Svindel

Inger-Johanne ble svindlet av nettkjæresten: - Jeg var fortvilet og sjokkert. Hvordan kunne jeg ha vært så dum?

– Jeg levde i en rosa boble, og innså ikke at jeg ble lurt før det var for sent, sier Inger-Johanne Mørkved, som har gitt ut bok for å advare andre.

SVINDEL: Inger-Johanne betaler 7000 kroner hver måned på grunn av gjelden hun pådro seg da hun trodde hun skulle hjelpe han som viste seg å være svindler. I 2019 ga hun ut boka «Kjærlighet gjør blind - også på nettet...». Her skriver hun om sin egen opplevelse med kjærlighetssvindel. Foto: Privat
SVINDEL: Inger-Johanne betaler 7000 kroner hver måned på grunn av gjelden hun pådro seg da hun trodde hun skulle hjelpe han som viste seg å være svindler. I 2019 ga hun ut boka «Kjærlighet gjør blind - også på nettet...». Her skriver hun om sin egen opplevelse med kjærlighetssvindel. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I ettertid synes Inger-Johanne (72) det er skremmende hvor lett hun lot seg lure. Grunnen til at hun ikke klarte å tenke rasjonelt, var hennes altoverskyggende sorg over ektemannen som plutselig og uventet gikk bort i august 2013. De to var gift i 38 år, og har tre voksne barn. Inger-Johanne er også farmor til to gutter.

– Jeg var dypt deprimert da jeg brått ble enke, 63 år gammel. Jeg fikk katten Lucy fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø, og hun er verdens beste trøstekatt. Jeg visste at jeg ikke ønsket å være alene resten av livet. Men hvor skulle jeg finne kjærligheten på nytt i min alder, sier Inger-Johanne.

Løsningen ble nettdating. Inger-Johanne var godt vant med å bruke data, gjennom jobben som lærer, men hun hadde aldri tidligere besøkt et nettdatingssted. Etter at hun 8. november 2013 la ut profil med bilde og tekst som fortalte at hun var enke, gikk det ikke lang tid før flere tok kontakt. Én av mennene utmerket seg, det var «Thomas Gough», etter sigende en amerikansk generalmajor som tjenestegjorde i Afghanistan, og snart skulle pensjonere seg. Han skrev han var 54 år, enkemann med en tenåringssønn.

Inger-Johanne bor på Evenskjer i Tjeldsund kommune. Det var avisen Nordlys som omtalte saken først.

I forelskelsens rus

– Jeg er vant til å tro det beste om alle, og hadde aldri hørt om kjærlighetssvindel, sier Inger-Johanne, og forteller at hun har blitt mye mer skeptisk etter selv å ha blitt lurt. Hun tar aldri telefoner fra ukjente nummer, sjekker alltid hvem nummeret tilhører først.

– Han som kalte seg «Thomas» fortalte at han var utstasjonert i Kabul. Vi fant raskt tonen og jeg ble sjarmert til tusen.

Inger-Johanne forteller at hun opplevde mannen som kjekk, tillitvekkende, romantisk og troverdig. Han var høflig, og hun ble smigret av vakre ord og fagre løfter. Han ga henne den oppmerksomheten hun så sårt trengte i en vanskelig livssituasjon. I begynnelsen snakket de om hverdagslige ting, men det tok ikke mange dager før samtalene ble mer personlige. Inger-Johannes hjerte formelig hoppet i brystet hver gang det kom et pling fra «Thomas». Hun ble skikkelig forelsket, og overlykkelig over at «Thomas» gjengjeldte følelsene.

Vi.no har sett bilde av en skjermdump Inger-Johanne tok av en melding sendt 13. desember 2013. Allerede da erklærer «Thomas» sin kjærlighet og forteller at han tenker på Inger-Johanne hele tiden. Han gleder seg til å tilbringe resten av livet sammen med henne.

Meldingen avsluttes slik:

“I love you my Queen, your husband, Thomas”.

Overså blinkende varsellamper

For Inger-Johanne var det helt topp at “generalmajoren” ville komme til Nord-Norge og dele resten av livet med henne her. De to snakket og planla, alt gikk på engelsk, og Inger-Johanne kunne nesten ikke vente. Hun likte stemmen hans, men hadde bare så vidt sett et bilde av mannen hun var forelsket i. «Thomas» forklarte at han kunne bli overvåket, og at det derfor kunne være farlig å bruke videokameraet. Det forsto Inger-Johanne godt. Snart skulle de jo være sammen hele tiden, «Thomas» hadde vist henne bilde av en koffert full amerikanske dollar, så de kom til å få økonomisk frihet til å gjøre det de ønsket.

Etter cirka tre uker forklarte «Thomas» at han måtte betale for å få sendt kofferten sendt til Tromsø, via en diplomat i Ghana, han stolte ikke på bankene i Kabul.

– Da han spurte om å få låne 2000 Euro til gebyrer og toll, overførte jeg pengene fra min nettbank uten å blunke, innrømmer Inger-Johanne.

– Men jeg oppga aldri koder eller passord, alle transaksjoner ble gjort frivillig av meg selv.

For det viste seg snart at «Thomas» trengte flere lån for å få pengene trygt til Norge. Johanne betalte. Hun brukte sine egne sparepenger, enkepensjon og hun solgte leiligheten i Sverige. Da ikke det var nok, tok Inger-Johanne opp lån i 16 ulike kredittselskap. Deretter søkte hun lån i flere banker. De fleste sa nei, fordi hun ikke hadde medsøker, men til slutt fikk hun ja på 2,5 millioner, under påskudd om at hun skulle pusse opp huset.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

– Da noen fra banken ringte og spurte hvorfor jeg skulle overføre til Ghana, forklarte jeg at en god venn var i nød. Håpet om å få oppleve kjærligheten var så sterkt, at det overskygget alle varsellamper som helt sikkert blinket, sier Inger-Johanne.

– Jeg er vanligvis en oppegående, ressurssterk og våken person, men i situasjonen med «Thomas» ble jeg helt hjernevasket, mistet dømmekraften og evnen til å tenke rasjonelt.

Proffe svindlere

Mats Wikeland jobber med å avdekke og forhindre svindelforsøk. Han er rådgiver hos Antihvitvask og jobber med økonomisk kriminalitet og digital sikkerhet i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Sammenlignet med samme periode i fjor, ser vi dessverre en solid økning i antall svindelforsøk, og en markant økning i kjærlighetssvindel, sier Wikeland.

Han forklarer at såkalt kjærlighetssvindel er at en svindler innleder, eller forsøker å innlede, et forhold med deg på nett. Etter hvert ber svindleren om penger for komme seg ut av en vanskelig situasjon, bestille en flybillett, eller som et lån som straks skal betales tilbake. Som regel har man aldri møttes, og plutselig forsvinner svindleren i løse lufta, mens pengene er borte for godt.

– En annen type svindel som brer om seg, er såkalt Olga-svindel. En rekke eldre kvinner og menn er svindlet for store summer av kriminelle som utgir seg for å være fra «banken» eller «politiet», og lurer ofrene til å oppgi passord og koder. Svindlerne går etter personer med navn som var populære for en tid tilbake, som for eksempel Olga, sier Mats Wikeland.

Han forklarer videre at svindlerne stadig blir mer profesjonelle. Mange av svindlerne er fra Norge, og snakker norsk. De har ofte gjort seg kjent med lokalområder og -miljøer, og dermed blir de svært troverdige. Disse svindlerne har utvidet målgruppa, og prøver seg også på yngre offer.

– Når noen ringer og utgir seg for å være fra Økokrim, og sitter på personlig informasjon om deg, forstår jeg at det er lett å la seg lure. Derfor er det utrolig viktig at folk vet at man aldri skal gi fra seg BankID-passord eller koder. Selv ikke hvis banken eller politiet spør etter det, poengterer Mats Wikeland.

Fortalte ingen om sitt hemmelige liv

Inger-Johanne holdt alt om «Thomas» og økonomi for seg selv. Hun fortalte heller ingen at hun skulle reise til Ghana for å møte kjæresten og få alle pengene. Da Inger-Johanne kom frem til Accra, hovedstaden i Ghana, ble hun ikke møtt av «Thomas» som avtalt. Da han heller ikke svarte på mail, sms eller Skype, ante Inger-Johanne at noe ikke stemte.

– Da verken «Thomas» eller pengene dukket opp, innså jeg etter noen dager at jeg hadde vært et enkelt bytte for en slu svindler. Jeg var søkk fortvila, frustrert og i sjokk. Hvordan kunne jeg ha vært så dum? Jeg dro hjem til Norge med halen mellom beina, og to millioner i gjeld.

– Etter en stund kontaktet jeg politiet, og ble møtt av en hyggelig og empatisk politimann, som forklarte at pengene nok var borte for bestandig. Han oppmuntret meg ved å si at det «bare» var penger, ikke liv som hadde gått tapt. Jeg følte tillit til politimannen, og ordene hans hjalp meg videre, selv om saken ble henlagt.

Inger-Johanne betaler fremdeles på gjelden, med cirka 7000,- kroner hver måned. Det er et stort innhugg i privatøkonomien, sure penger å betale, og det blir til sammen et høyt beløp som må tilbakebetales med renter i tillegg til de opprinnelige lånene. Inger-Johanne regner med at hun må slite med gjelden resten av livet.

Skrev bok for å advare andre

Inger-Johanne bestemte seg for å skrive bok om hvordan hun ble svindlet, mest for å advare andre, men også for å komme over hendelsen selv. Hun hadde på den tiden ikke lest om noen som hadde gått åpent ut og advart, basert på egne erfaringer. I 2019 kom boka «Kjærlighet gjør blind - også på nettet...» på Kolofon forlag.

– Etter at jeg skrev boka, har jeg blitt kontaktet av mange. Ikke bare journalister, men også av andre som har tilsvarende historier. Det følger mye skam med å innrømme hvor lett man har latt seg lure, og mange har takket meg fordi jeg har turt å trosse skammen, sier Inger-Johanne.

– Jeg velger å ikke bebreide meg selv, men trøster meg med min fastleges forklaring; i en traumatisk situasjon som den jeg opplevde da mannen min brått ble borte, kan man miste dømmekraften.

TRØSTEKATT: Like etter at Inger-Johanne ble enke, fikk hun katten Lucy fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø. De to betyr mye for hverandre. I 2017 giftet Inger-Johanne seg igjen. Hun har det trygt og godt med sin nye mann, og er takknemlig for å få oppleve kjærlighet igjen. Foto: Privat
TRØSTEKATT: Like etter at Inger-Johanne ble enke, fikk hun katten Lucy fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø. De to betyr mye for hverandre. I 2017 giftet Inger-Johanne seg igjen. Hun har det trygt og godt med sin nye mann, og er takknemlig for å få oppleve kjærlighet igjen. Foto: Privat Vis mer

De fleste har reagert positivt på Inger-Johannes åpenhet. Selv mener hun at de som reagerer negativt, ikke forstår hva sorg og depresjon kan gjøre med en ellers oppegående person.

Inger-Johanne rørte ikke pc’n det første året etter svindelen. Men håpet om å finne en å dele resten av livet med, brant fortsatt i henne. Da hun våget å opprette profil på en helt annen datingside, var hun mye mer forsiktig. Bare én uke etter første samtale, reiste hun for å sjekke om mannen hun hadde snakket med var den han ga seg ut for. Det var han, og mye mer. De to giftet seg i Ishavskatedralen i Tromsø i 2017, og Inger-Johanne er svært takknemlig over å ha truffet en så snill og kjekk mann. De to har det trygt og godt sammen, og ektemannen er innforstått med årsaken til Inger-Johannes gjeld.

– Nå har jeg et håp om at noen kan lage en (dokumentarisk) film om det jeg var utsatt for, sier Inger-Johanne.

– Jeg er åpen om min historie for også å åpne andres øyne. Jeg håper ingen kommer ut for kyniske, frekke og grusomme svindlere. De er umenneskelige og skyr ingen midler for å oppnå det de vil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.