Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Fra og med mars hvert år legger Mattilsynet ut jevnlige blåskjellvarsler som viser om det er trygt å plukke og spise blåskjell i forskjellige deler av landet.
Og selv om lite slår ferske, hvitvinsdampede blåskjell fra nærområdet er det svært viktig å sjekke varselet først:
Akkurat nå er det rødt varsel for mange steder av landet, som innebærer at blåskjellene ikke er trygge å spise.

Billig mat som holder matbudsjettet nede

Bytte ut hvit ris? Dette er de beste alternativene
Vi PlussIkke spis blåskjell her
Det aktuelle blåskjellvarselet fra Mattilsynet gjelder til og med fredag denne uka. I Østfold-området skal man ikke plukke skjell i området rundt Fredrikstad, mens man ikke anbefales å plukke på noen av målestedene i Telemark og Vestfold.
I sør og vest er det spesielt i Agder og Sunnhordaland at man ikke bør plukke og spise blåskjell akkurat nå.
Også i Midt- og Nord-Norge er det funnet høye verdier av giftige alger på flere av målestedene, deriblant i Trondheim og Helgeland.
Vurderer du å plukke blåskjell er det særdeles viktig å sjekke varselet godt før du plukker med deg skjell hjem til middag.
Du kan selv sjekke blåskjellvarselet for ditt område på Mattilsynets nettsider, eller på blåskjellvarsel-appen.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussFunn av giftige alger
Avhengig av hvilket geografisk område målingene er gjort, er det avdekket forskjellige giftige alger i målingene av blåskjell.
Mens det er funnet PSP i blåskjell i Møre og Romsdal, er det DSP over faregrensen i Kristiansand. PSP-toksiner er paralyserende, og kan forårsake alvorlige reaksjoner ved forgiftning, ettersom de hemmer nerve- og muskelfunksjoner og forårsaker problemer med respirasjonen, ifølge Nibio.
DSP er derimot diarégivende, der de dominerende symptomene ved forgiftninger er diaré, kvalme, oppkast og magesmerter. Symptomene starter mellom 30 minutter og noen få timer etter inntak av giftige skjell, og de varer gjerne i flere dager. Pasientene føler sterkt ubehag mens forgiftningen pågår, men den resulterer ikke i langtidseffekter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.