Blåskjellvarsel

Ikke spis blåskjell her

Til og med fredag denne uka bør du unngå å plukke og spise blåskjell over store deler av landet.

BLÅSKJELLVARSEL: Mange steder i landet fraråder Mattilsynet å plukke blåskjell akkurat nå på grunn av høye nivåer av algetoksiner. Foto: NTB
BLÅSKJELLVARSEL: Mange steder i landet fraråder Mattilsynet å plukke blåskjell akkurat nå på grunn av høye nivåer av algetoksiner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra og med mars hvert år legger Mattilsynet ut jevnlige blåskjellvarsler som viser om det er trygt å plukke og spise blåskjell i forskjellige deler av landet.

Og selv om lite slår ferske, hvitvinsdampede blåskjell fra nærområdet er det svært viktig å sjekke varselet først:

Akkurat nå er det rødt varsel for mange steder av landet, som innebærer at blåskjellene ikke er trygge å spise.

Ikke spis blåskjell her

Det aktuelle blåskjellvarselet fra Mattilsynet gjelder til og med fredag denne uka. I Østfold-området skal man ikke plukke skjell i området rundt Fredrikstad, mens man ikke anbefales å plukke på noen av målestedene i Telemark og Vestfold.

I sør og vest er det spesielt i Agder og Sunnhordaland at man ikke bør plukke og spise blåskjell akkurat nå.

Også i Midt- og Nord-Norge er det funnet høye verdier av giftige alger på flere av målestedene, deriblant i Trondheim og Helgeland.

Vurderer du å plukke blåskjell er det særdeles viktig å sjekke varselet godt før du plukker med deg skjell hjem til middag.

Du kan selv sjekke blåskjellvarselet for ditt område på Mattilsynets nettsider, eller på blåskjellvarsel-appen.

Funn av giftige alger

Avhengig av hvilket geografisk område målingene er gjort, er det avdekket forskjellige giftige alger i målingene av blåskjell.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Mens det er funnet PSP i blåskjell i Møre og Romsdal, er det DSP over faregrensen i Kristiansand. PSP-toksiner er paralyserende, og kan forårsake alvorlige reaksjoner ved forgiftning, ettersom de hemmer nerve- og muskelfunksjoner og forårsaker problemer med respirasjonen, ifølge Nibio.

DSP er derimot diarégivende, der de dominerende symptomene ved forgiftninger er diaré, kvalme, oppkast og magesmerter. Symptomene starter mellom 30 minutter og noen få timer etter inntak av giftige skjell, og de varer gjerne i flere dager. Pasientene føler sterkt ubehag mens forgiftningen pågår, men den resulterer ikke i langtidseffekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.