Penger

Ikke oppbevar mye kontanter hjemme

Tyveri av kontanter hjemme hos folk kan handle om så mye som 50 000 til 100 000 kroner. Nå advarer forsikringsselskap om å ha for mye kontanter liggende hjemme - for det er en grense for hvor mye du får erstattet fra forsikringa.

MYE PENGER LIGGENDE HJEMME? Noen har fremdeles pengene i madrassen, ifølge forsikringsselskap. De advarer mot å ha for mye kontanter liggende hjemme - fordi det er en grense for hvor mye kontanter forsikringsselskapet erstatter dersom du skulle bli frastjålet penger hjemme. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
MYE PENGER LIGGENDE HJEMME? Noen har fremdeles pengene i madrassen, ifølge forsikringsselskap. De advarer mot å ha for mye kontanter liggende hjemme - fordi det er en grense for hvor mye kontanter forsikringsselskapet erstatter dersom du skulle bli frastjålet penger hjemme. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Penger i madrassen er ikke bare et begrep. Noen ytterst få oppbevarer faktisk penger her, ifølge forsikringsselskapet If.

Nå advarer de mot å ha for mye kontanter liggende hjemme. Det er nemlig en grense for hvor mye innboforsikringen erstatter, dersom du skulle bli utsatt for tyveri eller ran hjemme:

– Grensen for erstatning ved tyveri av kontanter går ved 10 000 kroner hos If. Høyere beløp enn dette bør du rett og slett ikke ha hjemme, men oppbevare på konto i banken, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det er imidlertid ikke uvanlig at folk har større beløp enn dette liggende hjemme:

- Tyverier av kontanter mellom 50 000 og 100 000 kroner har vi noen ganger i året. Enkelte ganger høyere beløp. En sum på 20 000-30 000 kroner er slettes ikke så uvanlig når tyvene først finner penger, forteller Clementz.

Hvor store kontantbeløp ulike innboforsikringer fra ulike forsikringsselskap dekker, vil variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap. For eksempel dekker Gjensidiges innboforsikring kontanter opp til 20 000 kroner. Fremtind dekker kontanter opp til 15 000 kroner.

Hva som gjelder for deg, bør du sjekke med eget forsikringsselskap.

Ved rundt hvert tredje boliginnbrudd hvor tyvene finner kontanter, stikker de av med beløp over 10 000 kroner, anslår If.

Eldre er blant de som bruker mest kontanter

Selv om bruken av kontanter er dalende og kun står for rundt 4 prosent av betalingene, er det fremdeles en god del kontanter i omløp: Ifølge Norges Bank er verdien på kontanter i omløp cirka 35 milliarder kroner.

Clementz sier til Vi.no at de ikke kan si noe om hvilke befolkningsgrupper det er som oftere har større kontantbeløp liggende hjemme enn andre.

- Klisjeen om at det er en 75 år gammel dame som har spart opp alle pengene hun har fått for å pante flasker opp gjennom åra, holder ikke. Det er mange forskjellige grupper som oppbevarer kontanter hjemme, og som kanskje har litt for mye kontanter hjemme, av forskjellige grunner, sier Clementz.

Men om vi ser på hvem som bruker kontanter mest, peker blant annet eldre og innvandrere seg ut, ifølge Norges Bank.

Norske sikkerhetsmyndigheter anbefaler også at vi har noe kontanter tilgjengelig i egenberedskap.

– Men jeg vil fraråde på det sterkeste å oppbevare større pengebeløp i boligen. Dette er det første vinningskriminelle leter etter. I Norge leter de etter penger i skuffen i gangen, i nattbordskuffen, på badet, i et kjøkkenskap – eller i senga. Selv om penger i madrassen først og fremst er et språklig bilde, finnes det faktisk folk som gjemmer penger her fortsatt, sier Clementz.

Anbefalingen er å oppbevare penger i et brannsikkert skap, om du har større beløp hjemme - og altså ikke i madrassen.

Mye utenlandsk valuta

Selv om det blir sjeldnere og sjeldnere, får If fortsatt inn tyverimeldinger av seddelbunker med titusenvis av kroner. Og ifølge Clementz handler det nå sjeldnere om norske kroner og oftere om euro:

- En av grunnene til det er at nordmenn har euro liggende hjemme fordi vi ofte er på reise i Europa, hvor vi har hatt behov for kontanter, og så har vi penger igjen - som vi tenker vi kan bruke på neste reise. Det blir færre og færre norske kontanter i skuffer og madrasser - og mer og mer euro.

Som regel er det noen få tusenlapper i norske kroner, euro, dollar eller andre valutaer som blir stjålet ved et innbrudd. Clementz legger til at det selvsagt også kan være andre grunner for at man oppbevarer større beløp hjemme, som at man har fått penger i gave. Den vanligste forklaringen fra forsikringskunder når det blir meldt inn større beløp stjålet hjemmefra, er at pengene skal brukes til eller stammer fra bruktbilkjøp.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Kontanter er som fluepapir

At tyvene tilfeldigvis finner kontanter hjemme hos deg dersom de tilfeldigvis velger seg ut ditt hus, er en ting. Men forsikringsselskapet advarer også mot at det å ha mye penger hjemme faktisk kan gjøre deg til en målskive:

- Å oppbevare mye kontanter hjemme vil virke som fluepapir for tyvene. For erfaringen er dessverre slik, når det kommer til tyveri fra mennesker, at når det har gått rykter i lokalmiljøet om at vedkommende har hatt større pengebeløp hjemme så har det resultert i tyveri eller ran, sier Clementz.

Har du større pengebeløp liggende, anbefaler han å kontakte banken og be om råd.

Må sannsynliggjøre kontantbeløpet

Dersom du skulle bli utsatt for tyveri av kontanter hjemme, og skal melde dette til forsikringsselskapet for erstatning: Hva må du ha av bevis for at du faktisk hadde disse kontantene?

- Vårt utgangspunkt er at vi har tillit til kundene våre, så vi ønsker i størst mulig utstrekning at kunden kan sannsynliggjøre at han eller hun har disse pengene. Slik vil det være ved alle typer tyverier, sier Clementz.

Han sier videre at de jo har en øvre beløpsgrense.

- Det gjør at man ikke kan komme og si at man er frastjålet 100 000 kroner - og spørre når disse kan overføres på konto - så den kjøper vi ikke, sier han, og legger til at det også er nødvendig å politianmelde tyveriet. Og at både forsikringsbransjen og påtalemyndighet er godt trent på å avsløre på forsikringssvindel - som er noe som ses alvorlig på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.