmaet Anticimex.

Det er nemlig fort gjort å mate rottene mer enn du mater fuglene, i hvert fall om du bor i bynære strøk.

- Først og fremst bør du unngå å plassere juleneket inntil husveggen, ved plattingen i hagen eller andre steder der rottene har gode muligheter for å gjemme seg og finne en vei inn i huset ditt, sier han.

Solsikkefrø på fuglebrettet

Det aller beste er å sette opp juleneket på en glatt kjepp i åpent terreng, for eksempel midt på plenen, der det ikke finnes gjemmesteder på bakken. Rotter er gode til å klatre og klarer å komme seg opp i neket om de vil, men jo mer utilgjengelig maten er, desto større er sjansen for at de ikke gidder å stjele den.

- Samtidig er det med julenek som med fuglebrett: Mye av maten drysser ned på bakken, og er det fine gjemmesteder i nærheten er det bra for rottene. Havre eller fuglefrø som havner under terrassebordene er ingen god idé om du vil unngå rotter, sier Galby.

Han poengterer at det først og fremst er i byene at rottene skaper trøbbel, og at juleneket heller ikke er det største problemet når det gjelder skadedyr. Solsikkefrøene på fuglebrettet er faktisk langt verre, sier han.

- Solsikkefrø er ekstremt attraktivt for rotter, det er rene festmåltidet for dem. Vi ser at hvis rotter har kommet seg inn i en matbutikk, er det gjerne solsikkefrøene de går etter først. Å ha solsikkefrø på et fuglebrett inntil huset ditt er nærmest risikosport, advarer Galby.

Restefest i kloakken

Og når vi først snakker om rotter, kommer vi ikke unna deres favorittsted nummer én: Avløpsrørene dine.

- Du må rett og slett gå ut fra at det er rotter i avløpssystemet ditt - og mange flere enn du sannsynligvis tror. Ligger det fett og matrester rett bak vannlåsen i rørene i huset ditt, vil det gi mer rotteaktivitet i rørene dine, advarer han.

Derfor skal du ikke kaste matrester i vasken eller toalettet, heller ikke matfett fra stekepanner eller frityrgryter. Ikke engang brødsmuler får havne nedi vasken dersom Galby får bestemme, selv om han innser at det nærmest er umulig.

- Brunrotter hører egentlig ikke hjemme i Norge, og overlever bare fordi vi mater dem. Fett og matrester kan samle seg i store klumper i avløpssystemet, og blir nesten som en diger meisebolle nedi der. Et perfekt festmåltid for rotter, sier han.

Er huset ditt tett?

Skulle du være så uheldig å få en rotte inn i huset ditt, vil første bud for de aller fleste av oss være å få tatt knekken på den. Men det løser ikke problemet, advarer Galby.

- Problemet er ikke den ene rotta, men at rotter har tilgang til huset ditt. Det betyr at du må undersøke konstruksjonen og finne ut hvordan de kommer seg inn, og så sørge for at huset ditt er tett, sier han, og legger til:

- Du vil aldri få tatt livet av nabolagets siste rotte. Du får bare tatt den som var minst lur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.